ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
Μαζικές απολύσεις στην «HELLAS FINANCE»

Από πρόσφατη διαμαρτυρία του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Τομέα στην «HELLAS FINANCE»
Από πρόσφατη διαμαρτυρία του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Τομέα στην «HELLAS FINANCE»
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, με θέμα τις απολύσεις εργαζομένων στην τραπεζική εταιρεία «HELLAS FINANCE», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές υπογραμμίζουν:

«Η εταιρεία HELLAS FINANCE, θυγατρική της Γενικής Τράπεζας, της οποίας αντικείμενο είναι η έκδοση και προώθηση πιστωτικών καρτών, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο μαζικών απολύσεων των εργαζομένων της.

Από τους συνολικά 200 υπαλλήλους της έχουν ήδη απολυθεί 12, ενώ μέχρι τις αρχές Οκτώβρη προβλέπονται άλλες 50 απολύσεις.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής προχώρησαν και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τα παραπάνω είναι συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών, που από τη μία αυξάνει συνεχώς τα κέρδη των τραπεζιτών και από την άλλη καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Και συγκεκριμένα:

  • Να ανακληθούν οι απολύσεις που έγιναν;
  • Να εξασφαλιστεί ότι δε θα γίνει καμία άλλη απόλυση στο μέλλον;».
Προς απόλυση εργαζόμενοι στον ΓΟΕΒ Πεδιάδας Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τις απολύσεις εργαζομένων στον ΓΟΕΒ Πεδιάδας Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά βάσει του ΠΔ 164/04, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Ο Γενικός Οργανισμός Εγγειων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β) Πεδιάδας Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά απασχολεί σήμερα περίπου 100 εργαζόμενους υδρονομείς και ηλεκτρολόγους δικτύων, οι οποίοι υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σχεδόν στο σύνολό τους συμπληρώνουν 24μηνη εργασία.

Κατ' εφαρμογή λοιπόν του Π.Δ. 164/04, οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να απολυθούν. Κάτι τέτοιο όμως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους ίδιους που θα μείνουν άνεργοι, όσο και στους παραγωγούς, καθώς ο οργανισμός αποδυναμωμένος από ικανό και έμπειρο προσωπικό, δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί ικανοποιητικά, και θα διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία του δικτύου, σε μια κρίσιμη για τις αρδεύσεις περίοδο.

Να επισημανθεί ότι ο χρόνος των 24 μηνών επαρκεί οριακά προκειμένου να καταστεί ένας υδρονομέας ή ηλεκτρολόγος δικτύου ικανός για να αναλάβει καθήκοντα χωρίς επιτήρηση.

Δίκαια λοιπόν οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και κινητοποιούνται αγωνιστικά, δηλώνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι, αν δεν παραμείνουν στην εργασία τους θα κλιμακώσουν και περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους, αφού είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους η μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος και για την εκχώρηση του αρδευτικού νερού σε ιδιώτες εργολάβους.

Ο οργανισμός όμως παράγει έργο εξαιρετικής κοινωφελούς σημασίας και δεν πρέπει να αφήνεται στην κερδοφόρα δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο δεν υπολογίζει τα δικαιώματα ούτε των εργαζομένων, ούτε των μικρομεσαίων αγροτών.

Επειδή την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε οι παραπάνω εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά και οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Σοβαρά προβλήματα στα σχολεία της Νέας Αγχιάλου Νομού Μαγνησίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τα προβλήματα στα σχολεία της Ν. Αγχιάλου Νομού Μαγνησίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Δείγμα της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της λιτότητας και στο χώρο της Παιδείας αποτελούν τα σχολικά συγκροτήματα στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, με μεγάλα και χρόνια προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

-- Στο 1ο Ευγένειο Δημοτικό Σχολείο οι χώροι υγιεινής είναι απαράδεκτοι. Τουαλέτες, πλακάκια υγιεινής και κουφώματα σε πόρτες και παράθυρα χρειάζονται άμεση αντικατάσταση. Ο αύλειος χώρος έχει γίνει επικίνδυνος αφού το δάπεδο έχει φθαρεί και χρειάζεται νέο ασφαλτοτάπητα.

-- Στο Βαρνάλειο 2ο Δημοτικό Σχολείο επιβάλλεται άμεσα να κατασκευαστεί ανελκυστήρας για την εξυπηρέτηση παιδιών με κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου είναι η αντικατάσταση των εσωτερικών κάγκελων, που σάπισαν από τη σκουριά και τη μη συντήρηση, καθώς και η κατασκευή στεγάστρου για την προφύλαξη των μαθητών, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

-- Προβλήματα ακόμη υπάρχουν και στα Δημοτικά Σχολεία Μικροθηβών και στα Νηπιαγωγεία των ΔΔ Μικροθηβών και Αϊδινίου, των οποίων τα παλιά κουφώματα (εσωτερικά και εξωτερικά) θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί πριν πολλά χρόνια.

-- Στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου της Ν. Αγχιάλου ουσιαστικά θέρμανση δεν υπάρχει. Τα σώματα δε λειτουργούν ή έχουν διαρροές όπως και οι σωληνώσεις λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα το σχολείο να μένει χωρίς θέρμανση ακόμη και όταν υποτίθεται ότι λειτουργεί το καλοριφέρ. Είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα αντικατάσταση σωμάτων, σωληνώσεων καθώς και επισκευή και συντήρηση του όλου συστήματος θέρμανσης.

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζει επίσης και το σύστημα ύδρευσης, το οποίο χρειάζεται να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου. Να σημειωθεί ότι κατασκευάστηκε πριν από 30 και πάνω χρόνια.

Ο υδροχρωματισμός όλου του κτιρίου (μέσα και έξω) καθώς και η αντικατάσταση των υαλοπινάκων, αλλά και η κατασκευή στεγάστρου στον αύλειο χώρο για την προστασία των μαθητών είναι παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας.

Αντικατάσταση επίσης χρειάζεται η κατεστραμμένη πόρτα σε αίθουσα του Γυμνασίου.

Μικρότερης έκτασης τεχνικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι εξίσου σοβαρές επιπτώσεις από προβλήματα που υπάρχουν και στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου Ν. Αγχιάλου, όπως, π.χ., η αντικατάσταση της κεντρικής σιδερένιας πόρτας στην αυλή του διδακτηρίου, η οποία έχει φθαρεί και αποτελεί κίνδυνο για την ακεραιότητα και τη ζωή των μαθητών.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις για τα προβλήματα των σχολικών συγκροτημάτων της Ν. Αγχιάλου έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπισή τους ανέρχεται στις 75.000 ευρώ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να διαθέσει το ποσό στο Δήμο Ν. Αγχιάλου για να μπορέσει, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να κάνει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της μη λειτουργίας Ακτινολογικού Τμήματος του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων Ν. Λάρισας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα γίνει γρήγορη εξατομίκευση των ζημιών από βροχόπτωση και χαλάζι που έγιναν στην περιοχή Φαρσάλων Ν. Λάρισας, κυρίως στις καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και ντομάτας. Εάν θα δοθούν αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς. Εάν θα αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να προβλέπεται πλήρης αποζημίωση. Και τέλος, σε πόσο χρονικό διάστημα θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Λίλα Καφαντάρη ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων και των δασαρχείων στη Βόρεια και Κεντρική Εύβοια και τι προτίθεται να κάνει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των δασών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ