Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επεισόδια ξέσπασαν χτες στις φυλακές της Καμπούλ, μετά από άρνηση ορισμένων κρατουμένων να δεχτούν έρευνα των κελιών τους από τους φύλακες. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων που ξέσπασαν ήταν οκτώ κρατούμενοι να χάσουν τη ζωή τους, με τους αξιωματούχους της φυλακής να επικαλούνται πληροφορίες για σχέδια απόδρασης.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Η κυβέρνηση της Γεωργίας αποφάσισε να απομακρύνει από τις θέσεις τους τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κεζερασβίλι και Εκα Τκεσελασβίλι, αντίστοιχα, εξαιτίας της «νέας πραγματικότητας», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκρίγκολ Μγκαλοβλισβίλι.

ΜΟΣΧΑ.-- Μια μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά, που περιλαμβάνει αεροπλανοφόρο και δύο πλοία ανεφοδιασμού, απέπλευσε από τη βάση της στο Σεβερμόρσκ της Βόρειας Ρωσίας, με κατεύθυνση τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε στρατιωτικά λιμάνια ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, ανακοινώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού Ιγκόρ Νταγκάλο.

ΜΟΣΧΑ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 79 χρόνων ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος ο Β΄, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιταρ Τας», επικαλούμενο ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέες επιθέσεις ισλαμιστών κατά αιθιοπικών κατοχικών στρατευμάτων στην αγορά της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσαν το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον είκοσι.

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η «Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα» ενέκρινε δάνειο 500 εκατ. δολαρίων για τον καθαρισμό του ποταμού Σιτάρουμ στην Ινδονησία, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο ακάθαρτο ποταμό στον κόσμο...

ΣΕΟΥΛ.-- Πυρκαγιά σε αποθήκη κρεάτων στη Σεούλ προκάλεσε το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δύο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την ερχόμενη Τρίτη αναπτύσσεται στο Κοσσυφοπέδιο η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX), δήλωσε χτες ο Ευρωενωσιακός αξιωματούχος Χαβιέ Σολάνα.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η νοτιοαφρικανική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Eskom, ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται τα σχέδια για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή ενέργειας με τη χρήση άνθρακα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Κογκολέζοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα συμφώνησαν χτες στην έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τις δυνάμεις του πολέμαρχου Λοράν Νκούντα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 91 έχουν τραυματιστεί και 19 είναι αγνοούμενοι, ενώ σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που έχουν πλήξει 362 δήμους και κοινότητες σε 27 διοικητικά διαμερίσματα της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τριάντα άνθρωποι δολοφονήθηκαν και βρέθηκαν νεκροί, στη Σιναλόα και την Τσιουάουα, την Πέμπτη στο Μεξικό. Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί φέτος στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, πραγματοποιεί από χτες πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν με κύριο αντικείμενό της τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και την υπογραφή σειράς συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Αρχισε χτες στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, η 33η Σύνοδος του «Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής» (SICA) με βασικό και μοναδικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Γαλλίας έγινε, την Πέμπτη το απόγευμα, στο κοσμηματοπωλείο πολυτελείας «Harry Winston», που βρίσκεται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στο αριστοκρατικό και καλά φρουρούμενο 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Τέσσερις ένοπλοι (οι δύο μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες) εισήλθαν νωρίς το απόγευμα, και αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άδειασαν βιτρίνες, αλλά και τις κρύπτες του καταστήματος και έφυγαν, χωρίς να πειράξουν κανέναν, με κοσμήματα αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ