ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τραγικές ελλείψεις στη Μονάδα που έκλεισε

Οι συνθήκες εργασίας και καθαριότητας ενδεχόμενα να ενοχοποιούνται και για τα κρούσματα με τις ασθένειες των νεογνών

Τραγικές και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού αντιμετώπιζε η Μονάδα Νεογνών του Αρεταίειου Νοσοκομείου, η οποία οδηγήθηκε σε προσωρινό κλείσιμο απ' τις 9 Αυγούστου, μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά αιμορραγικών κενώσεων και νεκρωτικής εντεροκολίτιδας σε νεογνά. Ενδεικτικό των τραγικών ελλείψεων είναι ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο και λόγω των καλοκαιρινών αδειών των εργαζομένων, στη νυχτερινή και βραδινή βάρδια στη Μονάδα ήταν υπεύθυνη για τη φροντίδα 30-40 νεογνών μόνο μια μαία!

Εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σε όλα τα τμήματα είναι τεράστιες και θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε ακόμη πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ελάχιστο προσωπικό της Μονάδας Νεογνών ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθει στις ανάγκες φροντίδας των νεογνών που νοσηλεύονταν σε αυτή, αφού μια μαία ήταν επιφορτισμένη με τη φροντίδα 30-40 νεογνών!

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και σχετικά με την καθαριότητα του νοσοκομείου, που γίνεται από τις ελάχιστες εναπομείνασες μόνιμες καθαρίστριες και από προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι καθαρίστριες που κάνουν την καθαριότητα της Μονάδας Νεογνών εργάζονται και για την καθαριότητα και άλλων τμημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων υγιεινής. Ακόμα, με το μοναδικό ασανσέρ που εξυπηρετεί το Τμήμα και με το οποίο μεταφέρονται χειρουργημένες γυναίκες και λεχώνες στην αίθουσα θηλασμού, μεταφέρονται επίσης νοσοκομειακά απόβλητα, σκουπίδια κλπ.

Το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα μετά από καταγγελίες γονιών, τα παιδιά των οποίων μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ενα μάλιστα νεογνό υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Στην ανακοίνωσή που κυκλοφόρησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), αναφέρεται ότι από τις 16 Ιούλη 2008 μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» δέκα νεογνά «για προληπτικούς λόγους λόγω προωρότητας ή αιμορραγικών κενώσεων». Πληροφορίες από το νοσοκομείο αναφέρουν ότι τα νεογνά που μεταφέρθηκαν τους τελευταίους μήνες ξεπερνούν τα 30. Τον περασμένο Μάη παρουσιάστηκαν περιστατικά αιμορραγικών κενώσεων σε νεογνά και τότε το νοσοκομείο προχώρησε στην αλλαγή του γάλατος με το οποίο τρέφονταν. Ομως τα περιστατικά συνεχίστηκαν, με ιδιαίτερη μάλιστα έξαρση τον Ιούλη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΕΠΥ, στα νεογνά έγινε σειρά εξετάσεων και δε βρέθηκε κάποιος ιογενής παράγοντας και το κλείσιμο της Μονάδας έγινε για προληπτικούς λόγους. Ομως, παρά τις διαβεβαιώσεις, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις αιτίες της λοίμωξης, αφού όπως τονίζουν οι επιστήμονες η μόλυνση βρεφών από μικρόβια είναι συνηθισμένη στις μονάδες και τα νεογνολογικά τμήματα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών. Οι γονείς των βρεφών μάλιστα απειλούν με μηνύσεις. Χτες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αδιαπραγμάτευτη η αργία της Κυριακής

Ανακοίνωση της ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης για τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - νομάρχη - μεγαλοκαταστηματαρχών της περιοχής

Από παλιότερο αποκλεισμό σούπερ μάρκετ στην Κεφαλονιά, ενάντια στην προσπάθεια καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας
Από παλιότερο αποκλεισμό σούπερ μάρκετ στην Κεφαλονιά, ενάντια στην προσπάθεια καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας
Τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, του νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Διονύση Γεωργάτου και μεγαλοκαταστηματαρχών, να ολοκληρώσουν το χτύπημα στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ).

Αφορμή αποτέλεσε το αίτημα που διατύπωσε ο νομάρχης Κεφαλονιάς - Ιθάκης προς τον υπουργό Τουρισμού, που βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή, να παραμένουν τα μαγαζιά ανοιχτά και τις Κυριακές λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής. Την ίδια ώρα, καταστήματα στα δυο νησιά που έχουν καθιερώσει την κυριακάτικη εργασία αξιοποιούνται σαν «Δούρειος Ιππος» για τη γενίκευση της επίθεσης στην αργία της Κυριακής.

«Η νέα αυτή πρόκληση για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει ότι οι μεγαλοκαταστηματάρχες και οι πολιτικοί - αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποί τους, κυβέρνηση της ΝΔ και Νομαρχιακή Αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από την προσπάθεια να συρρικνώσουν και να εξαφανίσουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους, πιέζοντας παράλληλα προς τα κάτω τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο. Πρώτο βήμα αποτελεί γι' αυτούς το ήδη απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη μονοπώληση της αγοράς από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές», επισημαίνει το ΕΚΚΙ.

Το ΕΚΚΙ ξεκαθαρίζει ότι η επιχειρηματολογία που επιστρατεύεται για να περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι σαθρή. Η ακρίβεια δε θα παταχτεί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ούτε το πρόβλημα της επιβίωσης για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους βιοτέχνες και εμπόρους δε λύνεται με τη λειτουργία των καταστημάτων μία ακόμα μέρα.

Το ΔΣ του ΕΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αποφασιστικά και να μπλοκάρουν, όπως το έκαναν και στο παρελθόν, κάθε προσπάθεια των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και της Νομαρχιακής Αρχής να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Καλεί τα συνδικάτα να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή, να διεκδικήσουν αποφασιστικά τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Ακόμα, «όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου, να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, πλήρη και σταθερή δουλειά, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά.

Κρατούν «ζεστό» το θέμα των ΒΑΕ

Εν αναμονή - μέσα στον Αύγουστο - του πορίσματος της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα αρμόδια επιτελεία φροντίζουν να κρατούν «ζεστό» το θέμα και να δικαιολογήσουν το μεγάλο πετσόκομμα που μεθοδεύεται. Κάθε διαρροή, ωστόσο, παρά τις όποιες προπαγανδιστικές περικοκλάδες, συγκλίνει στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Η αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ θα γίνει με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια, με μόνο πολιτικό στόχο το ξήλωμά της και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, όπως επιτάσσει το κεφάλαιο και οι ανάγκες αύξησης της κερδοφορίας του.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη των μισών περίπου από τα επαγγέλματα που σήμερα εντάσσονται στη λίστα των ΒΑΕ και ετοιμάζεται να πετάξει εκτός λίστας πάνω από 350.000 σημερινούς ασφαλισμένους στο καθεστώς των ΒΑΕ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τόσο το πετσόκομμα της λίστας, όσο και η «κατηγοριοποίηση» των ΒΑΕ που προτείνει η επιτροπή - και με την οποία εμφανίζεται να διαφωνεί η κυβέρνηση - θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 τουλάχιστον χρόνια και στη μείωση του εισοδήματος κατά 250 ευρώ για πάνω από 600.000 εργαζόμενους.

Το ότι οι ρυθμίσεις δε θα ισχύσουν για τους «παλιούς» εργαζόμενους, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, μάλλον το διαρρέουν για να χρυσωθεί το χάπι και διασπαστούν οι εργαζόμενοι σε θιγόμενους και μη, με την ελπίδα οι παλιότεροι να μην αντιδράσουν ενιαία με όσους χάνουν το δικαίωμα ασφάλισης στα ΒΑΕ. Οσο για τα «επιστημονικά» κριτήρια του αποχαρακτηρισμού; Είναι εντελώς ανύπαρκτα, αφού και να υπήρχαν είναι δεδομένο ότι θα επέβαλαν την άμεση επέκταση της λίστας και τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα κάτεργα που φτιάχνει η εργοδοσία, ανεξάρτητα από χώρο ή κλάδο δουλειάς.


Περ. Κ.

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης

Πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε κάθε αγωνιζόμενο λαό, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει φέτος Καραβάνι Αλληλεγγύης στο Λίβανο και στη Συρία, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης αντίστασης. Το Καραβάνι θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη 2008, ενώ η τιμή συμμετοχής είναι 570 ευρώ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.

Νεκρός ναυτεργάτης

Νεκρός ανασύρθηκε την Κυριακή το πρωί από το μηχανοστάσιο του υπό σημαίας Αλβανίας πλοίου «KORAVI», το οποίο βρισκόταν στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, 66χρονος ναυτεργάτης μέλος του πληρώματος. Ο ναυτεργάτης ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο δάπεδο του μηχανοστασίου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια του θανάτου παραμένουν ανεξακρίβωτα, αφού σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση αναμενόταν να γίνει νεκροτομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ