Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Το θάνατο 11 ανθρώπων και το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 30 άλλων, προκάλεσε η χτεσινή κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου σε φτωχογειτονιά της νότιας Βομβάης. Το κτίριο είχε χτιστεί πριν από έναν αιώνα και δεν είχε έκτοτε υποστεί τις δέουσες εργασίες συντήρησης...

ΑΜΜΑΝ.- Η οργάνωση, που αυτοπαρουσιάζεται ως «παρακλάδι της αλ Κάιντα» στο Ιράκ υπό την ηγεσία του Ιορδανού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ρουκέτες, της περασμένης Παρασκευής, στο ιορδανικό λιμάνι της Ακαμπα και το ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ με στόχο αμερικανικά πολεμικά πλοία. Η ανάληψη έγινε με ανακοίνωση σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα.

ΧΑΓΗ.- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που «δικάζει» τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απέρριψε χτες αίτημα της ενάγουσας αρχής για «επίσπευση της δίκης», βάσει γνωμάτευσης γιατρών που θεωρούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιδείνωνε την ήδη πολύ καταπονημένη την υγεία του πρώην ηγέτη.

ΠΕΚΙΝΟ.- Κέντρο σεληνιακής εξερεύνησης εγκαινιάστηκε χτες στο Πεκίνο. Το κέντρο θα επιβλέψει την εκτόξευση ενός κινεζικού δορυφόρου στη Σελήνη το 2007, ενός διαστημοπλοίου προσεδάφισης το 2012 και ενός τρίτου διαστημικού οχήματος συλλογής σεληνιακών πετρωμάτων το 2017. Τον Οκτώβρη του 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που έστειλε επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Μοχάμεντ Ατα, ένας από τους αεροπειρατές των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001, είχε ταυτοποιηθεί ήδη από το 2000 ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα», μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News». Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο «δεν έχει βρει αποδείξεις» ότι κάποια ομάδα πληροφοριών του στρατού είχε συνδέσει τον Ατα με την «Αλ Κάιντα» από το 2000.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ο 27χρονος Ζόραν Ράσκοβιτς, που καταδικάστηκε για ληστεία τράπεζας πριν από δύο χρόνια, απέδρασε χτες από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Βελιγραδίου. Η απόδραση σχολιάστηκε ως «πείραμα» για τις αποδράσεις «επιφανέστερων» κρατουμένων, μεταξύ αυτών ο Μαροκινός Αμπντελματζίμπ Μπουχάρ που θεωρείται ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία το Μάρτη του 2004 και ο Μίλοραντ Λούκιτς ένας από τους βασικούς ύποπτους για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ