Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΟΧΙ στο «λευκό κελί» του ιμπεριαλισμού!

«

Ο πρόεδρος (Μπους) συνεργάζεται και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τον Αριέλ Σαρόν για να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή. Ο πρόεδρος (Μπους) πιστεύει ότι ο Αριέλ Σαρόν είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης»!

Η δήλωση είναι του Αρι Φλέισερ, εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, και έγινε χτες τα ξημερώματα. Εγινε τη στιγμή που η ανθρωπότητα έμενε άναυδη από τη θηριωδία των Ισραηλινών στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, αυτή τη νέα «Γκουέρνικα» του 21ου αιώνα. Την ίδια στιγμή και ενώ ο Αραφάτ παραμένει δεσμώτης στη Ραμάλα, ο Πάουελ συναντούσε κατ' ιδίαν τον «άνθρωπο της ειρήνης»(!) Σαρόν, για να καθορίσουν το «χρονοδιάγραμμα» της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης...

***

Χθές η Λατινική Αμερική ζούσε σκηνές Χιλής του 1973. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, συλλαμβανόταν από πραξικοπηματίες - ανδρείκελα της Ουάσιγκτον και τη διακυβέρνηση της πολύπαθης χώρας αναλάμβανε ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων της Βενεζουέλας!

Ο Τσάβες είναι αυτός που προωθούσε την ανεξαρτητοποίηση του ΟΠΕΚ από την αμερικανική κηδεμονία. Αρνούνταν την κηδεμονία της χώρας του από τις αμερικάνικες πολυεθνικές, ενώ απαγόρευσε τις πτήσεις πάνω από το έδαφος της χώρας του των αμερικανικών αεροσκαφών που στρέφονται κατά των ανταρτών της Κολομβίας. Που δήλωνε ότι «η Κούβα και η Βενεζουέλα οδεύουν προς την ίδια θάλασσα ευτυχίας, αφού επιθυμούν ένα νέο κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας». Που δήλωνε: «Υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή υπόθεση και ζητούμε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Στο κάτω - κάτω, είμαστε αδέλφια με τους Παλαιστίνιους».

Ο Τσάβες είναι αυτός που αρνήθηκε το 1989, ως στρατιωτικός, να στρέψει τα όπλα κατά του λαού του, κάνοντας πράξη το μήνυμα του Μπολιβάρ: «Καταραμένος ας είναι ο στρατιώτης που στρέφει τα όπλα του εναντίον του λαού του». Για όλα αυτά ο λαός τον εξέλεξε πρόεδρο και τον τίμησε δίνοντάς του τη νίκη σε 9(!) εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν από το Δεκέμβρη του 1998 στη Βενεζουέλα, με ποσοστά που έφτασαν και το 73%!

Ο Τσάβες, λοιπόν, ήταν επικίνδυνος για τον ιμπεριαλισμό. Και τώρα είναι δεσμώτης. Οι δεσμοφύλακές του είναι οι ίδιοι με τους δεσμοφύλακες του Αραφάτ...

***

Στη Γιουγκοσλαβία, τη χώρα που τα ανδρείκελα της Ουάσιγκτον, οι Τζίτζιτς και Κοστούνιτσα, υπέγραψαν ακόμα και τη διάλυσή της(!), πρώην αξιωματούχοι αυτοκτονούν, αρνούμενοι τον εξευτελισμό της χώρας τους και τη μετατροπή της σε φυλακή του (κατ' ευφημισμόν) Δικαστηρίου της Χάγης. Την ίδια ώρα ο Μιλόσεβιτς, ο ανατραπείς και απαχθείς νόμιμος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ξεφτιλίζει τους κατηγόρους του στη Χάγη.

Ο Μιλόσεβιτς έχει τους ίδιους δεσμοφύλακες που έχουν ο Τσάβες και ο Αραφάτ...

***

Αυτός είναι ο κόσμος της «νέας τάξης» τους. Κάθε κούφιος λόγος περί «δημοκρατίας» και «εκλογών» πάει περίπατο. Ο κόσμος τους είναι ένα απέραντο «λευκό κελί». Ο ιμπεριαλιστικός κόσμος τους πρέπει να ανατραπεί, να συνθλιβεί. Οι λαοί βρίσκονται πάλι μπροστά στο ιστορικό σταυροδρόμι με το σύνθημα του πανό των Δεκεμβριανών να μας θυμίζει: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στο κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει: 'Η τις αλυσίδες ή τα όπλα».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ