ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
Πατούν «πόδι» στον Καύκασο μέσω ΟΑΣΕ
  • Θέλουν εκτός Γεωργίας τους Ρώσους
  • Στέλνουν «παρατηρητές»
  • Επιμένουν στην παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • Υπόλογη η ελληνική κυβέρνηση εφόσον στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις

Αποψη από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Αποψη από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία σαν να μη συμβαίνει τίποτα, εξαιτίας των ενεργειών της Μόσχας στη Γεωργία, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των 26 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε επαφές όπως συνήθως», αναφέρεται στο κείμενό τους μετά από την έκτακτη σύνοδό τους χτες στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη διένεξη στη Νότια Οσετία. Επιπλέον, συμφώνησαν να συγκροτηθεί ένα νέο «φόρουμ» («Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας») για την ενίσχυση των σχέσεων με την Τιφλίδα.

Οι 26 ΥΠΕΞ συναντήθηκαν κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, για να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στο γεωργιανό καθεστώς. Η σύνοδος έγινε εν μέσω εκτιμήσεών τους ότι η υποσχεθείσα από τη Μόσχα αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία καθυστερεί. Αλλωστε, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δεν υπάρχει «καμία προς το παρόν ένδειξη για ρωσική αποχώρηση από τη Γεωργία», κι επίσης ότι η Ρωσία δε σέβεται, «προς το παρόν», το ειρηνευτικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν στις 6 του Αυγούστου, και μέχρι τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Γεωργία δε βλέπει να υπάρχει ενδεχόμενο για συναντήσεις μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. «Ασφαλώς δεν έχουμε την πρόθεση να κλείσουμε όλες τις πόρτες», ανέφερε, αλλά «τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν στις πριν από την κρίση θέσεις τους».

Στη σύνοδο η Ουάσιγκτον κάλεσε τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να εξετάσουν τουλάχιστον την αναστολή συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο με τη Ρωσία, αλλά η Βρετανία και άλλοι απάντησαν πως θα ήταν αντιπαραγωγικό να κοπούν κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα τώρα. Γενικά οι ΗΠΑ έχουν στόχο να δεσμεύσουν τις υπόλοιπες χώρες - μέλη για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία, προκειμένου να αποτραπεί ο «στρατηγικός στόχος» της Μόσχας να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε περιοχή που θεωρεί ζώνη επιρροής της.

Η Κοντολίζα Ράις έλεγε χαρακτηριστικά λίγο πριν από τη σύνοδο: «Θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ στη Ρωσία να χαράξει μία νέα κόκκινη γραμμή μπροστά από τα κράτη που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στις βορειοατλαντικές δομές, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία (...). Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας». Πάντως, βεβαίωνε ότι δε θα προσπαθήσει να επισπεύσει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, θέμα που επανεξετάζεται το Δεκέμβρη.

Μετά το πέρας της συνόδου ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική εισβολή της στη Γεωργία: «Σήμερα δεν υπήρξαν διαιρέσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν σαφή πως η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς και τους κανόνες του διεθνούς παιγνιδιού». Πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των ενεργειών της: «Η Ρωσία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει η Ρωσία ως διεθνής εταίρος».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα «Times» ήταν σαφέστερος: «Οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευση που διατυπώθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας». Αλλά τάχθηκε κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την Ομάδα των 8 περισσότερο βιομηχανοποιημένων χωρών («G8»), επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ομάδα των 7 (πλην Ρωσίας) πρέπει να είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί απέναντι στην παραβίαση των κοινών «αξιών» των χωρών αυτών, όπως εκφράστηκε από τη Ρωσία στη σύρραξη με τη Γεωργία.

Από την πλευρά του Βερολίνου ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις «τουλάχιστον από τον πυρήνα της Γεωργίας», ώστε να επιτευχθεί «βιώσιμη εκεχειρία» στην περιοχή: «Πιέζουμε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της τουλάχιστον από τον πυρήνα της Γεωργίας» για «να γίνουν δυνατές οι συνομιλίες για βιώσιμη εκεχειρία. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση της ακόμη εύθραυστης κατάστασης». Ωστόσο, δε διευκρίνισε εάν ο όρος «πυρήνας» της Γεωργίας εξαιρεί Αμπχαζία και Νότια Οσετία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, με το γνωστό δακρύβρεχτο ύφος του, δήλωσε ότι το Παρίσι «είναι πολύ απογοητευμένο (...) επειδή η Ρωσία δε σεβάστηκε τη δέσμευσή της να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Γεωργία». Συμπλήρωσε ότι με τη στάση αυτή της Ρωσίας αρχίζει «να αμφιβάλλει και για τον εαυτό του» και ότι «ελπίζουμε ακόμα να τηρήσει τον λόγο που έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ». Προανήγγειλε δε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως η Γεωργία συμφώνησε στην ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών «παρατηρητών» του Οργανισμού. «Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σαακασβίλι και μου έδωσε ο ίδιος προσωπικά το πράσινο φως», δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ. Νωρίτερα είχε δηλώσει πως και η Ρωσία συμφώνησε στην αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή δίπλα στη ζώνη σύγκρουσης στη Νότια Οσετία.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί

Με τη σειρά της η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι «πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περάσουμε από το σημερινό στάδιο της κατάπαυσης του πυρός στην επιστροφή στο status quo ante, δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό την οριστική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δηλαδή η εφαρμογή των έξι σημείων με τα οποία δεσμεύτηκαν και η Ρωσία και η Γεωργία και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Ακολούθως χαρακτήρισε το διάλογο ΝΑΤΟ - Ρωσίας «μεγάλης σημασίας». Συνέχισε ότι η Ελλάδα «ετάχθη υπέρ της συνέχισης του διαλόγου αυτού σε όλα τα επίπεδα, όπως και αρκετές άλλες χώρες», ωστόσο έσπευσε κι αυτή να ξεκαθαρίσει τις ΝΑΤΟικές θέσεις. Οτι η σχέση ΝΑΤΟ - Ρωσίας βασίζεται σε ορισμένες «θεμελιώδεις αρχές. Προεξάρχουσα θέση έχει ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Αλλωστε η αρχή αυτή μαζί με εκείνη της μη προσφυγής στη βία αποτελούν σταθερές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Αρχή βέβαια που εύκολα παρακάμφθηκε όταν ο δικομματισμός έδινε τη Σούδα, το Ακτιο και ό,τι άλλο μπορούσε για να βομβαρδίζονται οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Αναφερόμενη δε στην παράλληλη έκτακτη σύγκληση της τρόικας του ΟΑΣΕ (η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του για το 2009) εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή θα σταλούν διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ στη συγκεκριμένη περιοχή («θα πάνε λοιπόν 20 και ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή για να πάνε και άλλοι διεθνείς παρατηρητές. Θα φθάσουν στον αριθμό των 100»). «Η Ελλάδα ως η επόμενη προεδρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει δραστήρια σ' αυτήν την υπόθεση», κατέληξε, δείχνοντας και το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή που θέλει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας κι αυτή ΝΑΤΟ και ΕΕ να πατήσουν με κάθε τρόπο και μέσο «πόδι» στον Καύκασο, και συνεπώς να ανάψουν νέες φωτιές στα μέτωπα των ήδη οξυμένων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Μέσα σε όλη αυτή τη συμπαιγνία το ΠΑΣΟΚ είδε τι; Ηττα της «ακραίας» εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως είπε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα, περίπου παραπονέθηκε επειδή η «απερχόμενη διοίκηση του Προέδρου Μπους ούτε πείθει, ούτε διαμορφώνει πλειοψηφικούς συσχετισμούς». Τέλος, ζήτησε «περιορισμό των μονομερών ενεργειών, διά των οποίων επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων», αλλά χωρίς να τολμά να πει ευθέως σε ποιον αναφέρεται: Στην επίθεση που πρώτο έκανε εναντίον της Νότιας Οσετίας το καθεστώς της Τιφλίδας ή στη συντριπτική απάντηση που του επιφύλαξε η ιμπεριαλιστική Ρωσία;

Ρωσικά αντίποινα σε υψηλούς τόνους

Ρωσικά στρατεύματα ενώ περιπολούν στο έδαφος της Γεωργίας

Associated Press

Ρωσικά στρατεύματα ενώ περιπολούν στο έδαφος της Γεωργίας
ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Για «αντιρωσική στάση, για υποκειμενικότητα, μονομέρεια» ακόμη και για «υπόθαλψη του εγκληματικού και τυχοδιωκτικού» καθεστώτος του Γεωργιανού Προέδρου Μ. Σαακασβίλι, κατηγόρησε χτες η Ρωσία το ΝΑΤΟ διά του υπουργού Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ. Ομως, η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν έμεινε μόνο στα ηχηρά λόγια...

Πρώτα ανακοίνωσε δύο προϋποθέσεις για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία: α) Θα πραγματοποιηθεί «σε τρεις ή τέσσερις μέρες» και σίγουρα αφού επιστρέψουν στις βάσεις τους τα γεωργιανά στρατεύματα. β) Θα ενισχυθούν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εντός και εκτός Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας...

Δεύτερον, η Μόσχα ανακοίνωσε τη ματαίωση των κοινών γυμνασίων που θα έκανε με το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» στη Βαλτική με την επωνυμία «Ανοιχτό Πνεύμα 2008».

Τρίτον, ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι «είναι ανέφικτη» η προγραμματισμένη για τις 5-9 Σεπτέμβρη επίσημη τελετή υποδοχής της αμερικανικής φρεγάτας «USS Ford» στο λιμάνι Πετροπαβλόφσκ - Καμτσάτσκι στη ρωσική Απω Ανατολή...

Αυτά ήταν μερικές από τις πρώτες αντιδράσεις της Μόσχας στην απόφαση του ΝΑΤΟ να μη συνεχίσει τις «μπίζνες» με τη Ρωσία. Πιθανώς, η Μόσχα να επιφυλάσσει και άλλη σειρά αντιποίνων, ανάλογα βεβαίως με τις επόμενες διαθέσεις Αμερικανών, ΝΑΤΟικών και («παλιών» και «νέων») Ευρωπαίων... Οπως πιθανώς να προκαλέσει νέα φραστικά επεισόδια έντασης Δύσης - Μόσχας η σημερινή τελετή υπογραφής στη Βαρσοβία από την Αμερικανίδα υπουργό Κοντολίζα Ράις, της συμφωνίας για την εγκατάσταση των αμερικανικών πρώτων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία ...

Στο περιθώριο όλων αυτών, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε η αποστολή 20 άοπλων παρατηρητών του στη Γεωργία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής άλλων 80.

Επιπλέον, έγινε γνωστή η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Γεωργίας - Ρωσίας. Απελευθερώθηκαν 13 Γεωργιανοί στρατιώτες και δύο πολίτες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε Ρώσων, εκ των οποίων οι δύο πιλότοι. Μέσα σ' όλα αυτά, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ως επί το πλείστον, φάνηκε πως παρέμεναν σε νευραλγικές θέσεις της Γεωργίας, όπως στο λιμάνι Πότι όπου κατέστρεψαν στρατιωτικό υλικό, τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό που είχαν στείλει πριν μήνες οι Αμερικανοί για τα γυμνάσια του περασμένου Ιούλη... Εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν άλλωστε σαφής: Καταστρέφουμε εξοπλισμό και όπλα για να μην ξαναπέσουν στα χέρια αυτών που άρχισαν τον πόλεμο...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΥΛΙΔΗ
Κάλυψη μέχρι νεωτέρας

Να συσκοτίσει την υπόθεση με το σκάνδαλο Παυλίδη επιχειρεί η κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο να μη θιγεί η σκανδαλώδης πολιτική ενίσχυσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου από τις τεράστιες επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές».

Οσο οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας «αγγίζουν» τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζοντας το «έργο» των προκατόχων της πρόσφερε τεράστια ποσά στα ταμεία των ναυτιλιακών εταιρειών, πυκνώνουν οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για ανεξαρτητοποίηση του πρώην υπουργού. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν προτάσεις βουλευτών της ΝΔ που ζητούν ανεξαρτητοποίηση του πρώην υπουργού Αιγαίου μέχρι να κλείσει οριστικά το δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Πάντως η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση και φοβούμενη το ντόμινο των αποκαλύψεων, μέχρι στιγμής προσφέρει πλήρη κάλυψη στο βουλευτή της, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο.

Την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αρ. Παυλίδη, αφού χτες η «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε ότι ο υπουργός Αιγαίου απέλυσε την 1η Μάη 2007 τον διωκόμενο για κακούργημα συνεργάτη του Π. Ζαχαρίου και τον επαναπροσέλαβε ως ειδικό συνεργάτη την επόμενη μέρα! Ο στενός συνεργάτης του Αρ. Παυλίδη εμπλέκεται στην υπόθεση δωροληψίας με τον εφοπλιστή Μανούση, από τον οποίο - σύμφωνα με τον εφοπλιστή - απαίτησε ένα εκατομμύριο ευρώ για να εντάξει τα πλοία του στις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών. Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες καλούνται σε απολογία από τον εισαγγελέα Ρόδου τρία μέλη της επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου που κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, μετά τις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου Τ. Αλιφέρη για «μεροληψία» στη διαπραγμάτευση για την «άγονη γραμμή» Τήλου - Ρόδου.

Από την πλευρά του ο Αρ. Παυλίδης, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, στήριξε τον πρώην συνεργάτη του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Αποδέχθηκα από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του Π. Ζαχαρίου, δεχόμενος τους λόγους ευθιξίας που επικαλέσθηκε. Εμπιστευόμενος, όμως, την ακεραιότητα του επί χρόνια συνεργάτου μου, του εζήτησα να παραμείνει σε θέση απλού μετακλητού συμβούλου, γιατί αλλιώς θα ήταν ωσάν να αποδεχόμουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Μανούση. Ενήργησα έτσι, γιατί στα νησάκια μας εμάθαμεν - αλλά φαίνεται πως το μαθαίνουν κι αλλού - πως τον συνεργάτη σου, όταν μάλιστα είναι και παιδικός φίλος σου, δεν τον απαρνιέσαι αβασάνιστα, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για σένα».

Με στόχο να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική ενίσχυσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και το καθεστώς των επιδοτήσεων, αλλά επιδιώκοντας συγχρόνως να αποκομίσει κέρδη από το σκάνδαλο Παυλίδη, το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του βουλευτή του Ντ. Ρόβλια, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Εχει αναλάβει το διττό ρόλο του αρχιτέκτονα και του απολογητή του εξωθεσμικού κυκλώματος, που συγκαλύπτει ή καθυστερεί την αποκάλυψη των σκανδάλων της κυβέρνησης Καραμανλή».

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Συνεχίζονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται την ερχόμενη Κυριακή 24 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Κοκκινιάς-ΔΣΕ, για τους εκτελεσμένους πατριώτες στις 17 Αυγούστου του '44 από τους ναζί κατακτητές.

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του δημάρχου Νίκαιας και εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ