Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα να κάνουν το βήμα

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Σκάλα Λακωνίας

«Εμείς ως ΚΚΕ καλούμε ανοιχτά τους εργάτες, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, την εργαζόμενη διανόηση, τη νεολαία να κάνει το βήμα. Να γνωρίσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Να αξιολογήσουν ποιος στάθηκε και στέκεται ανά πάσα στιγμή δίπλα τους, στους αγώνες και στα προβλήματά τους. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να υποστηρίξουν, να ενισχύσουν, να στηρίξουν το ΚΚΕ. Για μια νέα πορεία. Για τον αγώνα για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Αλλά και για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας».

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη Σκάλα Λακωνίας σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που διοργάνωσε η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή.

Εμείς μιλάμε για αλλαγή εξουσίας

«Πολλές συζητήσεις αλλά και συστηματική δράση αναπτύσσεται από την αστική τάξη για τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με σκοπό την αδιάλειπτη και αδιατάρακτη πορεία του. Για τη συνέχιση της στυγνής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, γενικότερα της μισθωτής εργασίας. Για την υπηρέτηση αυτού του σκοπού είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα. Το μαστίγιο είναι το πρώτο. Ωστόσο, και το καρότο δε λείπει.

Σήμερα, θέλουν να φτιασιδώσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματά του, προσπαθούν με μερεμέτια να του δώσουν μια άλλη, μια όμορφη εικόνα. Αυτό γίνεται και από τη ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι τα μερεμέτια, το σοβάτισμα δε δίνει τίποτα στους εργάτες, στο λαό, στη νεολαία.

Λέμε ότι, αυτό που χρειάζεται, αυτό που απαιτούν οι συνθήκες, είναι η αλλαγή του συστήματος. Κι όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή, τονίζουμε ότι η αλλαγή αυτή θα προκύψει ύστερα από την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων.

Τελευταία μιλά για αλλαγή και ο ΣΥΝ. Αλλά θέλει αλλαγή χωρίς ανατροπή της κατάστασης. Φυσικά, η αστική τάξη, τα αστικά κόμματα, σοσιαλδημοκράτες, οπορτουνιστές όταν κάνουν λόγο για αλλαγή, εννοούν αλλαγή προσώπων, αλλαγή στην εικόνα, όχι στο περιεχόμενο. Δεν αναφέρονται ποτέ στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης. Επιδιώκουν διορθωτικές κινήσεις.

Εμείς ως ΚΚΕ, όταν μιλάμε για αλλαγή, είμαστε συγκεκριμένοι. Αλλαγή εκ βάθρων, αλλαγή πορείας. Μιλάμε για αλλαγή εξουσίας. Για τη λαϊκή, εργατική εξουσία που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία προς όφελος των εργαζομένων, του κοινωνικού συνόλου.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό του λαού τελευταία και η εμφάνιση στελεχών βουλευτών της ΝΔ, με δηλώσεις, τοποθετήσεις δήθεν κριτικής σε κυβερνητικές πρακτικές. Είναι και αυτή μια μέθοδος για να δημιουργούν εντυπώσεις και να καλλιεργούν ότι τάχα ενδιαφέρονται για τα λαϊκά προβλήματα.

Η ουσία είναι ότι, την κυβερνητική πολιτική την εγκρίνουν όλοι μαζί. Τα αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια τα ψηφίζον όλοι μαζί.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απόκλιση σε ψηφοφορία στη Βουλή, από κανένα βουλευτή της ΝΔ. Συνεπώς, οι λεγόμενοι αντάρτες έχουν ψεύτικα ντουφέκια και ξύλινα σπαθάκια. Και πολλά γίνονται για το θεαθήναι. Γίνονται προσχηματικά».

Να πολλαπλασιαστεί η δράση μας

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για την κατάσταση αλλά και για τις διαδικασίες που συντελούνται στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Να μιλήσουμε και ν' ακούσουμε σκέψεις προτάσεις προβληματισμούς.

Σήμερα, οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η εργαζόμενη διανόηση, η νεολαία μας μπορούν να δουν και ν' αξιολογήσουν, ποιος στάθηκε και στέκεται δίπλα τους, ποιος μάχεται για τα προβλήματά τους.

Να μιλήσουμε για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία. Και σήμερα μπαίνουν στο επίκεντρο τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας.

Οπως πάντα το βασικό ερώτημα είναι: Ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει την όποια ανάπτυξη υπάρχει στη χώρα; Τα λεγόμενα αναπτυξιακά έργα ποιον ωφελούν; Τα έργα αυτά καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες;

Ως ΚΚΕ συζητάμε με τους εργαζόμενους και επιδιώκουμε να συνδυάζουμε την πρότασή μας για τις εξελίξεις, για την πάλη για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.

Αναλύουμε την πρότασή μας για τα ζητήματα της οικονομίας και πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Ως ΚΚΕ συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για ν' ανατραπούν οι αντεργατικές, αντιλαϊκές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου των πολιτικών του εκπροσώπων. Για να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που πλήττει βάναυσα ασφαλιστικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα, δηλαδή, την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης.

Χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί η δράση μας, να συσπειρωθούν περισσότεροι εργάτες, εργαζόμενοι, νέοι, όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναπτύσσουμε δραστηριότητα, όπου παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για τις εξελίξεις και την πρότασή μας για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή εξουσία.

Για την εξουσία εκείνη που θα οργανώσει την παραγωγική βάση της χώρας, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, αυτών, δηλαδή, που παράγουν τον πλούτο.

Σ' αυτές καλούμε εργάτες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, όσους είναι απέναντι στην πολιτική του δικομματισμού.

Καλούμε την εργαζόμενη διανόηση, τους νέους που δε συμβιβάζονται με τη διαφθορά, τον ευτελισμό των αξιών. Οσους εναντιώνονται στην επίθεση κατά των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Πολλοί αναρωτιούνται, αν υπάρχει διέξοδος, προοπτική για τους εργαζόμενους.

Πολλοί, αποστρέφονται την αντιλαϊκή πολιτική και επιχειρούν να κάνουν το βήμα, να αντισταθούν.

Σε όσους προβληματίζονται, απαντάμε ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική.

Είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Αυτή μπορεί να ενισχύεται σταθερά από την καθημερινή ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος, από την ενίσχυση του ταξικού κινήματος, με την πλατιά συμμετοχή εργατών, λαϊκών στρωμάτων και κυρίως νέων, οι οποίοι οδηγούνται στο περιθώριο από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή».

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί με γοργά βήματα την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτικής της, την πολιτική των μονοπωλίων της ΕΕ.

Παίρνει συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα για την ακύρωση εργατικών κατακτήσεων.

Μόνιμος στόχος της, η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του ελεύθερου χρόνου εργασίας, η συνεχής ενίσχυση, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Προσπαθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να ψελλίσει κάποιες διαμαρτυρίες, απέναντι σ' αυτά τα μέτρα. Είναι αυτοί που συμφώνησαν με τον ΣΕΒ την αύξηση του 1 ευρώ τη μέρα στα κατώτερα μεροκάματα. Είναι υποκριτικές οι φωνές τους. Γιατί μέχρι σήμερα στηρίζουν τα τετράωρα, τις δίμηνες, τετράμηνες και άλλες τέτοιες συμβάσεις.

Γιατί είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην ΤΑ, στους Δήμους και τις Νομαρχίες που εφαρμόζουν αυτές ακριβώς τις εργασιακές σχέσεις.

Και δεν είναι μόνο στα εργασιακά που εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συνεχίζει την πορεία ένταξης των στρατιωτικών δυνάμεων στις ανάγκες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν απουσίασε από καμία αποστολή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είτε στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή. Οπως παλιότερα, έδωσε τη συνδρομής της για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών στόχων στη Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα, για παράδειγμα, ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Αραβική Θάλασσα.

Σήμερα, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Εκβιάζεται το Ιράν από τους Αμερικάνους. Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στη φωτιά της Αραβικής Θάλασσας. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικάνοι θέλουν να επεκτείνουν τη βάση της Σούδας.

Η εργατική τάξη, η αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις δυνάμεις του δικομματισμού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορούν να προσδοκούν από την πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής που καλλιεργεί ο ΣΥΝ.

Τα κόμματα αυτά θέλουν να διαχειριστούν, ή διαχειρίζονται το σύστημα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σήμερα να κάνουν ένα ακόμα βήμα. Καθημερινά, μέσα από τους αγώνες να απομακρύνονται από τη μέγκενη, αλλά και από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ηταν θετικό, αλλά μικρό το βήμα που έγινε στις περασμένες εκλογές.

Σήμερα, είναι ανάγκη για το δικό τους συμφέρον οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, να μην εμπιστεύονται πλέον τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Να γυρίσουν την πλάτη στο συμβιβασμό του ΣΥΝ που χαμηλώνει συνεχώς τον πήχη των αιτημάτων του λαϊκού κινήματος. Μια πολιτική οπορτουνιστική που ανάλογα το ακροατήριο, την εποχή και την ώρα, άλλα λέει, άλλα γράφει, άλλα εννοεί κι άλλα πράττει.

Να μην πιστέψουν οι εργαζόμενοι τα δήθεν αντιαμερικανικά συνθήματα του εθνικιστικού ρατσιστικού ΛΑ.Ο.Σ. το οποίο στα καίρια ζητήματα συντάσσεται με την αστική πολιτική.

Εμείς ως ΚΚΕ καλούμε ανοιχτά τους εργάτες, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα, την εργαζόμενη διανόηση, τη νεολαία να κάνει το βήμα.

Να γνωρίσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Να αξιολογήσουν ποιος στάθηκε και στέκεται ανά πάσα στιγμή δίπλα τους, στους αγώνες και στα προβλήματά τους. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να υποστηρίξουν, να ενισχύσουν, να στηρίξουν το ΚΚΕ. Για μια νέα πορεία. Για τον αγώνα για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Αλλά και για βαθύτερες αλλαγές, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ