ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
Δακρυγόνα και απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Ινδικό Κασμίρ

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Ινδικό Κασμίρ
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε χτες στο Ινδικό Κασμίρ, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα, προκειμένου να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτών στη Σριναγκάρ. Επεισόδια που αποτελούν την εξέλιξη της διαμάχης που ξεκίνησε, όταν η ινδική κυβέρνηση αναίρεσε προηγούμενη απόφασή της για την παραχώρηση μιας έκτασης στην κοιλάδα του Κασμίρ, προκειμένου να οικοδομηθεί ινδουιστικός ναός. Από αυτό το γεγονός ξεκίνησαν διαμαρτυρίες των ινδουιστών αρχικά και στη συνέχεια μουσουλμάνων εναντίον των ινδουιστών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις γενικευμένες ταραχές των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλωτές χτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Σριναγκάρ, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και ξεκίνησαν τα επεισόδια, αφού έβαλαν φωτιές σε αποθήκες καυσίμων και εκτόξευσαν πέτρες και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χτεσινά επεισόδια σημειώνονται στο μουσουλμανικό Κασμίρ, μόλις μια μέρα, αφότου οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα 11 διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους, ενώ αυξάνεται η ένταση και στην επαρχία Τζαμνού, της ινδουιστικής περιοχής του Κασμίρ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντολές να πυροβολούν όποιους διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας και στην πόλη Κιστβάρ, σημειώνοντας ότι είναι η έσχατη απόφαση, προκειμένου να μην ξεφύγει ακόμα περισσότερο από τα όρια η ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Αναλυτές τονίζουν ότι η κατάσταση που εμφανίζει το Ινδικό Κασμίρ σήμερα, είναι η χειρότερη μετά τα προ 20ετίας επεισόδια, στα οποία απαιτούνταν η αυτονόμησή του.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές σχέσεις μετά από εξήντα χρόνια

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη σκίασε την ιστορική επίσκεψη του Λιβανέζου Προέδρου Σουλεϊμάν στη Δαμασκό

Από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Associated Press

Από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, επισήμως, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία στη δεκαετία του '40, αποφάσισαν οι Πρόεδροι του Λιβάνου και της Συρίας, Μισέλ Σουλεϊμάν και Μπάσαρ αλ Ασαντ αντιστοίχως. Αυτό υποστήριζαν, αργά χτες, Σύροι αξιωματούχοι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων, καθώς ο Σουλεϊμάν άρχισε χτες διήμερη επίσκεψη στη Συρία.

Πρόκειται για τον πρώτο Λιβανέζο Πρόεδρο που επισκέπτεται τη Δαμασκό από το 2005. Τότε μετά τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και υπό εντονότατες διεθνείς και κυρίως αμερικανικές πιέσεις, η Συρία απέσυρε τα στρατεύματα που διατηρούσε στο Λίβανο ως εγγυήτρια δύναμη μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου παρά την εκπνοή της δικαιοδοσίας τους.

Εντούτοις, η ιστορική, όπως αποδεικνύεται, επίσκεψη Σουλεϊμάν στη Δαμασκό, όπου θα συζητηθεί και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισκιάστηκε από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Τρίπολη, στο βορρά του Λιβάνου. Στόχος ήταν ένα λεωφορείο, όπου επέβαιναν κυρίως στρατιώτες. Σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι (οι οκτώ στρατιώτες) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 46.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι περισσότερες υποψίες στρέφονται κατά της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ», που είχε εμπλακεί σε πολύμηνες αιματηρές συγκρούσεις με το λιβανικό στρατό, που οδήγησαν στην πολύνεκρη πολιορκία του παλαιστινιακού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, κοντά στην Τρίπολη. Ο αρχηγός της οργάνωσης, που είχε διαφύγει από τον καταυλισμό, είχε απειλήσει με «αιματηρές επιθέσεις» σε ηχητικό μήνυμα, πριν από μερικούς μήνες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης να της χορηγήσουν επιπλέον αμυντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό ενόψει μιας ενδεχόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν, καθιστώντας σαφές ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε, χτες, στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Χααρέτζ». Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέφυγε να σχολιάσει, αρνούμενος, όμως, και να τη διαψεύσει.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Νέα θεσμική και πολιτική κρίση σοβεί στην Κολομβία μεταξύ του Ανώτατου Δικαστηρίου και της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, καθώς το ανώτατο δικαστικό σώμα απέρριψε ομοφώνως τις κατηγορίες, αλλά και τις δηλώσεις πολιτικών από το κόμμα του προέδρου που αμφισβητούν την έρευνα του δικαστή Ιβάν Βελάσκες. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Βελάσκες, που έγινε αντικείμενο ανηλεών φραστικών επιθέσεων «περί χειραγώγησης» μαρτύρων, είναι ο δικαστής που ερευνά τις διασυνδέσεις των πολιτών κυρίως από το κόμμα του Ουρίμπε και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών.

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-- Τρεις άνδρες και μια γυναίκα σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης σε κατάστημα πώλησης παγωτών στην πόλη Ρισελσχάιμ, κοντά τη Φραγκφούρτη. Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Επανέρχεται» ο ΟΗΕ μετά από πέντε χρόνια

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση, προκειμένου να την ενισχύσει στην προσπάθειά της για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για ανοικοδόμηση της χώρας προχώρησε, χτες, μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων ο ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος της ολιγομελούς αντιπροσωπείας του Οργανισμού στη χώρα υποστήριξε ότι στόχος είναι να βελτιωθεί, συνολικά, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και του βιοτικού επιπέδου μέσα και από την καλυτέρευση του επιπέδου των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών.

Ο ΟΗΕ είχε αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του, μετά τη μεγάλη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του τον Αύγουστο του 2003. Οπως κατέστη σαφές, το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχικώς με μικρό αριθμό υπαλλήλων και σταδιακά, αναλόγως και με τις συνθήκες ασφαλείας, θα ενισχυθεί με προσωπικό.

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με εξαίρεση, ίσως, την επαρχία Ντιγιάλα, όπου βρίσκονταν μέχρι τη Δευτέρα σε εξέλιξη εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατοχικών και κυβερνητικών δυνάμεων κατά ισλαμιστών. Ενώ η κυβέρνηση Μάλικι ανέστειλε για μια βδομάδα τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία σε όσους ενόπλους επιθυμούν να καταθέσουν τα όπλα, έχουν γίνει μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στην πλειοψηφία τους από γυναίκες καμικάζι.

Χτες, στην ίδια επαρχία καμικάζι έπληξε το κομβόι του δημάρχου της πόλης Μουλτάκα, τραυματίζοντας τον ίδιο και σκοτώνοντας τρεις φρουρούς του. Βορειοδυτικώς της Βαγδάτης, κοντά στη Μοσούλη, από άλλη επίθεση σε αμερικανικό κομβόι σκοτώθηκαν ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας Ιρακινός μεταφραστής ενώ τραυματίστηκαν άλλα 16 άτομα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα απαλλαγή στρατιωτών για την εν ψυχρώ δολοφονία δημοσιογράφου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Ορθότατα» έπραξαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, πλήρωμα ενός άρματος μάχης, που έβαλε κατά δημοσιογράφων τον περασμένο Απρίλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επιτόπου ο 24χρονος εικονολήπτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.Ο Φάντελ Σάνα κάλυπτε, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων ενόπλων στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας όταν στις 16 Απρίλη, ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του για να καταγράψει τις συγκρούσεις σκοτώθηκε, μαζί με άλλους τέσσερις Παλαιστινίους, όταν ένα τανκ έβαλε εναντίον του.

Σύμφωνα με την έκθεση του ισραηλινού στρατού, το πλήρωμα του άρματος μάχης, από τη θέση που βρισκόταν, εξέλαβε τον Σάνα για ένοπλο που κρατούσε εκτοξευτήρα ρουκετών και ακολουθώντας τους κανονισμούς έπραξε καλά πλήττοντάς τον με όλμο. Η απόφαση της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης λήφθηκε παρά το γεγονός ότι οι κάμερες των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων κατέγραψαν καθαρότατα ότι τόσο ο Σάνα όσο και το αυτοκίνητο που επέβαινε έφεραν ευκρινή δημοσιογραφικά διακριτικά.

Τη «βαθύτατη ενόχλησή» του εξέφρασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που απέστειλε νέο έγγραφο στον ισραηλινό στρατό, προσάπτοντάς του ότι με τον τρόπο αυτό είναι σαν να «ενθαρρύνει τους στρατιώτες να σκοτώνουν δημοσιογράφους». Ανάλογη αντίδραση είχε και η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Ισραήλ που κατήγγειλε ανοιχτά την ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ότι δίνει «άδειες στους στρατιώτες να σκοτώνουν ελεύθερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ