Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι είναι οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της ALTER-EU, μιας πλατφόρμας 160 οργανώσεων που ασχολούνται με ζητήματα διαφάνειας στην ΕΕ, με τίτλο «Μυστικότητα και Εταιρική Κυριαρχία - μια μελέτη της σύνθεσης και της διαφάνειας των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προκύπτει ότι από το 2000 ο συνολικός αριθμός των Ομάδων Εμπειρογνωμόνων (ΟΕ) έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 40%. Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μια ΟΕ για κάθε οχτώ αξιωματούχους που εργάζονται στην Κομισιόν και ότι ο συνολικός αριθμός των μελών των ΟΕ είναι πάνω από 50.000!

Οι ΟΕ ορίζονται ως «συμβουλευτικά σώματα που βοηθούν την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της στην προετοιμασία νομοθετικών προτάσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών». Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, η συλλογή εξειδικευμένης γνώσης είναι κρίσιμο ζήτημα στην εξασφάλιση καλύτερων πολιτικών. Ετσι, χρησιμοποιεί «εξωτερικούς συνεργάτες» για αυτό το σκοπό.

Μια ΟΕ δημιουργείται είτε με μια νομοθετική πράξη ή μια επίσημη γραπτή απόφαση της Κομισιόν, είτε με πρωτοβουλία κάποιας από τις Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν (π.χ. ΓΔ Γεωργίας, ΓΔ Ερευνας κλπ.), χωρίς δημόσια ανακοίνωση. Μέλη μιας Ομάδας μπορεί να είναι κυβερνητικά στελέχη, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες ή εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (εκπρόσωποι εταιρειών, συνδικαλιστικών ενώσεων, επαγγελματικών ομοσπονδιών, βιομηχανικών επιχειρήσεων, καταναλωτικών οργανώσεων, ΜΚΟ κλπ).

Στην πράξη, η λειτουργία τους δε συνίσταται στο να παρέχουν «ουδέτερη» εξειδικευμένη γνώση, όπως διατείνεται η Κομισιόν, αλλά στο να της επιτρέπουν να αναπτύσσει πολιτικές προτάσεις, οι οποίες θα είναι εκ των προτέρων αποδεχτές από τα κράτη - μέλη, αλλά και τα μεγάλα μονοπώλια. Είναι σχεδόν «κοινό μυστικό», όπως αναφέρεται, ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον επίσημα θεσπισμένο ρόλο των ΟΕ και στο ρόλο που παίζουν στην πράξη: Επίσημα, «οι ΟΕ δεν παίρνουν πολιτικές αποφάσεις». Ωστόσο είναι κοινώς αποδεκτό από πολιτικούς επιστήμονες, ότι «οι πραγματικές αποφάσεις συχνά παίρνονται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων. Οι ΟΕ έχουν τη δικαιοδοσία να καθορίζουν τα πλαίσια στα οποία θα συζητηθεί ένα θέμα, καταθέτουν προτάσεις και προτείνουν λύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Ομικρον» φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τεράστια διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς (2021-12-01 00:00:00.0)
Ενισχύουν τα όπλα της εργοδοσίας ενάντια στην απεργία (2017-03-11 00:00:00.0)
Επίσημη κατεύθυνση ο αντικομμουνισμός και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας (2011-02-02 00:00:00.0)
Θα ασχοληθεί με το πόρισμα Ντογιάκου (2000-10-06 00:00:00.0)
"Ελεύθερες" οι "τρελές" αγελάδες (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ