Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αδιαπραγμάτευτη η αργία της Κυριακής

Ανακοίνωση της ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης για τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - νομάρχη - μεγαλοκαταστηματαρχών της περιοχής

Από παλιότερο αποκλεισμό σούπερ μάρκετ στην Κεφαλονιά, ενάντια στην προσπάθεια καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας
Από παλιότερο αποκλεισμό σούπερ μάρκετ στην Κεφαλονιά, ενάντια στην προσπάθεια καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας
Τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, του νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Διονύση Γεωργάτου και μεγαλοκαταστηματαρχών, να ολοκληρώσουν το χτύπημα στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ).

Αφορμή αποτέλεσε το αίτημα που διατύπωσε ο νομάρχης Κεφαλονιάς - Ιθάκης προς τον υπουργό Τουρισμού, που βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή, να παραμένουν τα μαγαζιά ανοιχτά και τις Κυριακές λόγω του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής. Την ίδια ώρα, καταστήματα στα δυο νησιά που έχουν καθιερώσει την κυριακάτικη εργασία αξιοποιούνται σαν «Δούρειος Ιππος» για τη γενίκευση της επίθεσης στην αργία της Κυριακής.

«Η νέα αυτή πρόκληση για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει ότι οι μεγαλοκαταστηματάρχες και οι πολιτικοί - αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποί τους, κυβέρνηση της ΝΔ και Νομαρχιακή Αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από την προσπάθεια να συρρικνώσουν και να εξαφανίσουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους, πιέζοντας παράλληλα προς τα κάτω τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο. Πρώτο βήμα αποτελεί γι' αυτούς το ήδη απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη μονοπώληση της αγοράς από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές», επισημαίνει το ΕΚΚΙ.

Το ΕΚΚΙ ξεκαθαρίζει ότι η επιχειρηματολογία που επιστρατεύεται για να περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι σαθρή. Η ακρίβεια δε θα παταχτεί με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ούτε το πρόβλημα της επιβίωσης για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους βιοτέχνες και εμπόρους δε λύνεται με τη λειτουργία των καταστημάτων μία ακόμα μέρα.

Το ΔΣ του ΕΚΚΙ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αποφασιστικά και να μπλοκάρουν, όπως το έκαναν και στο παρελθόν, κάθε προσπάθεια των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και της Νομαρχιακής Αρχής να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Καλεί τα συνδικάτα να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή, να διεκδικήσουν αποφασιστικά τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Ακόμα, «όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου, να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, πλήρη και σταθερή δουλειά, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ