Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρατούν «ζεστό» το θέμα των ΒΑΕ

Εν αναμονή - μέσα στον Αύγουστο - του πορίσματος της διορισμένης από την κυβέρνηση επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα αρμόδια επιτελεία φροντίζουν να κρατούν «ζεστό» το θέμα και να δικαιολογήσουν το μεγάλο πετσόκομμα που μεθοδεύεται. Κάθε διαρροή, ωστόσο, παρά τις όποιες προπαγανδιστικές περικοκλάδες, συγκλίνει στο ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Η αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ θα γίνει με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια, με μόνο πολιτικό στόχο το ξήλωμά της και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, όπως επιτάσσει το κεφάλαιο και οι ανάγκες αύξησης της κερδοφορίας του.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη των μισών περίπου από τα επαγγέλματα που σήμερα εντάσσονται στη λίστα των ΒΑΕ και ετοιμάζεται να πετάξει εκτός λίστας πάνω από 350.000 σημερινούς ασφαλισμένους στο καθεστώς των ΒΑΕ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τόσο το πετσόκομμα της λίστας, όσο και η «κατηγοριοποίηση» των ΒΑΕ που προτείνει η επιτροπή - και με την οποία εμφανίζεται να διαφωνεί η κυβέρνηση - θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 τουλάχιστον χρόνια και στη μείωση του εισοδήματος κατά 250 ευρώ για πάνω από 600.000 εργαζόμενους.

Το ότι οι ρυθμίσεις δε θα ισχύσουν για τους «παλιούς» εργαζόμενους, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, μάλλον το διαρρέουν για να χρυσωθεί το χάπι και διασπαστούν οι εργαζόμενοι σε θιγόμενους και μη, με την ελπίδα οι παλιότεροι να μην αντιδράσουν ενιαία με όσους χάνουν το δικαίωμα ασφάλισης στα ΒΑΕ. Οσο για τα «επιστημονικά» κριτήρια του αποχαρακτηρισμού; Είναι εντελώς ανύπαρκτα, αφού και να υπήρχαν είναι δεδομένο ότι θα επέβαλαν την άμεση επέκταση της λίστας και τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα κάτεργα που φτιάχνει η εργοδοσία, ανεξάρτητα από χώρο ή κλάδο δουλειάς.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ