Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Θρίαμβος Μοράλες, νίκη των κυβερνητών της ολιγαρχίας

Ο λαός της Βολιβίας πανηγυρίζει το θρίαμβο του Εβο Μοράλες

Associated Press

Ο λαός της Βολιβίας πανηγυρίζει το θρίαμβο του Εβο Μοράλες
Ο κύβος ερρίφθη... O Πρόεδρος Εβο Μοράλες έλαβε εκ νέου τη λαϊκή εντολή κατά το δημοψήφισμα για την ανάκλησή του ή όχι. Το ίδιο όμως έλαβαν και οι κυβερνήτες των επαρχιών Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, διοικητικές περιφέρειες που αποτελούν την πρώτη γραμμή του μετώπου της ολιγαρχίας, για την ανατροπή του Προέδρου.

Το 62,3% των περίπου 4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έκρινε ότι ο Πρόεδρος Μοράλες και ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα διατηρούν τα αξιώματά τους. Τα αποτελέσματα αυτά διαψεύδουν και τα προγνωστικά ότι κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής θα συγκέντρωναν το ίδιο ποσοστό με το Δεκέμβριο του 2005, 53,7%, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ποτέ προεδρικός υποψήφιος στην ιστορία της Βολιβίας.

Το παζλ συμπληρώνεται με τα στοιχεία όσον αφορά την ανάκληση ή όχι των κυβερνητών των 8 εκ των εννέα επαρχιών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων ΑΤΒ και ΡΑΤ, οι κυβερνήτες των επαρχιών που προωθούν την αυτονομία, Ρούμπεν Κόστας της Σάντα Κρους, Μάριο Κόσιο της Ταρίχα, Ερνέστο Σουάρες του Μπένι και Λεοπόλντο Φερνάντες του Πάντο, καθώς και Μάριο Βιρέιρα του MAS διατηρούν τα αξιώματά τους. Παρελθόν αποτελούν πλέον ο κυβερνήτης της Λα Πας Χοσέ Λουίς Παρέδες, ο Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια της Κοτσαμπάμα - δύο ακόμη από τους κυβερνήτες της ολιγαρχίας - αλλά και ο Λουίς Αλμπέρτο Αγκιλάρ, κυβερνήτης του Ορούρο που ανήκει στο MAS. Η ανάκληση του κυβερνήτη του Ορούρο «θεωρήθηκε» απώλεια για τις δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο, αν και στην επαρχία Ορούρο, ο Πρόεδρος συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανά τη βολιβιανή επικράτεια, πάνω από 80%.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στη Βολιβία, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη Βολιβία αλλά και για όλη τη Λατινική Αμερική»... «Αυτό που ο βολιβιανός λαός έχει εκφράσει με την ψήφο του είναι η επιβεβαίωση της αλλαγής, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε προς την ανάκτηση των φυσικών μας πηγών, τις εθνικοποιήσεις και την κρατικοποίηση των εταιρειών», δήλωσε ο Πρόεδρος Μοράλες στην ομιλία του από το μπαλκόνι του κυβερνητικού μεγάρου προς τους χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Μουρίγιο για να γιορτάσουν τη νίκη του. Ο Μοράλες, ευχαριστώντας τους Βολιβιανούς που τον ψήφισαν απηύθυνε έκκληση ενότητας, σε μία ομιλία χαμηλών τόνων: «Καλώ όλους τους κυβερνήτες να εργαστούν για την ενότητα του λαού και της χώρας και να εργαστούν με βάση το σεβασμό στο δίκαιο της χώρας», τόνισε ο Μοράλες...

Ο κυβερνήτης της Λα Πας, Χοσέ Λουίς Παρέδες αποδέχτηκε την ανάκλησή του, όμως ο κυβερνήτης της Κοτσαμπάμα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Οσο για τους υπόλοιπους ο «εκπρόσωπος Τύπου» τους, ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους το «μετέφρασε» ως «ανάκληση της κεντρικής κυβέρνησης»... «Η ελευθερία επικράτησε του απολυταρχισμού» ήταν η απάντηση του Ρούμπεν Κόστας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν το νέο «ρατσιστικό σύνταγμα» και ανακοινώνοντας ότι θα συγκαλέσει εκλογές για ανάδειξη θεσμικών και πολιτικών οργάνων της επαρχίας.

Σε διεθνές επίπεδο, πανηγυρικές ήταν οι αντιδράσεις από τις χώρες της περιοχής, ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών κρατών και Mercosur έκαναν λόγο για «παραδειγματική εκλογική διαδικασία», παρά το γεγονός ότι μεμονωμένα μεν αλλά βίαια περιστατικά έλαβαν χώρα, κυρίως στη Σάντα Κρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο κατώφλι της εμφύλιας σύγκρουσης (2008-09-14 00:00:00.0)
Στο μάτι του κυκλώνα (2008-06-22 00:00:00.0)
Προεόρτια... σύγκρουσης (2008-03-27 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση υποβόσκει (2008-02-17 00:00:00.0)
Εβο Μοράλες (2007-12-09 00:00:00.0)
Μοράλες: οι Ενοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα (2006-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ