Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επίσημη κατεύθυνση ο αντικομμουνισμός και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Εκθεση της Κομισιόν καταγράφει την «πρόοδο» των κρατών - μελών στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και υποδεικνύει την επιτάχυνση σχετικών μέτρων

Η ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στοχοποιούν κύρια τις νεολαιίστικες συνειδήσεις και επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα του κεφαλαίου, συκοφαντώντας το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε
Η ΕΕ και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στοχοποιούν κύρια τις νεολαιίστικες συνειδήσεις και επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα του κεφαλαίου, συκοφαντώντας το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε
Την στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και έντονων θετικών διεργασιών στις λαϊκές συνειδήσεις, να ενισχύσουν την επιχείρηση για την παραχάραξη της Ιστορίας, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και την ταύτισή του με τον φασισμό - ναζισμό, καταγράφει έκθεση της Κομισιόν με θέμα «Η μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη», η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκέμβρη του 2010.

«Η παρούσα έκθεση έχει σκοπό να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και να παράσχει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της μνήμης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Εχει επίσης σκοπό να αποκριθεί στο αίτημα του Συμβουλίου και να υποβάλει έκθεση ως προς την ανάγκη πρόσθετης νομοθετικής πράξης στον τομέα αυτό», τονίζει σχετικά η Κομισιόν, από τις πρώτες κιόλας παραγράφους της έκθεσης.

Με το κείμενό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει συνέχεια στη συντονισμένη εκστρατεία που διεξάγεται στο πλαίσιο της ΕΕ με στόχο την θεσμική κατοχύρωση του αντικομμουνισμού και των διώξεων σε βάρος των κομουνιστών σε κράτη μέλη της ΕΕ. Επιδίωξη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη, είναι να συκοφαντηθούν στα μάτια των λαών και της νεολαίας της Ευρώπης οι κατακτήσεις και η παρακαταθήκη που άφησε στο κίνημα ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε.

Ακόμα, να μπουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών και νεανικών συνειδήσεων, να θολώσει η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση και να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για την καταστολή κομμάτων και αγωνιστών που έχουν σαν στρατηγικό στόχο το σοσιαλισμό, συνολικά του εργατικού λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Εκστρατεία με παρελθόν και μέλλον

Η συγκεκριμένη εκστρατεία εντάθηκε με την απόπειρα υιοθέτησης του αντικομμουνιστικού μνημονίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2006 και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση μιας σειράς αποφάσεων και ψηφισμάτων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Επιστέγασμα αποτέλεσε η Διάσκεψη της Πράγας το 2008, στην οποία καταλήχθηκε ένα κείμενο - μπούσουλας για πρακτικά μέτρα στην κατεύθυνση της παραχάραξης της Ιστορίας, το οποίο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναμόρφωση των σχολικών βιβλίων, την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, την κατάρτιση νομοθεσίας για την ποινικοποίηση του κομμουνισμού, την καταδίκη κομμουνιστών ως «εγκληματιών» κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρσι την άνοιξη συγκροτήθηκε η ομάδα «Συμφιλίωση των ευρωπαϊκών ιστοριών» με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και με στόχο την «ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η εν λόγω ομάδα συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν καταγράφει τα επιμέρους βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών, όσο και σε επίπεδο ευρωένωσης, σχετικά με την εκστρατεία παραχάραξης της Ιστορίας, την συκοφάντηση του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, την ταύτιση του σοσιαλισμού με τον ναζισμό, καθώς και την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας και των κομμουνιστικών συμβόλων.

Επί της ουσίας, καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν ενιαία την αντικομμουνιστική εκστρατεία, σημειώνοντας καθυστερήσεις και διαφορές στον τρόπο εφαρμογής της. Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύπτει και το γεγονός ότι στην αντικομμουνιστική εκστρατεία εμπλέκονται τόσο κρατικοί και επίσημοι φορείς, όσο και μια σειρά «ευαγή» ιδρύματα και ΜΚΟ.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι προς το παρόν δεν «πληρούνται οι όροι» για την καθιέρωση σε επίπεδο ΕΕ της άρνησης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων ως ποινικού αδικήματος, καθώς «ακόμα και μεταξύ των κρατών μελών που έχουν βιώσει με τον ίδιο τρόπο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, οι νομικές πράξεις, τα μέτρα και οι πρακτικές που έχουν θεσπιστεί μπορεί να διαφέρουν, όπως επίσης μπορεί να διαφέρει και ο χρόνος θέσπισης και εφαρμογής τους». Ωστόσο, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό.

Ουσιαστικά, καταγράφει την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στη νομική και θεσμική κατοχύρωση του αντικομμουνισμού και του χτυπήματος των κομμουνιστικών κομμάτων και των λαϊκών κινημάτων, με τον χαρακτηρισμό ως «ποινικού αδικήματος» της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και της απόκρουσης των αντικομμουνιστικών στρεβλώσεων που προωθεί ο ιμπεριαλισμός.

Συστάσεις και προτροπές

Η ΕΕ καταγράφει την πρόοδο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στα κράτη μέλη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κατευθύνσεις για τις επόμενες κινήσεις των κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Επικροτεί την θεσμική απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων που έχει καθιερωθεί σε Ουγγαρία, Λιθουανία και Πολωνία, καθώς και τη νομοθεσία της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας, βάσει της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα η άρνηση των εγκλημάτων των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Φέρνοντας τα παραπάνω παραδείγματα, υποδεικνύει και στα υπόλοιπα κράτη να κάνουν το ίδιο.
  • Καταγράφει ως αρνητικό το γεγονός ότι η αντικομμουνιστική εκστρατεία ουσιαστικά «περπατάει» περισσότερο στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη και δεν έχει ακόμα επεκταθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνει την απαίτηση της ΕΕ για καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως «μέρας μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», σημειώνοντας ότι αυτή έχει υιοθετηθεί έως τώρα μόνο σε πέντε κράτη μέλη.
  • Υπογραμμίζει την ανάγκη καθιέρωσης του βήματος «Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης» - τη σύσταση του οποίου έχει προτείνει το ευρωκοινοβούλιο - βάσει του οποίου δρομολογείται η δικτύωση και η συνεργασία «όλων των εθνικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών φορέων καθώς και των ανεξάρτητων ερευνητών και εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ανταλλαγούν εμπειρίες, ανάλυση και βέλτιστες πρακτικές, μεταξύ άλλων και του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη προάγουν τη συλλογική μνήμη μέσω των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων».

Φυσικά, μια τέτοια χυδαία αντικομμουνιστική καμπάνια, η ΕΕ τη χρηματοδοτεί απλόχερα. Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι «η Επιτροπή προτίθεται να κάνει χρήση των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων για να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στη στήριξη της διαφύλαξης και προαγωγής της μνήμης των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, «τρέχουν» το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες», το οποίο χρηματοδοτεί τη διατήρηση και ανέγερση μνημείων και συντήρηση αρχείων, η χρηματοδότηση ερευνών κατά παραγγελία, από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και το πρόγραμμα «MEDIA 2007», από το οποίο χρηματοδοτήθηκε και η αντικομμουνιστική ταινία «Η ζωή των άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ