ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ - ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Με οριακή πλειοψηφία η απόφαση υπέρ των Αμερικανών

Μ. Νταγκουνάκης: Ο αγώνας του κρητικού λαού για το διώξιμο των βάσεων θα συνεχιστεί

Με οριακή πλειοψηφία (10 υπέρ, 8 κατά και μία αποχή), τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου στα Χανιά την Πέμπτη το βράδυ ψήφισε υπέρ της απαίτησης των Αμερικανών για την απαλλοτρίωση νέου κομματιού του δρόμου που περνάει μέσα από το χωριό Μουζουράς, με σκοπό την επέκταση και παραπέρα θωράκιση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας στα Χανιά. Η οριακή πλειοψηφία και τα όσα ελέχθησαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν τρανταχτή απόδειξη για τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί και ασκούνται από τους Αμερικάνους προς τους θεσμικούς υποστηρικτές τους, καταρρίπτοντας τα προσχήματα της Δημοτικής Αρχής περί δήθεν διευκόλυνσης των κατοίκων του χωριού και αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων. Να θυμίσουμε ότι η απαίτηση των Αμερικανών αφορά την απαλλοτρίωση ενός δεύτερου κομματιού (γιατί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η απαλλοτρίωση ενός πρώτου με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης) του δρόμου που συνδέει το χωριό με τη βάση και φθάνει ως την πύλη της και τη δημιουργία νέου δρόμου από το βουνό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη βάση. Με δήλωσή του ο Μανώλης Νταγκουνάκης, μέλος της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι «μετά και τη σημερινή συνεδρίαση έγινε πιο ξεκάθαρο ότι πίσω από αυτή την υπόθεση είναι οι Αμερικανοί και όχι τα προσχήματα της Δημοτικής Αρχής. Ο αγώνας του κρητικού λαού για το διώξιμο των βάσεων θα συνεχιστεί. Οσους καλοθελητές και αν επιστρατεύσουν μέσα από τα θεσμικά όργανα για να κατοχυρώσουν τη δολοφονική παρουσία τους στο νησί μας, παραμένουν στη συνείδηση του κρητικού λαού ανεπιθύμητοι και ο λαός μας δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα μέχρι το οριστικό ξήλωμα των βάσεών τους. Είναι και παραμένουν δολοφόνοι των λαών».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιβεβαιώνει τη δυσωδία του συστήματος

Το νέο σκάνδαλο με την υπόθεση χρηματισμού και δωροληψίας του Π. Ζαχαρίου, στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδη, από τον εφοπλιστή Φ. Μανούση, προκειμένου τα πλοία του τελευταίου να επιδοτηθούν για τις άγονες γραμμές του Αιγαίου, ήρθε για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσει τη δυσωδία ενός συστήματος στο οποίο η πολιτική εξουσία διαπλέκεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μετά την ποινική δίωξη για κακουργηματική εκβίαση, που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε βάρος του στενού του συνεργάτη, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ με εμφανίσεις του χτες σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα επιχείρησε να αποσυνδέσει το όνομά του από την υπόθεση, την ίδια στιγμή πάντως που ο εισαγγελέας Εφετών Ισ. Ντογιάκος ζήτησε διερεύνηση για το αν ο Αρ. Παυλίδης είχε παίξει οποιονδήποτε αξιόποινο ρόλο που συνδέεται με την πράξη της εκβίασης και την είσπραξη των χρημάτων που καταγγέλλει ο εφοπλιστής.

Συγκεκριμένα ο Αρ. Παυλίδης, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ» και το ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84», σημείωσε ότι «αυτός ζήτησε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και ασφαλώς αυτή πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να καλύπτει πλήρως τον πρώην υπουργό και ο Αρ. Παυλίδης ξεκαθάρισε ότι «όσα ακούγονται περί ανεξαρτητοποίησής του δεν έχουν απολύτως καμία βάση», σημειώνοντας μάλιστα ότι για τις κινήσεις του «από την πρώτη στιγμή είναι ενημερωμένο το Μέγαρο Μαξίμου».

Παράλληλα και ενώ ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας «SAOS», Φώτης Μανούσης, επιμένει ότι κατέβαλε στον συνεργάτη του Αρ. Παυλίδη ένα εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου τα πλοία του να εκτελούν δρομολόγια στην άγονη γραμμή, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι «δε δέχεται όσα κατέθεσε ο κ. Μανούσης» και υποστήριξε ότι «ζήτησε διερεύνηση προς πάσα κατεύθυνση».

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του Αρ. Παυλίδη αναφέρεται: «Επαναλαμβάνω ότι εγώ προσέφυγα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εζήτησα δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως προς πάσα κατεύθυνση και η οποία ασφαλώς θα φτάσει μέχρι τέλος».

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Αρ. Παυλίδης έχει καταθέσει αγωγή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ σε βάρος του εφοπλιστή, ενώ με επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, ο πρώην υπουργός Αιγαίου κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας του ασκούσε πιέσεις και τον απειλούσε με αποκαλύψεις για ύποπτες συναλλαγές σχετικά με τα δρομολόγια της άγονης γραμμής.

Εξάλλου η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Μ. Καρακλιούμη, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο «εξυγιαντή» δήλωσε: «Αλλο ένα μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αλλο ένα σκάνδαλο στην πόρτα του Μαξίμου. Εμείς, λέμε όλα στο φως, για όλους και για όλα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναίμακτη η μετάβαση στα Κόκκινα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε χτες, η μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κόκκινα, με αφορμή την 44η «επέτειο» των τουρκικών βομβαρδισμών στην Τυλληρία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνήτη. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Τίτος Χριστοφίσης, εξήρε την «πειθαρχία και το πνεύμα ευθύνης που έδειξαν οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου, οι οποίοι με ειρηνικό τρόπο διαδήλωσαν το πάγιο αίτημα όλων μας όπως ανοίξει μια για πάντα το οδόφραγμα του Λιμνήτη και όπως βρεθεί μια λύση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην οποία δε θα υπάρχουν γραμμές διαχωρισμού και οι Κύπριοι θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την επικράτεια του νησιού».

Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα επιτραπεί στους Ελληνοκύπριους που το επιθυμούν να μεταβούν στην κατεχόμενη Μόρφου διά του οδοφράγματος του Λιμνήτη, στις 2 Σεπτέμβρη.

Ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χτεσινή κίνηση των κατοίκων ήταν μια «οδυνηρή παραχώρηση για το καλό της Κύπρου και το καλό όνομα της κοινότητας. Το τι τελικά συνέβη, δεν πρέπει, να θεωρηθεί αδυναμία» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για το άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων».

Κατά τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα, περίπου 300 κάτοικοι του Κάτω Πύργου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της κοινότητας και αναρτώντας πανό προέβησαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία, όπως αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης το Κοινοτικό Συμβούλιο, με ενωτικά συνθήματα όπως: «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί στον αγώνα για ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία», «Τουρκοκύπριοι αδερφοί ελεύθερη διακίνηση για όλους τους Κύπριους», «44 χρόνια αποκλεισμού είναι αρκετά» και «Το άνοιγμα του Λιμνήτη - γέφυρα ειρήνης για όλους».

Η πολιτική υπέρ των εφοπλιστών ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το σκάνδαλο στο υπουργείο Ναυτιλίας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το σκάνδαλο στο υπουργείο Ναυτιλίας:

«Οι εξελίξεις στη σκανδαλώδη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδης, συνεργάτης του και ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης, φανερώνουν τη χρόνια νοσηρή κατάσταση διασύνδεσης κυβερνήσεων και εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να "σφυρίζει αδιάφορα".

Ακόμα, γίνεται φανερό το πόσο δίκιο έχει το ΚΚΕ που επανειλημμένα καταγγέλλει ότι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα σε βάρος του ελληνικού λαού τις τελευταίες δεκαετίες είναι η πολιτική υπέρ των εφοπλιστών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που χαρακτηρίζεται από προκλητικά τεράστιες επιδοτήσεις - ενισχύσεις - κίνητρα στους εφοπλιστές, από την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας με αποτέλεσμα ληστρικές αυξήσεις στα ναύλα, από τη δρομολόγηση γερασμένων και επικίνδυνων πλοίων, από αντεργατικά και τρομοκρατικά μέτρα κατά των ναυτεργατών.

Ο λαός πρέπει να σταματήσει να ανέχεται την εκμετάλλευση, την κοροϊδία των κομμάτων που την υπηρετούν».

ΑΣΤΑΚΟΣ
Να φύγει το αμερικανικό πλοίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ στο λιμάνι

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου - Μεσολογγίου - Ναυπάκτου, με ανακοίνωση - κάλεσμα καλούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας Δευτέρα 11 Αυγούστου και ώρα 8μ.μ. στο λιμάνι του Αστακού, με αίτημα να απομακρυνθεί το αμερικανικό εμπορικό πλοίο με στρατιωτικό υλικό που επανεμφανίστηκε σε λιγότερο από ένα μήνα στο λιμάνι του Αστακού. Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, η επανεμφάνισή τους «εντάσσεται στους γενικότερους σκοπούς και στόχους που έχουν για την περιοχή οι ιμπεριαλιστές. Απαιτούμε να φύγει τώρα και να μην ξαναεμφανιστεί τέτοιου είδους πλοίο στην περιοχή».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα Ειρήνης και τα 63 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αύριο Κυριακή 10 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στις 8μμ με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, λέκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το μουσικό σχήμα «Το κάλεσμα της φύσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ