Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναίμακτη η μετάβαση στα Κόκκινα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε χτες, η μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κόκκινα, με αφορμή την 44η «επέτειο» των τουρκικών βομβαρδισμών στην Τυλληρία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μέσω του οδοφράγματος του Λιμνήτη. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Τίτος Χριστοφίσης, εξήρε την «πειθαρχία και το πνεύμα ευθύνης που έδειξαν οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου, οι οποίοι με ειρηνικό τρόπο διαδήλωσαν το πάγιο αίτημα όλων μας όπως ανοίξει μια για πάντα το οδόφραγμα του Λιμνήτη και όπως βρεθεί μια λύση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην οποία δε θα υπάρχουν γραμμές διαχωρισμού και οι Κύπριοι θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε όλη την επικράτεια του νησιού».

Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν θα επιτραπεί στους Ελληνοκύπριους που το επιθυμούν να μεταβούν στην κατεχόμενη Μόρφου διά του οδοφράγματος του Λιμνήτη, στις 2 Σεπτέμβρη.

Ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου, Κώστας Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χτεσινή κίνηση των κατοίκων ήταν μια «οδυνηρή παραχώρηση για το καλό της Κύπρου και το καλό όνομα της κοινότητας. Το τι τελικά συνέβη, δεν πρέπει, να θεωρηθεί αδυναμία» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για το άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων».

Κατά τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα, περίπου 300 κάτοικοι του Κάτω Πύργου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της κοινότητας και αναρτώντας πανό προέβησαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία, όπως αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης το Κοινοτικό Συμβούλιο, με ενωτικά συνθήματα όπως: «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί στον αγώνα για ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία», «Τουρκοκύπριοι αδερφοί ελεύθερη διακίνηση για όλους τους Κύπριους», «44 χρόνια αποκλεισμού είναι αρκετά» και «Το άνοιγμα του Λιμνήτη - γέφυρα ειρήνης για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ