ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες και αντιτιθέμενα συμφέροντα

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΛΑ ΠΑΣ.--

Την πρόταση της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου για όλη τη Νότια Αμερική έκανε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής των ηγετών της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Κριστίνα Φερνάντες και Ούγο Τσάβες με αποκλειστικό αντικείμενο την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων αυτής της συνεργασίας, που ξεκίνησε στην τελευταία Σύνοδο του «Mercosur».

Η παρουσία του Προέδρου της Βενεζουέλας ήταν μάλλον αναπάντεχη, καθώς η Βενεζουέλα δεν έχει ακόμη τον επίσημο τίτλο του μέλους του Mercosur - τα κοινοβούλια της Βραζιλίας και της Παραγουάης δεν έχουν εγκρίνει ακόμη την αίτηση της Βενεζουέλας - αλλά αποτελεί την πιο σημαντική ένδειξη για το τι συνέβη στο Μπουένος Αϊρες, καθώς σύμφωνα με τον Τελεσούρ αλλά και τους Νιου Γιορκ Τάιμς στόχος της συνάντησης ήταν «η κοινή πολιτική και πλεύση» στον τομέα της ενέργειας, ούτως ώστε να σχεδιάσουν μία κοινή διεθνή στρατηγική. Παράλληλα, Βραζιλία και Αργεντινή υπέγραψαν σειρά συμφωνιών που θα ισχυροποιήσει τη θέση τους στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και παράλληλα δε θα επιτρέψει να χάσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή... αποκαλύπτοντας και τις έριδες που υπάρχουν μεταξύ τους, κυρίως προερχόμενες από τη Βραζιλία που κινείται με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση του τίτλου της «μεγάλης δύναμης» όχι μόνο στην περιοχή, καθώς διαπραγματεύεται ακόμη και μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Τσάβες και η Πρόεδρος της Αργεντινής ανέβαλαν το προγραμματισμένο για χτες ταξίδι τους στη Βολιβία, προκειμένου να υπογράψουν με τον Πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας διαχωρισμού του φυσικού αερίου στην Ταρίχα - μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου εξορύσσεται μαζί με πετρέλαιο και, επειδή ο διαχωρισμός του απ' το τελευταίο και η μετέπειτα διάθεσή του στην αγορά προϋποθέτουν δαπανηρή διαδικασία, οι εταιρείες προτιμούν να το καίγουν. Η αναβολή έγινε, σύμφωνα με τον Τελεσούρ, για λόγους ασφαλείας, ενώ σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Τσάβες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν εντείνει τις υπονομευτικές ενέργειες ενόψει του δημοψηφίσματος της 10ης Αυγούστου στη Βολιβία με το ερώτημα της ανάκλησης του Προέδρου και των κυβερνητών της χώρας.

ΗΠΑ
Ο Ομπάμα αποκαλύπτεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια ακόμη εγκατάλειψη θέσης από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, γερουσιαστή του Ιλινόις, Μπαράκ Ομπάμα που εν μία νυκτί η θέση περί επενδύσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και νέων τεχνολογιών, προκειμένου να δώσουν τέλος στην, όπως την είχε χαρακτηρίσει, εποχή του πετρελαίου, αντικαταστάθηκε από το «σχέδιο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ενέργειας»...

Ενα σχέδιο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την αποδέσμευση 70 εκατ. βαρελιών από τα αμερικανικά αποθέματα, ώστε οι τιμές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να υποχωρήσουν αλλά και την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων από τα αποθέματα στην Αλάσκα, κάτι που είχε προτείνει ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Γερουσιαστής Τζoν Μακ Κέιν. Παρά τη στροφή 180 μοιρών η πολιτική διαφήμιση του Ομπάμα που αναφέρεται «ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ενισχύουν την καμπάνια του Τζoν Μακ Κέιν με 2 εκατ. δολάρια σε συνεισφορές» παραμένει.

Εξάλλου, ο Ομπάμα έχει υιοθετήσει πλήρως τον «πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», προωθώντας μάλιστα τη διεύρυνση του πολεμικού μετώπου στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Πραγματοποίησε ακόμη μία στροφή 180 μοιρών στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και των παρακολουθήσεων «υπόπτων για τρομοκρατία», υποστηρίζοντας τις αποφάσεις του Μπους για ασυλία των εταιρειών τηλεπικοινωνίας που βοήθησαν σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών.

Αναδιοργάνωση γραφείου αντικατασκοπίας γιατί ...έγιναν βούκινο

Προφανώς, λοιπόν, οι εξελίξεις όσον αφορά το κλείσιμο του αμφιλεγόμενου γραφείου αντικατασκοπίας γνωστού ως CIFA- (Counterintelligence Field Activity) μάλλον θα ικανοποιούν τους «στόχους» του Ομπάμα, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δραστηριότητες του CIFA πυροδότησαν αντιδράσεις από το Κογκρέσο και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ προκάλεσε πραγματικά σάλο η γνωστοποίηση της βάσης δεδομένων που είχε δημιουργήσει το συγκεκριμένο γραφείο αντικατασκοπίας, γνωστή ως Talon (Threat and Local Observation Notice), που αποκαλύφθηκε ότι περιέχει πληροφορίες για Αμερικανούς που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Το CIFA δημιουργήθηκε το 2002 από τον Αμερικανό πρώην υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση απειλών, σε επίπεδο πληροφοριών, από ξένες δυνάμεις αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα». Εντούτοις, το γραφείο δεν κλείνει αλλά αρμοδιότητές του θα μεταφερθούν σε μία νέα υπηρεσία που θα επιβλέπεται από την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου, μία ευρύτερη και καλύτερα οργανωμένη υπηρεσία που ονομάζεται Κέντρο Αντικατασκοπίας - Defense Counterintelligence and Human Intelligence Center.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους υπέγραψε τη νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το Κογκρέσο, όπου ρυθμίζει τις εκκρεμείς αγωγές εναντίον της χώρας με την καταβολή αποζημίωσης και παρέχει ασυλία στη Λιβύη για οποιαδήποτε επιπλέον νομική δίωξη.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέες συγκρούσεις ισλαμιστών - αιθιοπικών κατοχικών δυνάμεων με όλμους χτες σε κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων - ανάμεσά τους και αρκετά γυναικόπαιδα...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στις 12 Σεπτέμβρη ορίστηκε να ανακοινώσει ο Νοτιοαφρικανός δικαστής Κρις Νίκολσον την απόφασή του σχετικά με το εάν θα δικαστεί ο 66χρονος ηγέτης του ΑΝC, Τζέικομπ Ζούμα, με τις κατηγορίες της διαφθοράς. Ο Ζούμα είχε ζητήσει προχτές να ακυρωθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του για διαφθορά θεωρώντας την υπόθεση πολιτική σκευωρία.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» σε αγροτικές καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές της ΛΔ Κορέας, την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε χτες το Βορειοκορεατικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Δικαστήριο στο Μαυροβούνιο καταδίκασε χτες έως και σε εξίμισι χρόνια κάθειρξη 12 Αλβανούς - ανάμεσά τους και τέσσερις υπήκοοι των ΗΠΑ αλβανικής καταγωγής - κρίνοντάς τους ένοχους ότι σχεδίαζαν εξέγερση κατά των αρχών το 2006, με στόχο το διαμελισμό του κρατιδίου. Αλλοι πέντε καταδικάστηκαν για παράνομη οπλοκατοχή.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ είχε, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό παραλιακό θέρετρο Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), όπου παραθέριζε τις τελευταίες ημέρες ο πρώτος. Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνάντησης, αν και εικάζεται ότι κάλλιστα μπορεί να ήταν ανεπίσημο καθώς οι δύο άνδρες διατηρούν φιλικές σχέσεις.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Μετά από αρκετές βδομάδες, οι υπουργοί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Λιβάνου κατέληξαν σε ένα «πολιτικό κείμενο αρχών», το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής και θα τεθεί στο Κοινοβούλιο για εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης εντός των προσεχών ημερών. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Ταρίκ Μίτρι, συμπληρώνοντας ότι το κείμενο, αν και διατυπώθηκαν διαφωνίες, υιοθετήθηκε ομοφώνως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Μίτρι, στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «η ενότητα και η εξουσία του κράτους θα είναι η κατευθυντήρια γραμμή όλων ανεξαιρέτως των κυβερνητικών αποφάσεων». Το πλέον «δύσκολο» σημείο, όπως φαίνεται, ήταν το τι μέλλει γενέσθαι με το ένοπλο σκέλος της «Χεζμπολάχ».

Τελικά, συμφωνήθηκε να διευθετηθεί το ζήτημα μέσα από την υιοθέτηση άρθρου όπου σαφώς αναφέρεται «ο σεβασμός στο δικαίωμα του λιβανικού λαού, του στρατού και της αντίστασης (της Χεζμπολάχ, δηλαδή) να αγωνιστούν για την απελευθέρωση των κατεχομένων, από το Ισραήλ, λιβανικών εδαφών». Ο Μίτρι τόνισε ότι ορισμένοι από τους υπουργούς που πρόσκεινται στη φιλοδυτική συμμαχία προσπάθησαν να προσθέσουν τη φράση ότι «η όποια πράξη της αντίστασης θα πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο του κράτους», κάτι που τελικά δεν εγκρίθηκε, αφού η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της διαθέτουν 11 υπουργικές θέσεις, αριθμό ικανό, με βάση το σύνταγμα, για να ασκήσουν βέτο.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Σουλεϊμάν, θα επισκεφτεί την επόμενη βδομάδα τη Συρία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ασαντ, έναν, περίπου, μήνα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

ΚΙΝΑ
Συλλήψεις για την επίθεση στη Ζινζιάνγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην κινεζική επαρχία Ζινζιάνγκ μετά και την επίθεση της Δευτέρας, που είχε σαν αποτέλεσμα 16 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 16 να τραυματιστούν, με τους ελέγχους στο οδικό δίκτυο και τα προάστια της πόλης Κασγκάρ να έχουν αυξηθεί.

Η κινεζική αστυνομία σημείωσε ότι οι δύο δράστες της επίθεσης έφεραν μαζί τους έγγραφα που καλούσαν τους μουσουλμάνους σε ισλαμικό ιερό πόλεμο, τα οποία βρέθηκαν μαζί με τα μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν. Παράλληλα, οι αρχές σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στο σημείο της επίθεσης ανακαλύφθηκαν και κομμάτια εκρηκτικών μηχανισμών, όμοιων με αυτούς που είχε κατασχέσει η αστυνομία σε έφοδο σε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κόμματος του ανατολικού Τουρκεστάν (ΕΤΙΜ) τον Γενάρη του 2007 στην επαρχία Ζινζιάνγκ, συνδέοντάς το με τα γεγονότα της Δευτέρας.

Ακόμα 18 άτομα χαρακτηριζόμενα ως «ξένοι ταραχοποιοί», συνελήφθησαν στην περιοχή για προηγούμενες ταραχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ