ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στις 7 του Σεπτέμβρη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Στόχος, η ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση της ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης

Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις που απέσπασαν οι οικοδόμοι στη νέα κλαδική σύμβαση, αποδεικνύοντας ότι ο ταξικός αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα
Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις που απέσπασαν οι οικοδόμοι στη νέα κλαδική σύμβαση, αποδεικνύοντας ότι ο ταξικός αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα
Με επιδίωξη την παραπέρα αξιοποίηση της πλούσιας αγωνιστικής πείρας που συσσώρευσε ο κλάδος το προηγούμενο διάστημα και συνολικά την καλύτερη οργάνωση και ενίσχυση των αγώνων του κλάδου - μπροστά και στις επικείμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης - πραγματοποιείται η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη.

Η Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 9 π.μ., στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ» (πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο) «αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται σε μια περίοδο που η εργατική τάξη φορτώνεται συνεχώς νέα βάσανα», σημειώνει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του με την οποία απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους οικοδόμους. «Η συμμετοχή όλων μας στη Γενική Συνέλευση είναι υποχρέωσή μας. Είναι προϋπόθεση για το δυνάμωμα του αγώνα μας», τονίζει και επισημαίνει ότι η όξυνση της αντεργατικής επίθεσης επιβάλλει την ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση των εργατών του κλάδου στο συνδικάτο, την ενίσχυση των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση.

Ο «πέλεκυς» της ανεργίας, η ασυδοσία των μεγαλοκατασκευαστών, η απειλή κατακτήσεων όπως τα ΒΑΕ, συνολικά η επιθετικότητα των εργοδοτών και των κομμάτων που τους στηρίζουν, αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα με την οποία το κεφάλαιο υπερασπίζεται την «ανταγωνιστικότητά» του και αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει παραπέρα το Συνδικάτο, να ισχυροποιηθούν οι αγώνες του κλάδου και συνολικά της εργατικής τάξης.

«Τα αποτελέσματα της πάλης μας θα γίνονται περισσότερο ορατά και θα πολλαπλασιάζονται όταν δυναμώνουμε την οργάνωση της πάλης μας για το κάθε πρόβλημα. Ολοι μας μπορούμε να θυμηθούμε θετικά αποτελέσματα της δράσης μας μέσα στους χώρους δουλειάς. Οπου βρέθηκε το Συνδικάτο μαζί με τους οικοδόμους, βάλαμε φραγμό στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Ακυρώσαμε απολύσεις, πετύχαμε να πάρουν τα λεφτά τους οι εργάτες, επιβάλλαμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

«Η επιτυχία της Γενικής μας Συνέλευσης έχει μεγάλη σημασία για τον κλάδο. Η κριτική, η αυτοκριτική, ο προβληματισμός, η γνώμη κάθε συναδέλφου είναι δύναμη για την οργάνωσή μας. Είναι προϋπόθεση για να αποφύγουμε λάθη, να διορθώσουμε αδυναμίες. Είναι προϋπόθεση για την οργάνωση της πάλης μας με την εργοδοσία και την κυβέρνηση που εξαπολύουν και εντείνουν την αντεργατική επίθεση. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι τίποτα δε μας χάρισαν, ούτε πρόκειται να μας χαρίσουν. Ο,τι κερδίσαμε το πήραμε με αγώνες και αμέτρητες θυσίες», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Καταγγελία για πυροβολισμό σε βάρος μετανάστη

Ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου που τον απέλυσε απάντησε με τη βία στην προσπάθεια του εργάτη να μαζέψει τα υπάρχοντα από το σπίτι του!

Την ωμή τρομοκρατία, η οποία συμπληρώνει το άγριο ξεζούμισμα των χιλιάδων εργαζομένων που καταλήγουν στη χώρα μας κυνηγημένοι από τους πολέμους, την ανεργία, τη φτώχεια, ελπίζοντας πως θα βρουν μια ασφαλή ζωή, αναδεικνύει το νέο κρούσμα ωμής εργοδοτικής επίθεσης, με θύμα ένα μετανάστη που δούλευε σε θερμοκήπιο.

Σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία, στις 5 του Αυγούστου, μετανάστης από το Πακιστάν που εργαζόταν εδώ και δύο χρόνια ως οδηγός για λογαριασμό κτηματία από το Μαραθώνα απολύθηκε, αφού πρώτα ζήτησε να πληρωθεί μηνιάτικα που του χρωστούσε και αύξηση που δεν είχε πάρει ποτέ. Μαζί με τη δουλειά του ο μετανάστης άκουσε πως χάνει και το οίκημα που του νοίκιαζε ο εργοδότης. Δηλαδή, έμεινε ολοκληρωτικά στο δρόμο, καθώς δεν είχε κανένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να ψάξει άλλο μέρος για να κοιμάται. Οταν ο εργάτης πήγε στο σπίτι να πάρει τα πράγματά του βρέθηκε αντιμέτωπος με τον εργοδότη, που τον απείλησε με όπλο και δε δίστασε τελικά να τον πυροβολήσει για εκφοβισμό!

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, με τον οποίο ο μετανάστης κατέθεσε προχτές μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνα προκειμένου να μπορέσει τουλάχιστον να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα και χαρτιά από το σπίτι όπου έμενε, στην προσπάθειά του να πάρει τους κάλυκες από τις βολές που δέχτηκε για να τους παραδώσει στην Αστυνομία, ο μετανάστης γρονθοκοπήθηκε από τον κτηματία με αποτέλεσμα να καταλήξει αιμόφυρτος στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης. Ο εργάτης έχει καταθέσει μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε ενώ στο πλευρό του βρίσκεται έμπρακτα από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ.

Τσαλαπατούν τη ζωή χιλιάδων μεταναστών

«Παρόμοια κρούσματα έχουμε συχνά, που φανερώνουν τη βαρβαρότητα και την ασυδοσία της εργοδοσίας, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πει ότι μπορεί να ονομαστεί πολιτισμός η φυλάκιση, το κυνηγητό, η βαθιά εκμετάλλευση, το τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων, της ίδιας της ζωής εκατομμυρίων μεταναστών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την εργοδοτική επίθεση και την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου. Το ΠΑΜΕ καλεί «Ελληνες και μετανάστες εργάτες να οργανωθούν στα συνδικάτα, να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους».

Από τις τσέπες του λαού

Οι επιδοτήσεις για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές» το 2005 άγγιξαν τα 44 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 25 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον επίναυλο του 3% που καταβάλλουν οι επιβάτες όλων των διαδρομών σαν καπέλο στο ήδη πανάκριβο εισιτήριο. Από τον κρατικό προϋπολογισμό εκταμιεύτηκαν τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό ότι μέχρι και η τελευταία δεκάρα που έβαλαν στα θησαυροφυλάκιά τους οι εφοπλιστές προήλθε από τις τσέπες των εργαζόμενων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Τεράστια ποσά που αιμοδοτούν την εφοπλιστική υπερκερδοφορία και κάνουν το κεφάλαιο ακόμα πιο επιθετικό στις πλάτες ναυτεργατών, νησιωτών και επιβατών...

ΔΟΜΟΚΟΣ
Τραυματίστηκε εργάτρια

Σε τραυματισμό μιας 35χρονης εργαζόμενης οδήγησε το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε σε βιομηχανία επεξεργασίας τομάτας στη Φθιώτιδα. Η Θωμαή Κόγια, που δουλεύει στην επιχείρηση «ΝΟΜΙΚΟΣ ΑΕ» στο Δομοκό, τραυματίστηκε σοβαρά από ανυψωτικό μηχάνημα και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Καταγγέλλοντας το νέο «ατύχημα», η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ τονίζει: «Απ' τη μια η ανάγκη για εργασία οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, απ' την άλλη οι εργοδότες έχοντας το ελεύθερο να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο βαθμό τους εργαζόμενους εντατικοποιούν την εργασία χωρίς να λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας επειδή τα θεωρούν κόστος. Αυτά δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες ώστε να συμβαίνουν συχνά εργατικά "ατυχήματα", πολλές φορές θανατηφόρα». Η ΝΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της περιοχής σε επαγρύπνηση, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους ώστε άμεσα να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σ' όλους τους χώρους δουλειάς.

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες

Ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες οι προετοιμασίες για το καραβάνι αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ από 25 έως 30 Σεπτέμβρη στο Λίβανο και τη Συρία, πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και συνεχίζοντας να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε κάθε αγωνιζόμενο λαό. Το καραβάνι διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης αντίστασης. Η τιμή συμμετοχής είναι 570 ευρώ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ