ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «EGYPT AIR»
Αναζητώντας νεκρούς και ευθύνες

 

Συνεχίζονται οι έρευνες για συντρίμμια και νεκρούς του αεροπλάνου

Associated Press

Συνεχίζονται οι έρευνες για συντρίμμια και νεκρούς του αεροπλάνου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ-ΣΙΑΤΛ.-

Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και μανιασμένοι άνεμοι σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο των σωστικών συνεργείων που έχουν σπεύσει στα ανοιχτά της πολιτείας της Μασαχουσέτης, κοντά στο Ναντάκετ, όπου κατέπεσε το μοιραίο «Μπόινγκ 767» των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, μόλις 40 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο «Κένεντι» της Νέας Υόρκης.

Τα βαθιά και αφιλόξενα νερά του Ατλαντικού κρύβουν στα σπλάχνα τους, όλους τους επιβάτες αλλά και τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους που μπορεί να φωτίσουν τις αιτίες αυτής της τραγωδίας. Τις αιτίες ή ακόμα και τις ευθύνες, που έκοψαν το νήμα της ζωής για 217 ανθρώπους. 106 από αυτούς ήταν Αμερικανοί, 62 Αιγύπτιοι, 22 Καναδοί, τρεις Σύροι, δύο Σουδανοί και ένας Χιλιανός ήταν οι επιβάτες της πτήσης 990 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που έπεσε χθες Κυριακή στον Ατλαντικό, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας από τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από την αιγυπτιακή εταιρία στο Κάιρο, περισσότεροι από τριάντα αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού, ανάμεσά τους και ένας στρατηγός βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο «Μπόινγκ».

Οι έρευνες πάντως από τη Δευτέρα το βράδυ άλλαξαν κατεύθυνση και πλέον η προσοχή εστιάζεται σε ένα και μόνο σημείο. Να ανελκυστούν από τα βάθη του Ατλαντικού τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, καθώς και να ανασύρουν όσα περισσότερα πτώματα είναι δυνατόν από τον «υγρό τάφο», καθώς -σύμφωνα με τα ερευνητικά σκάφη- που πλέουν στην περιοχή, τα σήματα που έχουν λάβει καταδεικνύουν ότι κατά τη συντριβή του το αεροσκάφος βυθίστηκε συμπαρασύροντας και τους άτυχους επιβαίνοντες. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται και από το γεγονός ότι δύο μέρες μετά, μόλις ένα πτώμα, έχει ανευρεθεί. Ωστόσο, οι έρευνες δυσχεραίνονται σημαντικά και από το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες άλλαξαν και οι δύτες που κατευθύνονται, είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Προβληματικά αεροσκάφη;

Πέρα από αυτές καθεαυτές τις συνθήκες, που προκάλεσαν την τελευταία αεροπορική τραγωδία, τα ερωτηματικά που έχουν απομείνει να αιωρούνται είναι πολλά. Ακόμα, οι φήμες για πιθανή δολιοφθορά, σαμποτάζ ή ακόμα και τρομοκρατική ενέργεια, δεν έχουν κοπάσει, αλλά οι τόνοι έχουν χαμηλώσει πολύ από το πρώτο 24ωρο που ακολούθησε την είδηση της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, που εκτελούσε την πτήση Λος Αντζελες - Νέα Υόρκη - Κάιρο. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει αποτελέσει στο παρελθόν το σημείο πτώσης αρκετών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για το «τρίγωνο του διαβόλου».

Ομως ακόμη μια πλευρά του ζητήματος έρχεται να περιπλέξει και άλλο ένα θέμα για την ήδη πολύ θολή εικόνα της τραγωδίας. Αφορά στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας «Μπόινγκ» που αναστέλλει την παράδοση τεσσάρων μοντέλων αεροσκαφών, καθώς και ότι θα επανελέγξει εκατοντάδες αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις, για να διορθώσει ένα ελάττωμα στην υδρορρόη του κρυστάλλου του παραθύρου του πιλοτηρίου, το οποίο δεν πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές που έγιναν από τις ομοσπονδιακές αρχές, όπως ανακοίνωσε η εταιρία. Συγκεκριμένα, θα καθυστερήσει «για λίγες ημέρες» η παράδοση 34 αεροσκαφών «747», «757», «767» και «777» για να εξασφαλιστεί ότι οι ανεμοθώρακες, που θα πρέπει να αποτρέπουν τη διαρροή υγρασίας στο πιλοτήριο, ανταποκρίνονται στους κανόνες ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Τζεφ Χόουκ, διευθυντής της υπηρεσίας έγκρισης αεροσκαφών στο τμήμα πωλήσεων της «Μπόινγκ». Ο Χόουκ διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη την ώρα που διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της συντριβής του «Μπόινγκ 767-300» της «Egypt Air», δε σχετίζεται με την αεροπορική τραγωδία...

ΗΠΑ _ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
«Στρατηγική της ανατροπής»

Για διαβουλεύσεις και επαφές στις ΗΠΑ η γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι προθέσεις και εκπεφρασμένες απόψεις της αμερικανικής ηγεσίας, όσον αφορά το πολιτικό καθεστώς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, είναι τοις πάσι γνωστές και όχι μόνο... καθώς πολλάκις έχουν διαρρεύσει στον παγκόσμιο Τύπο πάμπολλοι στόχοι και σχεδιασμοί για την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ακόμα και μεσούντος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Η ενίσχυση της έστω και ανίσχυρης γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης ήταν ανάμεσα στους εφικτούς στόχους. Η νομιμοποίησή της πραγματώθηκε. Ενώ η επισημοποίησή της ως εταίρου στις διαβουλεύσεις και τις συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, εγκαινιάστηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα τρεις μέρες πριν.

Η αντιπροσωπεία της σερβικής αντιπολίτευσης έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να παρουσιάσει την - αποκλειστικής εμπνεύσεως -«στρατηγική της για την ανατροπή του καθεστώτος του Προέδρου Μιλόσεβιτς», όπως δήλωσαν πολύ χαρακτηριστικά οι οργανωτές της επίσκεψης. Στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στις ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της «Συμμαχίας για τις Αλλαγές» (SZP) ήδη πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους του Κογκρέσου, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της κυβέρνησης, ενώ σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ . Η επίσκεψη αυτή θα ολοκληρωθεί όταν επταμελής αντιπροσωπεία μεταβεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη - πόλη που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του «Οίκου της Ελευθερίας», της αμερικανικής οργάνωσης υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται η επίσκεψη, στη διάρκεια της επίσκεψής τους οι εκπρόσωποι της SZP «θα εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας στη Σερβία, καθώς και τη στρατηγική τους για την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς»! Η ίδια οργάνωση σπεύδει να επισημάνει ότι... η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη ευκαιρία «για συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της δημοκρατικής σερβικής αντιπολίτευσης και των Αμερικανών ιθυνόντων μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας».

Από την άλλη πλευρά και σε μία παράλληλη εξέλιξη, όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ και κυρίως τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, η Ουάσιγκτον τελικά... αποφάσισε να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποστολής πετρελαίου θέρμανσης, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στη Γιουγκοσλαβία, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Πρόκειται επί της ουσίας για αλλαγή τακτικής, καθώς αρχικά η Ουάσιγκτον είχε αντιταχθεί στο ευρωπαϊκό σχέδιο, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση των προβλημάτων στη Γιουγκοσλαβία θα ενθάρρυνε τη λαϊκή αντίδραση κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης Κλίντον η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον συγκλίνει τώρα προς την ευρωπαϊκή θέση, που προβλέπει τη χορήγηση καυσίμων σε δύο πόλεις της Νοτιοανατολικής Σερβίας που ελέγχονται από αντιπολιτευόμενες στο καθεστώς δημοτικές αρχές. Φυσικά δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τρόπος για να «βαφτιστεί» αυτή η αλλαγή τακτικής, καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, την «καθαγίασε» δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Κλίντον θέλει να υποστηρίξει «κάθε πρόταση που ικανοποιεί ανθρωπιστικές ανάγκες»!

ΓΑΛΛΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπερ-υπουργός Οικονομικών

Αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητά του δηλώνει ο Ντομινίκ Στράους - Καν, που έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν

ΠΑΡΙΣΙ._

Παραιτήθηκε, τελικά χθες, ο υπερ-υπουργός Οικονομικών, Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ντομινίκ Στράους - Καν, τρεις ημέρες μετά την ανάμειξη του ονόματός του σε σκάνδαλο είσπραξης αμοιβής για εικονική εργασία την περίοδο πριν αναλάβει κυβερνητική θέση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, έσπευσε να εκφράσει την εμπιστοσύνη και τη συμπαράστασή του στο στενότατο συνεργάτη του και εκτίμησε ότι σύντομα θα επανέλθει στο κυβερνητικό σχήμα.

Επιμένοντας στην αθωότητά του, ο Στράους - Καν, τόνισε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ότι παραιτείται «αυστηρά και μόνο για λόγους ηθικής τάξης καθώς είναι αδύνατον ένας υπουργός να ασκεί απερίσπαστος το έργο του όταν υπάρχουν υπόνοιες για την ακεραιότητά του». Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές, που έχουν, ήδη, δρομολογήσει ανάκριση σε βάρος του προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο 50χρονος Στράους - Καν διέκοψε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε στο Βιετνάμ και επέστρεψε, την Κυριακή, δύο ημέρες μετά την καταγγελία πρώην εργαζομένου στη φοιτητική υπηρεσία υγείας και ασφάλειας, ότι εισέπραξε 603.000 φράγκα, περίπου 100.000 δολάρια, ως αμοιβή για εργασία που υποτίθεται ότι προσέφερε, ενώ στην πραγματικότητα δεν εργάστηκε, ως νομικός σύμβουλος του οργανισμού. Το υπερ-υπουργείο Οικονομικών, Οικονομίας και Βιομηχανίας ανέλαβε ο, μέχρι χθες, υφυπουργός Προϋπολογισμού, Κριστιάν Σοτέ.

Η παραίτηση του Στράους - Καν, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης Ζοσπέν από το σχηματισμό της το 1997, είναι το πρώτο ισχυρό πλήγμα στο ενδοκυβερνητικό προφίλ των Σοσιαλιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με τους κομμουνιστές κυβερνητικούς εταίρους τους, με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό. Το Γαλλικό ΚΚ, που στηρίζει την κυβέρνηση Ζοσπέν, απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του, αλλά και τους υπουργούς που έχει, ζητώντας να υπάρξει αύξηση της τάξης του 0,9% στις κοινωνικές παροχές έναντι 0,5%, που εισηγείται ο Σοτέ.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το μάρκο, νέο επίσημο νόμισμα
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ._

Τελικά η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, «παρά το γεγονός ότι δεν είχε προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο», όπως είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Πέρντραγκ Ντρέτσουν, διαψεύδοντας προς στιγμήν τις φήμες για το «νέο νόμισμα», χθες εισήγαγε επισήμως το γερμανικό μάρκο ως... παράλληλο νόμισμα στο γιουγκοσλαβικό δηνάριο , έγινε γνωστό από αξιόπιστη πηγή στην Ποντγκορίτσα. Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης χθες το πρωί στην Ποντγκορίτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το οποίο σχηματίζει μαζί με τη Σερβία την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

«Το γερμανικό μάρκο υιοθετήθηκε με στόχο την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Μαυροβουνίου», αναφέρεται στο διάταγμα της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο αναλυτές εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για την ερμηνεία αυτής της κίνησης ανάμεσα στην πραγματικότητα της άσκησης των πιέσεων προς την ΟΔΓ και στην πραγματικότητα της υιοθέτησης εκ μέρους του Μαυροβουνίου, ως ακόμα ένα ξεκάθαρο βήμα προς την κατεύθυνση της αυτονομίας του από τη Σερβία, την οποία κατηγορεί ότι «στραγγαλίζει» την οικονομία του με την πληθωριστική νομισματική της πολιτική.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Αιματηρή σύγκρουση τρένων
ΒΕΡΝΗ.-

Δύο νεκροί, εκ των οποίων ένα βρέφος ηλικίας τεσσάρων μηνών, και 23 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στη Βέρνη. Ολοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κεντρική μονάδα νοσηλείας στη Βέρνη και σύμφωνα με ιατρικές πηγές η κατάσταση ενός από αυτούς κρίνεται σοβαρή.

Η σύγκρουση έγινε όταν το ένα από τα δύο επιβατικά τρένα εξερχόμενο από το σταθμό Βέρνη -Βάισενμπελ έπεσε με ταχύτητα σε άλλο, που, ακινητοποιημένο, ανέμενε να εισέλθει στον ίδιο σταθμό. Τα αίτια της σύγκρουσης των τρένων, την ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής, παραμένουν προς το παρόν ασαφή, αλλά εικάζεται ότι ο μηχανοδηγός του δεύτερου τρένου -ιδιωτικής εταιρίας, όπως και το πρώτο- παραβίασε το κόκκινο σήμα σηματοδότη κοντά στο σταθμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ