Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δαγκωτό ΚΚΕ

Εδώ και εφτά μήνες το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές, αλλά η ΝΔ απαντούσε πως η κυβέρνηση δεν παίζει με τους θεσμούς. Τώρα που η ΝΔ προσεγγίζει τους θεσμούς ...διαφορετικά, στο ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι πάμε σε εκλογές εξπρές, ώστε να γλιτώσει η ΝΔ από τη βάσανο του προεκλογικού διαλόγου. Λένε ακόμα ότι έτσι η ΝΔ προσπαθεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση να υλοποιήσει τις «παροχές» που εξαγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα, «παροχές»-δούρειος ίππος για ξεγέλασμα ώστε να περάσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα το πόρισμα Ζορμπά, για την υπόθεση του τζόγου με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την άνευ ουσίας αντιπαράθεσή τους, τσακώνονται για πράγματα που είναι εντελώς αδιάφορα για το λαό. Οι ...διαδικαστικού τύπου ενστάσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ και οι παρόμοιου τύπου απαντήσεις που δίνει η ΝΔ, είναι το πρόσχημα και η σανίδα σωτηρίας που χρειάζονται και οι δυο τους για να μην απαντήσουν σε καίρια και ζωτικής σημασίας ερωτήματα, που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα.

Ο χρόνος των τεσσάρων βδομάδων μέχρι τις εκλογές φτάνει και παραφτάνει για να απαντήσουν - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - στα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και πώς σκοπεύουν να τα χειριστούν μετά τις εκλογές. Ο χρόνος είναι υπεραρκετός για να φωτίσουν τις πλευρές των προγραμμάτων τους για τα λαϊκά εισοδήματα, τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, την πολιτική τους για τη γη και τις καταπατήσεις, τις θέσεις τους για τις πυρκαγιές, τις ελεύθερες παραλίες, κ.ο.κ. Ο χρόνος τούς φτάνει - πέρα από τα προσχηματικά περί του πορίσματος Ζορμπά - και για να πούνε «όχι» σε κάθε ιδέα τζογαρίσματος των αποθεματικών των Ταμείων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πρόβλημα χρόνου. Αλλο είναι το πρόβλημά τους. Το πώς, κινούμενοι από κοινού στην πολιτική γραμμή της εξυπηρέτησης των αξιώσεων της πλουτοκρατίας, θα κρατήσουν, ειδικά τώρα πριν τις εκλογές, κλειστά τα χαρτιά τους. Τρέμουν μπροστά στην ιδέα ότι μπορεί να γίνουν γνωστά τα σχέδιά τους για αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Αποφεύγουν να μιλήσουν για την ανάγκη ενίσχυσης των λαϊκών εισοδημάτων συνολικά και αφήνουν τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τις ψευτοπαροχές πτωχοκομείου. Κρύβουν από τον κόσμο ότι τα ψίχουλα αυτά, μαζί με την περιβόητη εθνική σύνταξη πείνας και το κατώτατο εισόδημα ελεημοσύνης, είναι το δόλωμα για να περάσουν τα ακόμα πιο αντιδραστικά σχέδια που έχουν στα σκαριά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι πολιτικές που αφορούν τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι δεδομένες: `Η θα είναι πολιτικές που θα επιδιώκουν τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων και του λαού, ή θα πρόκειται για πολιτικές που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Δεδομένη είναι και η ρότα των δύο πόλων του δικομματισμού ως θεραπαινίδων της οικονομικής ολιγαρχίας, περιφρονώντας, τσαλαπατώντας και ακυρώνοντας κάθε ιδέα για ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Υπ' αυτή την έννοια, δεδομένη θα πρέπει να είναι και η στάση των εργαζομένων στην κάλπη του Σεπτέμβρη: Για να προλάβουμε αυτά που μας επιφυλάσσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δαγκωτό ΚΚΕ.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ