ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης

Από τις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Εκκληση για ενότητα απηύθυνε, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, κυρίως «προς τις μικρές προνομιούχες ομάδες που δε θέλουν την ισότητα του λαού», μέσω του διαγγέλματός του, με αφορμή την 183η επέτειο ανεξαρτησίας της Βολιβίας και μερικά 24ωρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, για την ανάκληση του Προέδρου και του αντιπροέδρου και των κυβερνητών των περιφερειών.

Μάλλον είναι απίθανο να εισακουστεί ο Εβο Μοράλες, καθώς το σχέδιο ανατροπής ακόμη ίσως και η πρόκληση εμφυλίου ή ο διαμελισμός της χώρας είναι σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το διάγγελμά του ο Πρόεδρος Μοράλες το απηύθυνε από το παλάτι Κεμάδο, το κυβερνητικό μέγαρο, καθώς οι εκδηλώσεις και η ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επέτειο ανεξαρτησίας που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στη Σούκρε αναβλήθηκαν καθώς οι περιφερειακές αρχές της Τσικιτσάκα όχι μόνο δεν εξασφάλισαν, αλλά καλούσαν και σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες. Πρόκειται για την κορύφωση της τεχνητής πολιτικής έντασης που προκαλεί εδώ και μήνες η ολιγαρχία με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, προκειμένου να τερματίσουν τη διαδικασία αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες. Εξάλλου, απάντηση έδωσαν εμμέσως μετά το διάγγελμα με την «Κοινωνία των Πολιτών της Σάντα Κρους» και τους αγροτοβιομήχανους να δηλώνουν ότι προχωρούν - αφού έχουν πραγματοποιήσει ήδη το παράνομο και αντισυνταγματικό αποσχιστικό δημοψήφισμα - στη δημιουργία αυτόνομης κυβέρνησης, με εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, καθώς, όπως δηλώνουν, αμφισβητούν «τη γραφειοκρατική και κεντρική εξουσία των Ανδεων», όπως αναφέρει το Bolpress.

Στο πλευρό του Προέδρου Εβο Μοράλες παραμένουν αταλάντευτοι, όπως τονίζουν στις χθεσινές τους ανακοινώσεις η Εθνική Συνομοσπονδία Ιθαγενών Γυναικών της Υπαίθρου Μπαρτολίνα Σίσα, η Εθνική Συνομοσπονδία Δασκάλων και άλλες συνδικαλιστικές, πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγένικες οργανώσεις. Παράλληλα, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Βολιβία και την κυβέρνηση Μοράλες πραγματοποίησαν χτες πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγένικες οργανώσεις σε Αργεντινή και Εκουαδόρ.

Τέλος, έκκληση για «ηρεμία», ώστε «να διεξαχθεί απρόσκοπτα και ειρηνικά το δημοψήφισμα» απευθύνει με έκτακτη ανακοίνωσή του ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Μιγκέλ Ινσούλσα που εκφράζει συνάμα τη «βαθύτατη ανησυχία του για την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Επικύρωσε τον αποκλεισμό υποψηφιοτήτων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τις ενέργειες του επικεφαλής του Ελεγκτικού Συμβουλίου, Κλοντοσμπάλντο Ρούσιαν, που απέρριψε σε προκαταρκτικό στάδιο περίπου 300 υποψηφιότητες, για τις τοπικές εκλογές της 23ης Νοέμβρη, καθώς έχουν βρεθεί ένοχοι για υποθέσεις διαφθοράς. Οπως σημειώνεται, το Ελεγκτικό Συμβούλιο έπραξε με βάση το γράμμα του νόμου και του Συντάγματος, συνεπώς ο αποκλεισμός των υποψηφιοτήτων είναι απολύτως νόμιμος.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί εδώ και εβδομάδες την κυβέρνηση Τσάβες ότι ο «αποκλεισμός των υποψηφιοτήτων έγινε με πολιτικά κριτήρια και αποτελεί παραβίαση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων», ενώ χτες μερικές εκατοντάδες πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Καράκας, φωνάζοντας ...«ελευθερία».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Τιμπισάι Λουσένα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, που ξεκίνησε την Τρίτη, εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Ηδη, όπως ανέφερε, 54 πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, καθώς και 500 ομάδες εκλεκτόρων έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους. Οπως τόνισε η Λουσένα, μόνο τις πρώτες 24 ώρες, 1.200 υποψήφιοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις μέσω του διαδικτύου και τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι τις εκλογές, που θα αναδείξουν 22 κυβερνήτες, 328 δημάρχους και 253 αιρετά μέλη τοπικών αρχών και κοινοβουλίων.

Οι διεργασίες συνεχίζονται εντός της «Πατριωτικής Συμμαχίας» όσον αφορά την ανεύρεση κοινών υποψηφίων.

ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ
Διάλογο και εκλογές υπόσχονται οι στρατηγοί

ΝΟΥΑΚΣΟΤ.--

Σε επίδειξη πολιτικής δύναμης προέβη χτες ο επικεφαλής των Μαυριτανών στρατηγών που ανέτρεψαν τη διεφθαρμένη, όπως την αποκαλούν, κυβέρνηση του Προέδρου Αμπνταλαχί.

Οργάνωσε μια μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων. Το πλήθος υποστήριζε το πραξικόπημα των στρατηγών στο κέντρο της πρωτεύουσας Νουακσότ φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ναι στο πραξικόπημα», «Είμαστε με το στρατό»...

Ο στρατηγός Αζίζ απευθύνθηκε στο πλήθος λέγοντας πως είναι αποφασισμένος να σώσει τη δημοκρατία... Ο στρατός, είπε, τερμάτισε τη δικτατορία το 2005. Και σήμερα, για μία ακόμη φορά, τερματίζει τη δικτατορία, το νεποτισμό, το χάος και την αταξία...

Την ίδια ώρα, δυνάμεις του στρατού διέλυαν με τη χρήση δακρυγόνων τη μικρή συγκέντρωση περίπου 100 υποστηριχτών του ανατραπέντος Προέδρου...

Στο μεταξύ, το νέο «Κρατικό Συμβούλιο», στο οποίο προΐσταται ο στρατηγός Αζίζ, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν «σύντομα», ενδεχομένως και σε ένα εξάμηνο, νέες εκλογές. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν πως θα ξεκινήσουν διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους πολιτικούς οργανισμούς για την πραγματοποίηση εκλογών.

Πάντως, στο εξωτερικό συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά των στρατηγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι νέες εκλογές «πρέπει να διενεργηθούν στα πλαίσια του Συντάγματος με βασική προϋπόθεση την αποκατάσταση στην εξουσία των δημοκρατικά εκλεγμένων Προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας». Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ, υπαινίχθηκε «συνέπειες» στις σχέσεις Γαλλίας - Μαυριτανίας. Τέλος, η Αφρικανική Ενωση ζήτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών ηγετών οι οποίοι κρατούνται.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της αυτοανακηρυγμένης «Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας», Α. Μπαρανκέβιτς, δήλωσε πως σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας προωθούνται προς την περιοχή της Νότιας Οσετίας, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, πως η Γεωργία ξεκινά μεγάλης εμβέλειας στρατιωτική επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας.

Την Πέμπτη και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης υπήρχαν αλληλοκατηγορίες για πυροβολισμούς σε βάρος αμάχων σε χωριά της περιοχής.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Τα Βαλκάνια κινδυνεύουν με νέες αλλαγές συνόρων

Αυτό υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Με δηλώσεις ο Αλεξάντρ Αλεξέεφ, διευθυντής του 4ου Ευρωπαϊκού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βρέμια Νοβοστέι» αναφέρθηκε σε πιθανές νέες εξελίξεις στα Βαλκάνια, που όπως υποστήριξε δε θα μείνουν στις αρνητικές συνέπειες της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

«Υπάρχουν στοιχεία πως διάφορες αλβανικές ομάδες στις χώρες της περιοχής συντονίζουν τις προσπάθειές τους, ώστε μια κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθούν από κοινού, με στόχο την παραπέρα αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, «φωτογραφίζοντας» έτσι το σενάριο της «Μεγάλης Αλβανίας».

Εξάλλου σε άρθρο, που κυκλοφόρησε στο περιοδικό «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για «Ευρω-ατλαντικό κενό», που πρέπει να καλυφθεί μέσα από μια πανευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Ταυτόχρονα, ο Λαβρόφ προτείνει να σταματήσουν όλες οι μονόπλευρες κινήσεις, όπως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και το βάρος να δοθεί - όπως γράφει -στα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες.

Η τοποθέτηση αυτή του Λαβρόφ αξιολογήθηκε από ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ ως πρόταση για τη συγκρότηση μιας νέας «δομής πανευρωπαϊκής ασφάλειας εναλλακτικής ως προς το ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, ο Σ. Λαβρόφ σημειώνει την ανάγκη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού και κάλεσε τις ΗΠΑ να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα αναγνώρισης του κόσμου όπως έχει με την πολυμορφία του.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ