ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Θρίαμβος Μοράλες, νίκη των κυβερνητών της ολιγαρχίας

Ο λαός της Βολιβίας πανηγυρίζει το θρίαμβο του Εβο Μοράλες

Associated Press

Ο λαός της Βολιβίας πανηγυρίζει το θρίαμβο του Εβο Μοράλες
Ο κύβος ερρίφθη... O Πρόεδρος Εβο Μοράλες έλαβε εκ νέου τη λαϊκή εντολή κατά το δημοψήφισμα για την ανάκλησή του ή όχι. Το ίδιο όμως έλαβαν και οι κυβερνήτες των επαρχιών Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, διοικητικές περιφέρειες που αποτελούν την πρώτη γραμμή του μετώπου της ολιγαρχίας, για την ανατροπή του Προέδρου.

Το 62,3% των περίπου 4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έκρινε ότι ο Πρόεδρος Μοράλες και ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα διατηρούν τα αξιώματά τους. Τα αποτελέσματα αυτά διαψεύδουν και τα προγνωστικά ότι κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής θα συγκέντρωναν το ίδιο ποσοστό με το Δεκέμβριο του 2005, 53,7%, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ποτέ προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία της Βολιβίας.

Το παζλ συμπληρώνεται με τα στοιχεία όσον αφορά την ανάκληση ή όχι των κυβερνητών των 8 εκ των εννέα επαρχιών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων ΑΤΒ και ΡΑΤ, οι κυβερνήτες των επαρχιών που προωθούν την αυτονομία, Ρούμπεν Κόστας της Σάντα Κρους, Μάριο Κόσιο της Ταρίχα, Ερνέστο Σουάρες του Μπένι και Λεοπόλντο Φερνάντες του Πάντο, καθώς και Μάριο Βιρέιρα του MAS διατηρούν τα αξιώματά τους. Παρελθόν αποτελούν πλέον ο κυβερνήτης της Λα Πας Χοσέ Λουίς Παρέδες, ο Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια της Κοτσαμπάμα - δύο ακόμη από τους κυβερνήτες της ολιγαρχίας - αλλά και ο Λουίς Αλμπέρτο Αγκιλάρ, κυβερνήτης του Ορούρο που ανήκει στο MAS. Η ανάκληση του κυβερνήτη του Ορούρο «θεωρήθηκε» απώλεια για τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο, αν και στην επαρχία Ορούρο, ο Πρόεδρος συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανά τη βολιβιανή επικράτεια, πάνω από 80%.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στη Βολιβία, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη Βολιβία αλλά και για όλη τη Λατινική Αμερική»... «Αυτό που ο βολιβιανός λαός έχει εκφράσει με την ψήφο του είναι η επιβεβαίωση της αλλαγής, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε προς την ανάκτηση των φυσικών μας πηγών, τις εθνικοποιήσεις και την κρατικοποίηση των εταιρειών», δήλωσε ο Πρόεδρος Μοράλες στην ομιλία του από το μπαλκόνι του κυβερνητικού μεγάρου προς τους χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Μουρίγιο για να γιορτάσουν τη νίκη του. Ο Μοράλες, ευχαριστώντας τους Βολιβιανούς που τον ψήφισαν απηύθυνε έκκληση ενότητας, σε μία ομιλία χαμηλών τόνων: «Καλώ όλους τους κυβερνήτες να εργαστούν για την ενότητα του λαού και της χώρας και να εργαστούν με βάση το σεβασμό στο δίκαιο της χώρας», τόνισε ο Μοράλες...

Ο κυβερνήτης της Λα Πας, Χοσέ Λουίς Παρέδες αποδέχτηκε την ανάκλησή του, όμως ο κυβερνήτης της Κοτσαμπάμα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Οσο για τους υπόλοιπους ο «εκπρόσωπος Τύπου» τους, ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους το «μετέφρασε» ως «ανάκληση της κεντρικής κυβέρνησης»... «Η ελευθερία επικράτησε του απολυταρχισμού» ήταν η απάντηση του Ρούμπεν Κόστας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν το νέο «ρατσιστικό σύνταγμα» και ανακοινώνοντας ότι θα συγκαλέσει εκλογές για ανάδειξη θεσμικών και πολιτικών οργάνων της επαρχίας.

Σε διεθνές επίπεδο, πανηγυρικές ήταν οι αντιδράσεις από τις χώρες της περιοχής, ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών κρατών και Mercosur έκαναν λόγο για «παραδειγματική εκλογική διαδικασία», παρά το γεγονός ότι μεμονωμένα μεν αλλά βίαια περιστατικά έλαβαν χώρα, κυρίως στη Σάντα Κρους.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πρώτη επίσκεψη Αμπντάλα στη Βαγδάτη υπό αμερικανική πίεση

Από την επίσκεψη Αμπντάλα στη Βαγδάτη

Associated Press

Από την επίσκεψη Αμπντάλα στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα πραγματοποίησε, χτες, τετράωρη επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών χαρακτηρίστηκαν «ειλικρινείς και θετικές» και φέρονται να ασχολήθηκαν με την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η πραγματοποίηση της επίσκεψης, για λόγους ασφαλείας, ανακοινώθηκε μετά την αναχώρηση του Ιορδανού βασιλιά.

Ο Αμπντάλα είναι ο πρώτος ηγέτης αραβικής χώρας που επισκέπτεται τη Βαγδάτη μετά την εισβολή του 2003. Μόλις πριν από δύο μήνες το Αμμάν έστειλε πρέσβη στην ιρακινή πρωτεύουσα και άρχισε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών υπό έντονες αμερικανικές πιέσεις. Πριν την εισβολή, η Ιορδανία είχε το προνόμιο να λαμβάνει πετρέλαιο σε ιδιαίτερα «φιλικές» τιμές από το καθεστώς Χουσεΐν. Αυτό φαίνεται να ήταν και ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης, και τώρα, με θετικό αποτέλεσμα για τους Ιορδανούς, που, από την πλευρά τους, δεσμεύτηκαν για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα τους, σε όσους Ιρακινούς επιθυμούν να σπουδάσουν ή να μεταβούν σε κάποια τρίτη χώρα.

Επιθέσεις από γυναίκες - καμικάζι

Αστυνομικό τμήμα στη Μπαακούμπα ήταν ο στόχος γυναίκας καμικάζι, χτες. Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί. Επίσης, στην περιοχή Ουατζιντίγια, 20 χλμ. από την Μπαακούμπα, από βομβιστική επίθεση σε πολιτικό λεωφορείο σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι.

Γυναίκα καμικάζι ήταν και ο δράστης της επίθεσης κατά αμερικανικής περιπόλου στην περιοχή Ταρμίγια βορείως της Βαγδάτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας Αμερικανός στρατιώτης και τέσσερις άμαχοι. Εκπρόσωποι της κατοχικής δύναμης σχολίαζαν ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις που γίνονται από γυναίκες σε όλη την ιρακινή επικράτεια.

Τέλος, στην επαρχία Ντιγιάλα, ο πρωθυπουργός Μάλικι έδωσε εντολή να σταματήσουν για μια βδομάδα οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να παραδοθούν και να καταθέσουν τον οπλισμό τους όσοι από τους ενόπλους το επιθυμούν με αντάλλαγμα διάφορες χρηματικές αμοιβές και αμνηστία.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα σύνορα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πάνω από 100 άνθρωποι φερόμενοι ως «ισλαμιστές αντάρτες» έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών, στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Οι πακιστανικές αρχές αναφέρουν ότι τη ζωή τους εκτός από τους αντάρτες έχασαν και εννιά στρατιώτες στις μάχες που σημειώθηκαν στην περιοχή Μπαχαούρ.

Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και βομβαρδιστικά, χρησιμοποιήθηκαν ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ταυτότητα των νεκρών. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι μόνο επτά μαχητές τους σκοτώθηκαν, με τους ακριβείς αριθμούς να μην είναι δυνατόν να εξακριβωθούν.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών, η οποία το τελευταίο διάστημα σφυροκοπείται από τον κυβερνητικό στρατό, δεδομένων και των πιέσεων των ΗΠΑ να «παταχτεί η τρομοκρατία», στο Πακιστάν και του ότι η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι η «ανοχή» του στους ισλαμιστές έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο ανταρτών που διοχετεύονται στο Αφγανιστάν και ενισχύουν τις γραμμές της Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, από το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ) και Ναουάζ Σαρίφ από το ΡΜL-Ν, συναντήθηκαν χτες προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στην προσπάθειά τους να αποπεμφθεί από το αξίωμά του ο Πακιστανός Πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, που πήρε πρώτη φορά την εξουσία, με πραξικόπημα το 1999.

Στις κατηγορίες εναντίον του σημειώνουν τη λανθασμένη διακυβέρνηση της χώρας και παραβιάσεις του Συντάγματος, απαιτώντας την παραίτησή του.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος διά του εκπροσώπου του διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με την πακιστανική νομοθεσία, για να γίνει δεκτή η πρόταση αποπομπής του προέδρου απαιτούνται τα 2/3 της Γερουσίας και τα 2/3 της Εθνοσυνέλευσης, ενώ η συζήτηση αναφορικά με το ζήτημα μπορεί να διαρκέσει από επτά έως και 14 μέρες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Νέα τηλεφωνική συνομιλία είχαν χτες, ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι, με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, χωρίς, όπως ανακοινώθηκε, να προκύψει τίποτε νεότερο. Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, δήλωνε ότι «όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί» προκειμένου να λυθεί το ζήτημα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΣΑΝΑ'Α.-- Τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών, επί τουλάχιστον δύο ώρες, μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ισλαμιστών ενόπλων που οι υεμενικές αρχές κατατάσσουν στους κόλπους της «αλ Κάιντα», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χαντραμάουτ, στη νότια Υεμένη. Από τις συγκρούσεις στην πόλη Ταρίμ φέρονται να σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και δύο ένοπλοι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις Νότιες Φιλιππίνες, προκειμένου να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και αυτονομιστών μουσουλμάνων ανταρτών.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Πάνω από 115 αντάρτες των Ταμίλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε ο κυβερνητικός στρατός της Σρι Λάνκα σε μάχες που μαίνονται από την Παρασκευή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τη ζωή τους έχασαν και επτά στρατιώτες, ωστόσο τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνονται από τους Τίγρεις των Ταμίλ.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σε εξέλιξη παραμένουν οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε με στόχο την εκτόνωση της έντασης και το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης.

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Ανοιχτή άφησε χτες την πιθανότητα συμμετοχής του στις προεδρικές εκλογές (όποτε και εάν γίνουν αυτές) ο στρατηγός, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, επικεφαλής των στρατιωτικών που ανέτρεψε την περασμένη βδομάδα την κυβέρνηση εκλεγμένου προέδρου που τον κατηγόρησαν για διαφθορά...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενα βήμα κοντά στην ανάπτυξη υλικών υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να κάνουν «αόρατα» τρισδιάστατα αντικείμενα και ανθρώπους ανακοίνωσαν χτες ερευνητές απ' το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Χιανγκ Ζιάνγκ. Μέρος της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

ΒΙΕΤΝΑΜ - ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Φονικές πλημμύρες

ΑΝΟΪ - ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν στην επαρχία Λάο Κάι του Βιετνάμ και περισσότεροι από 50 αγνοούνται. Η τροπική καταιγίδα «Καμούρι» σάρωσε τα ορεινά χωριά της επαρχίας Λάο Κάι κατά το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης και τα Μέσα Μεταφοράς. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ τα θύματα θάφτηκαν στη λάσπη.

Σωστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να φτάσουν τις πληγείσες περιοχές και να ανακαλύψουν τυχόν επιζώντες.

Στο μεταξύ καταρρακτώδεις βροχές, λόγω της τροπικής καταιγίδας, σημειώθηκαν και στην Κίνα και την Ινδία. Στη Νοτιοδυτική Κίνα, ο απολογισμός έφτασε τους 20 νεκρούς και 10 αγνοούμενους, με τις ζημιές να φτάνουν τα 44 εκατομμύρια δολάρια. Στο κρατίδιο Αντρα Πραντές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 61, ενώ πλημμύρισαν πολλές πόλεις και χωριά και καταστράφηκαν καλλιέργειες σε έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση με εννέα νεκρούς

ΑΓΚΥΡΑ.-

Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν χτες σε έκρηξη νάρκης η οποία έλαβε χώρα κατά τη διέλευση στρατιωτικού οχήματος στην περιοχή Κεμάχ της επαρχίας Ερζιντζάν, στη Νοτιο-ανατολική Τουρκία. Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «ποταπή» και υποστηρίζοντας ότι «έδειξε για μια ακόμη φορά το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας και το πόσο απέχουν οι τρομοκράτες από τις ανθρώπινες αξίες».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για ακόμα μία φορά, όπως συνηθίζουν, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πληρώνουν το τίμημα της «αντιτρομοκρατικής δράσης της τουρκικής κυβέρνησης».

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του τουρκικού Συντάγματος, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να καταθέσει, μετά τις δημοτικές εκλογές, πακέτο μεταρρυθμίσεων σε 40 άρθρα αναθεωρώντας την αρχική της θέση για Συνταγματική αναθεώρηση. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Ακσάμ, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) «προτιμά να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, μια και το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει συζητήσεις στην κοινή γνώμη», ενώ για τη διαμόρφωση των προτάσεών του αναμένεται να συστήσει μία «Επιτροπή Συνταγματικής Συνεννόησης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κυριότερες από τις τροποποιήσεις προβλέπουν «την ενίσχυση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού, τη διεύρυνση των ελευθεριών, τη μείωση του εκλογικού ορίου που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή και τη δημιουργία δυσκολιών σχετικά με την απαγόρευση των κομμάτων»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέοι θάνατοι αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το θάνατο 25 «ανταρτών» και 8 αμάχων ανακοίνωσαν χτες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, στα νότια της χώρας, στην επαρχία Ουρουζγκάν. Στην ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές μετά από ενέδρα ανταρτών σε ΝΑΤΟικούς στρατιώτες και, δυστυχώς, «στο κτίριο που βομβαρδίστηκε ήταν και άμαχοι»...

Στην πρωτεύουσα της Καμπούλ πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και πολλοί ακόμα να τραυματιστούν.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις των κατοχικών αμερικανο- ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έχουν ως αποτέλεσμα τους θανάτους αμάχων άρχισαν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, καθώς δεν καλύπτονται πια από την πάγια δικαιολογία των κατοχικών ότι οι Ταλιμπάν δε φορούν στολή και επιδιώκουν να αναμειγνύονται με τους αμάχους, γεγονός που έχει ως συνέπεια να σκοτώνονται και αυτοί στις επιθέσεις. Παρά όμως τα κροκοδείλια δάκρυα των διεθνών οργανισμών και της εγκάθετης κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι, οι άμαχοι μεταξύ των θυμάτων είναι πολύ περισσότεροι από όσους ανακοινώνονται και ουσιαστικά μέτρα κατά της κατοχής δε λαμβάνονται.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για λύση «δι-εθνικού» κράτους κάνει νύξη ο Κορέι

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Η ισραηλινή τακτική των κωλυσιεργιών και διαρκών αρνήσεων στις, μέχρι στιγμής, ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις θα αναγκάσει, τελικά, την παλαιστινιακή ηγεσία να εγκαταλείψει την ιδέα της ύπαρξης δύο γειτονικών κρατών, (ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού) και να επιλέξει αυτήν της δημιουργίας ενός «δι-εθνικού» κράτους, όπου θα κατοικούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι! Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Αχμάντ Κορέι, βασικός Παλαιστίνιος διαπραγματευτής που συνήθως συνοδεύει τον Πρόεδρο Αμπάς στις επαφές του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Η εκτίμηση Κορέι δε σχολιάστηκε ούτε από την ισραηλινή ούτε από την παλαιστινιακή ηγεσία. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ερωτώμενος για άλλη μια φορά, για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος της Λωρίδας της Γάζας, απαντούσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι θα τερματιστούν οι επιθέσεις από το έδαφός της προς το Ισραήλ, θα είναι να παραμείνουν τα ισραηλινά στρατεύματα εκεί για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο Μπαράκ, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κατοχή και ουσιαστικά θα «έστρεφε» τον παλαιστινιακό πληθυσμό προς τη «Χαμάς».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε, τέλος, ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από λίγο καιρό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει αποφέρει αποτελέσματα. Μια τέτοια εξαίρεση φαίνεται να είναι και η χτεσινή εκτόξευση ρουκέτας προς το Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Ο Μπαράκ διέταξε να κλείσουν, σήμερα, τουλάχιστον, τα μεθοριακά περάσματα της Γάζας ως αντίποινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ