Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχείρηση χειραγώγησης

Κατακλύστηκε η επικαιρότητα από τις δημοσκοπήσεις και τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων τους. Ενα ακόμη δείγμα ότι διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με όλα τα γνωστά από το παρελθόν χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών, και η «αξιοποίηση» των γκάλοπ, όχι για να καταγραφούν οι τάσεις και η δυναμική των εξελίξεων στην «κοινή γνώμη», αλλά περισσότερο για τη χειραγώγηση και τη διαμόρφωσή της.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις δίνουν τη δυνατότητα διπλής και τριπλής ανάγνωσης, με αποτέλεσμα, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν αισιοδοξία για την τελική νίκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ καταγράφεται σε ποσοστά από 6 έως 7,5%. Ομως, η σμίκρυνση της διαφοράς τον τελευταίο μήνα και το προβάδισμα του κ. Σημίτη, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, δίνουν τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο να βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και να εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, που συνεταιρίζονται υπό την κοινή στέγη του δικομματισμού, παραβλέπουν, ωστόσο, κάποια ουσιαστικά στοιχεία αυτών των μετρήσεων. Οπως, ότι η πλειοψηφία αναγνωρίζει πλέον πως η πολιτική των δύο κομμάτων είναι η ίδια. Με ποσοστά από 53 έως 56%, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η διαφορά πολιτικής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ελάχιστη, έως ανύπαρκτη.

Δεν αρκεί, όμως, να διαπιστώνει κανείς την πολιτική ταύτιση των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Για τους εργαζόμενους, η τιμωρία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δε θα έχει κανένα νόημα, αν εκφραστεί με ψήφο υπέρ της ΝΔ, αφού γνωρίζουν ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να κλείσουν τους λογαριασμούς τους, όχι μόνο με την πολιτική αυτή, αλλά και με τους επίδοξους διαχειριστές της. Οι εκλογές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποφασιστική στροφή των λαϊκών στρωμάτων, στο γύρισμα της σελίδας.

Για τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον φτωχομεσαίο αγρότη, τον μικρομεσαίο επαγγελματία, το νέο, είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας να σπάσουν τώρα το φαύλο κύκλο της δικομματικής συμπαιγνίας. Οι αγώνες τους και οι αγωνίες τους δεν μπορούν να χωρέσουν στα διλήμματα των δύο κομμάτων και στην αναπαραγωγή τους από τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία, για να γίνει η αρχή. Κάθε ψήφος που φεύγει από το μαντρί του δικομματισμού είναι ένα βήμα προόδου, κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι εγγύηση για μια πορεία νίκης των λαϊκών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ