Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συνεχίζουν τον εμπαιγμό

Αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα η δημαγωγία για την ΕΕ και τα δήθεν «φιλεργατικά» φιρμάνια της, ιδιαίτερα όσον αφορά στους χιλιάδες συμβασιούχους. Με πρώτο βιολί και σ' αυτήν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού τον ΣΥΝ. Στόχος, να συγκαλυφτεί αυτό, που, μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνεται από όλο και μεγαλύτερα τμήματα των συμβασιούχων: Οτι τα Προεδρικά Διατάγματα της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν τους διασφάλισαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά, αντιθέτως, συντηρούν και πολλαπλασιάζουν τις στρατιές των συμβασιούχων, την πολιτική και εργασιακή ομηρία.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ, περιχαρής, δηλώνει ότι έπραξε το καθήκον της, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις επιταγές της - περίφημης - κοινοτικής οδηγίας 70/1999 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οτι υλοποίησε, δήθεν, την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στην πραγματικότητα, απέκλεισε τη συντριπτική πλειοψηφία τους από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Ενώ από την πίσω πόρτα δημιουργεί σήμερα μια νέα γενιά ομήρων, πολιτικά και εργασιακά.

Από την άλλη, ο ΣΥΝ παίζει το ίδιο τραγούδι, αλλά σε ...διασκευή. Η κυβέρνηση, λέει, της ΝΔ δεν εφαρμόζει σωστά την κοινοτική οδηγία, που εξασφαλίζει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Και ας έχει διαψευστεί οικτρά ακόμα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, ο ΣΥΝ συνεχίζει, όπως και προηγούμενα, να πρωτοστατεί στην καλλιέργεια της αυταπάτης ότι είναι δυνατόν τα ευρωενωσιακά φιρμάνια να είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Γιατί όπως και αν την ερμηνεύσει κανείς αυτήν την οδηγία, ακόμα και αν τη διαβάσει από το τέλος προς την αρχή, θα καταλήξει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Δεν αφορά στην κατάργηση, αλλά στην ισχυροποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δεν αφορά στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά στην επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Η απόκρυψη αυτής της πραγματικότητας καθιστά το ΣΥΝ υπόλογο απέναντι στους συμβασιούχους. Με την τακτική αυτή διευκόλυνε και διευκολύνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να περάσουν την αντιλαϊκή τους επίθεση, καλλιέργησε τον εφησυχασμό, έβαλε επιπλέον εμπόδια στην ανάπτυξη ενός ταξικού διεκδικητικού αγώνα από τους χιλιάδες συμβασιούχους.

Οι συμβασιούχοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Για τις πολιτικές που ασκούνται, από ποιους και προς όφελος ποιων. Είναι καιρός να βάλουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να συμπορευτούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις πραγματικές πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους. Εχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρεθούν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αύριο Σάββατο, διεκδικώντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ