Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαλτιμπάγκοι

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση με την αύξηση της τιμής των φαρμάκων φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες χιλιάδων ασθενών για να θησαυρίσουν οι φαρμακοβιομήχανοι, έχει και το θράσος να εκβιάζει: «`Η πληρώνεις ή πεθαίνεις»! «Αν θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα υπάρχει κάποιο κόστος, τζάμπα δεν μπορούν να υπάρχουν φάρμακα», λέει η κυβέρνηση, την ώρα που χιλιάδες ασθενείς δίνουν αγώνα επιβίωσης από την ακρίβεια και τη φοροαφαίμαξη. Δεν λογαριάζουν ούτε τους ογκολογικούς ασθενείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ετοποσίδη, που με τις πρόσφατες αυξήσεις εκτοξεύτηκε στα 22,88 ευρώ, από 8,11 ευρώ, δηλαδή αύξηση 182%! Και τι λέει η κυβέρνηση; Οτι το έκανε για το «καλό» των ασθενών, επειδή το συγκεκριμένο φάρμακο πουλιέται 50 ευρώ στη Γερμανία και η παρασκευάστρια εταιρεία προτιμάει να το πουλάει εκεί! Δηλαδή και χάρη μας κάνουν που ακριβαίνουν τα φάρμακα! Η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου είναι κίνδυνος - θάνατος για τον λαό και την υγεία του. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξει στους διάφορους κυβερνητικούς σαλτιμπάγκους, που κάνουν το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις και για να κρύψουν ότι η πολιτική τους έναν «θεό» υπηρετεί: Το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Ακροδεξιός ο Σολτς;

Είναι που ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς μαζί με τους «Πράσινους» και τους Φιλελεύθερους θα ...διέλυαν την «ακροδεξιά», εφαρμόζοντας τις ρατσιστικές και ακραία αντιδραστικές θέσεις της για τους μετανάστες... Μια «γεύση» πήραμε την Παρασκευή, από τον ρατσιστικό «εμετό» του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση για την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων. «Αυτή η καραμέλα περί ακροδεξιάς αρχίζει να γίνεται "ντεμοντέ". Ο Σολτς αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα. Ακροδεξιός είναι ο Σολτς;», είπε ο υπουργός Υγείας, αφού είχε ισχυριστεί πως «οι Ελληνες δεν μπορούν να πληρώνουν για τους λαθρομετανάστες». Αξιοποιώντας τον «μπαμπούλα» της ανόδου της ακροδεξιάς - με ναζιστικές καταβολές - «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θεσπίζει τα πιο απάνθρωπα μέτρα κατά των πιο ευάλωτων ξεριζωμένων, «χτυπάει» το άσυλο, την οικογενειακή επανένωση, τα επιδόματα για αιτούντες άσυλο, εντείνει τις απελάσεις ακόμη και σε Συρία και Αφγανιστάν. Οπως αποδεικνύεται, ο «μπαμπούλας» όχι μόνο δεν κρύφτηκε στο καβούκι του, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να κάνουν «ντεμοντέ» οποιαδήποτε συζήτηση για ανθρώπινα δικαιώματα και ...mainstream την άγρια καταστολή των κατατρεγμένων. Οπως αντίστοιχα, ο Εργατικός Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τις μεθόδους της ακροδεξιάς Τζ. Μελόνι απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες! Στη Φινλανδία προωθούν νομοθεσία οι «παράτυποι» μετανάστες να μην έχουν πλήρη πρόσβαση στην Υγεία, στη Σουηδία ζητούν από γιατρούς, δασκάλους και άλλους δημοσίους υπαλλήλους να καταδίδουν τους μετανάστες χωρίς «χαρτιά». Πώς να μην ξεσαλώνει μετά ο κάθε Αδωνις, όταν η ίδια ρατσιστική πολιτική είναι επίσημη και κοινή γραμμή της ΕΕ...

Οδηγίες...

Με εντολές προς σωφρονιζόμενους μοιάζουν οι οδηγίες για «Φοίτηση - Απουσίες» που μοιράζουν αυτές τις μέρες οι διευθύνσεις Γυμνασίων και Λυκείων στους γονείς. Φτάνεις να αναρωτιέσαι αν πρόκειται για ενημέρωση από παιδαγωγικό προσωπικό, ή από ...δεσμοφύλακες! Ατελείωτες διευκρινίσεις περί «αδικαιολόγητων απουσιών», λεπτομερειακή παράθεση όλων των «ποινών» που επισύρει π.χ. η χρήση κινητού μέσα στο σχολείο και άλλα παρόμοια. Στο πνεύμα και στο γράμμα, οι οδηγίες αποπνέουν τιμωρία, απειλές, υπακοή, καταστολή και ένα εχθρικό για τα παιδιά σχολείο, με διάχυτες «προειδοποιήσεις» για το τι μπορεί να συμβεί αν οι μαθητές αμφισβητήσουν την «ευνομία» και διεκδικήσουν, για παράδειγμα, καλύτερους όρους μόρφωσης, προσλήψεις εκπαιδευτικών, σύγχρονα κτίρια κ.λπ.

... σωφρονισμού

Από την άλλη, στα κατεβατά που μοιράζουν οι διευθυντές δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τα «λουκέτα» των συγχωνεύσεων, που στοιβάζουν τους μαθητές σε 27άρια τμήματα. Ούτε υπάρχει βέβαια καμιά αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, εξαιτίας των οποίων χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, πριν κλείσει ένας μήνας από το πρώτο κουδούνι. Οι πιο ...προχωρημένοι, μάλιστα, ενημερώνουν και εγγράφως τους γονείς ότι τα λεφτά της σχολικής επιδότησης τελειώνουν «την τάδε του μήνα» και ότι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πάρουν καθαριστικά! Αυτές είναι οι δύο όψεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην Εκπαίδευση: Από τη μια σχολεία - ρημαδιό, με πρόγραμμα αποστεωμένο από τα ενδιαφέροντα των μαθητών και με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Και από την άλλη, φόβος και καταστολή με ή χωρίς προσχήματα, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για να «περπατάει» χωρίς αντιδράσεις ο αντιλαϊκός τους σχεδιασμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ