Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ: Δυο ναυτεργάτες τραυματίστηκαν χτες, ο ένας σοβαρά, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «EUROPE PALACE» των «Μινωικών Γραμμών», που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Πάτρας, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαίρεσης της λέμβου, στα πλαίσια γυμνασίου (όπως αναφέρει η επίσημη εκδοχή του ΥΕΝ), όταν η βάρκα έπεσε με ελεύθερη πτώση στη θάλασσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν «έπιασε» ο μηχανισμός καθαίρεσης, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να μην μπορούν να «φρενάρουν» τη λέμβο.

ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ «AFRODITE»: Χτες το μεσημέρι, νότια της Καρπάθου, 11 αλλοδαποί ναυτεργάτες, όλοι μέλη του πληρώματος του 33χρονου φορτηγού πλοίου «AFRODITE», με σημαία Αγίου Βικεντίου, βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, όταν το πλοίο μετά από μετατόπιση φορτίου πήρε μεγάλη κλίση. Το πλοίο είχε αποπλεύσει το βράδυ της Τρίτης από την Κύπρο φορτωμένο με παλέτες τσιμέντου. Οι 11 ναυτεργάτες περισυνελέγησαν σώοι, 6 από ελικόπτερο παντός καιρού και 5 από βρετανική φρεγάτα που έπλεε στην περιοχή.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας (7 με 10 στην πρωινή βάρδια και και 7.30 με 10.30 στη βραδινή), διεκδικώντας την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ίδια κινητοποίηση θα επαναληφθεί στις 21 Μάρτη.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»: Τρίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (8 π.μ - 11 π.μ) στο προαύλιο του «Αγία Ολγα» πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αντιδρώντας στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού.

«ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ»: Από δεξιά κύρια μηχανή, με 205 επιβάτες, έμεινε χτες το απόγευμα το τριαντάχρονο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» της εταιρείας HSW, πλοιοκτήτριας και του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», μια ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Ικαρία, Σάμο. Το καράβι επέστρεψε στον Πειραιά. Στις αρχές Φλεβάρη το ίδιο πλοίο, ταξιδεύοντας με ισχυρούς ανέμους, δεν μπορούσε να προσεγγίσει στον Εύδηλο και στο Καρλόβασι και αποβίβασε τους επιβάτες μετά από 5,5 ώρες στο Βαθύ της Σάμου.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Με 24ωρη απεργία στο Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, 4ωρη στάση εργασίας στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, 3ωρη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή σε όλο τον υπόλοιπο κλάδο - που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατών, Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας - και 3ωρη στάση που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, απαντάνε οι εργαζόμενοι στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η ιδιοκτήτρια του ομίλου ΑΓΕΤ, πολυεθνική «Λαφάργκ», και στην ποινικοποίηση του αγώνα.

ΟΤΕ: Τρίωρη στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, με τη διοίκηση να καταφεύγει σε ελιγμό, αναβάλλοντας τη γενική συνέλευση των μετόχων για τα τέλη Μάρτη.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: Με βάση το εκάστοτε καταβαλλόμενο ποσό (χωρίς οικογενειακά βάρη) σύνταξης στο συνταξιούχο και όχι με βάση την αρχική σύνταξη εξόδου από την εργασία θα υπολογίζεται στο εξής το επίδομα απόλυτης αναπηρίας. Οι 12.773 δικαιούχοι του επιδόματος θα παραλάβουν ταχυδρομικώς - εντός των ημερών - σχετική αίτηση, την οποία αφού απλώς την υπογράψουν θα την υποβάλλουν στο Υποκατάστημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που είναι αρμόδιο για την πληρωμή των συντάξεών τους. Τα αναδρομικά θα υπολογιστούν από τις 21.12.06 (ημερομηνία ισχύος του νόμου) και θα καταβληθούν στις 22.05.07 μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ