ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΝΑΡΑ - ΝΑΟΥΣΑ
Κλιμάκωση με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα

Σε Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσαν τον ταξικό προσανατολισμό της πάλης τους και αποφάσισαν νέα κινητοποίηση την Πέμπτη

Συνέχιση του αγώνα, με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και όχι των τραπεζιτών και του Λαναρά, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» στη Νάουσα και προανήγγειλαν συγκέντρωση - παράσταση στον τοπικό ΟΑΕΔ την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 10 το πρωί.

Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποίησαν χτες, ξεκαθάρισαν ότι με αυτό τον προσανατολισμό είχαν κατακτήσεις και στο παρελθόν και όχι παίζοντας τα παιχνίδια του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης που το υπηρετεί. Και σ' αυτό το δρόμο καλούν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στον όμιλο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Νάουσας καταγγέλλουν την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες, τον Λαναρά και τη ΓΣΕΕ, ως κοινά υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι 1.200 εργαζόμενοι του Ομίλου, που για 4ο μήνα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Να πληρώσουν Λαναράς - κυβέρνηση

Χτες οι εργαζόμενοι του Ομίλου σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις με αίτημα την άμεση λειτουργία των εργοστασίων και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Στην Κομοτηνή, οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια του Ομίλου σε Ροδόπη και Εβρο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια, όπου τους ανακοινώθηκε ότι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας είναι να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο για χρηματοδότηση στον όμιλο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι απέκλεισαν για μισή ώρα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στο ύψος της γέφυρας της Θέρμης. Στο πλευρό των εργαζομένων, που παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, βρέθηκαν στελέχη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν σταθερή, μόνιμη δουλειά. Να μη δεχτούν καμία μορφή απολύσεων, εθελούσιες ή άλλες. Να δυναμώσουν την ενότητά τους, το συντονισμό με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, με τους μικρομεσαίους αγρότες και να ορθώσουν όλοι μαζί το Μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων της. Οπως είπαν, «μόνο έτσι υπάρχουν ελπίδες κάτι να διασωθεί, μόνο έτσι θα θορυβηθεί η κυβέρνηση και οι διάφοροι Λαναράδες».

Η απόφαση των εργαζομένων στη Νάουσα

Το κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του Ομίλου στη Νάουσα αναφέρει αναλυτικά:

«Στις πλάτες των εργαζομένων, για μια ακόμη φορά παίζεται το παιχνίδι των τραπεζιτών και του Λαναρά, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Σ' αυτόν τον εμπαιγμό έχει σοβαρές ευθύνες και προσωπικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που μας υποσχόταν ότι άμεσα θα πληρωθούμε και θα δουλέψουν τα εργοστάσια.

Είμαστε εργαζόμενοι του Λαναρά και ο Λαναράς όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκόμισε άπειρα κέρδη από τα εργοστάσια που εμείς εργαζόμαστε και από τη "φούσκα του χρηματιστηρίου". Οι αρχικές διαπιστώσεις του σωματείου μας και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας ότι μεθοδεύονται απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων επιβεβαιώνονται, γι' αυτό δε μας αποκαλύπτουν το "επιχειρησιακό σχέδιο". Αλλωστε, ποτέ δε διέψευσαν τις εκτιμήσεις μας.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα και όχι των τραπεζιτών και του Λαναρά. Με αυτόν τον προσανατολισμό είχαμε κατακτήσεις. Αναγκάσαμε την εργοδοσία να πάρει πίσω απολύσεις και την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τους απολυμένους. Ο αγώνας μας θα δυναμώνει περισσότερο, όσο περισσότεροι εργάτες και εργάτριες θα ενταχθούν στην πάλη. Είναι αναγκαία η καλύτερη οργάνωση του αγώνα και ο συντονισμός με τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου τοπικά και πανελλαδικά.

Αγωνιζόμαστε - Διεκδικούμε: Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων Μαΐου - Ιουνίου - Ιουλίου. Να δοθεί το επίδομα της άδειας. Κανονική πληρωμή κάθε μήνα. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να μη γίνει ούτε μία απόλυση. Δουλειά με δικαιώματα, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση τώρα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, 3.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στον όμιλο. Μέτρα προστασίας ΟΛΩΝ των απολυμένων ανέργων».

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας προτείνουν στα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναμέτρηση με τις εργολαβίες - κάτεργα της ΔΕΗ

Συγκέντρωση προχτές στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου για τις συνθήκες δουλειάς στις εργολαβίες στους ΑΗΣ της ΔΕΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου για τις συνθήκες δουλειάς στις εργολαβίες στους ΑΗΣ της ΔΕΗ
Με μαχητική συγκέντρωση, το πρωί της Πέμπτης, στην πύλη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μπει τέρμα στην αυθαιρεσία των εργολάβων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους ΑΗΣ και τα Ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζόμενων στον κλάδο της Ενέργειας (ΣΕΕΝ) στη Δυτική Μακεδονία, που διοργάνωσε την κινητοποίηση, οι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης. Καθυστερούν συστηματικά την πληρωμή των δεδουλευμένων ημερομισθίων που ήδη έχουν περικόψει, είτε με τη μέθοδο της μερικής απασχόλησης, είτε με τη μέθοδο της αλλαγής σύμβασης και ειδικότητας (π.χ., ο πρακτικός μηχανικός πληρώνεται με σύμβαση μηχανοτεχνίτη και παίρνει 5-6 ευρώ λιγότερα στο μεροκάματο). Η κατάσταση που επικρατεί έχει φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση. Δεν ξέρουν ούτε πότε, ούτε με πόσα θα πληρωθούν.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τη ΔΕΗ ΑΕ να σταματήσει να κερδοσκοπεί αξιοποιώντας το δουλεμπόριο που έχουν επιβάλει οι εργολάβοι. Να εφαρμόσει τις συμβάσεις που υπογράφει με τους εργολάβους και να κηρύσσει έκπτωτους όσους τις παραβιάζουν. Παράλληλα, απαιτούν και αγωνιστικά διεκδικούν να πληρώνονται οι τριετίες (εμπειρία), τα οικογενειακά και ανθυγιεινά επιδόματα, να δίδονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, οι άδειες και τα επιδόματα που ορίζει η νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις. Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις ημερομηνίες που προβλέπονται.

Ακόμα, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ολοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, μόνιμοι, απασχολούμενοι με δίμηνα, εξάμηνα και εργαζόμενοι στους εργολάβους, να αμείβονται με το μισθό της αντίστοιχης ειδικότητας του μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Αμεσα 5.000 προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις από τις συνταξιοδοτήσεις και να απορροφηθούν οι 3.500 εργαζόμενοι με εξάμηνα και εργολάβους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γενικεύεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν τις μεθοδευόμενες ανατροπές στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης

Γενικεύεται η επίθεση της διοίκησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα ΕΥΑΘ, οι συνδικαλιστικές διώξεις, οι απειλές, οι διαθεσιμότητες, οι αγωγές συμπληρώνονται από την «απειλή» ότι από Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι θα κληθούν να απαρνηθούν τις όποιες κατακτήσεις, δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να υπογράψουν, «με το πιστόλι στο κρόταφο», ατομικές συμβάσεις εργασίας.

«Αυτά τα πράγματα δε γίνονται», δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γ. Σκόδρας, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρόβαλε ως μείζον πρόβλημα - που όπως είπε οδηγεί σε αδιέξοδο της ΕΥΑΘ - το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η ΣΣΕ για το 2008. Χωρίς κανένα αντίκρισμα θεωρούν την καθησυχαστική δήλωση του προέδρου της ΕΥΑΘ οι εργαζόμενοι και ετοιμάζονται να αντιπαλέψουν κάθε νέα αντεργατική επίθεση.

Η πρακτική της διοίκησης της ΕΥΑΘ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τη μετατροπή της σε ΑΕ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και συνεχίζεται σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Αυτή η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του αγαθού του νερού έχει στρατηγική και σχεδιασμό. Καταργούμε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, καταργούμε με τρομοκρατία την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Κι αφού καθαρίσουμε το τοπίο, παραδίνουμε "καθαρή από αντιδράσεις" την ΕΥΑΘ στους ιδιώτες» σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Μπροστά στις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα ΕΥΑΘ ξεκαθαρίζουν ότι «οι συνδικαλιστικές διώξεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να αντιμετωπιστούν απ' όλους». Σημειώνουν ακόμα ότι χρειάζεται να αναδειχτεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ σε πρωτεύον ζήτημα των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης, να οργανωθεί παλλαϊκό μέτωπο για αποκλειστικά δημόσια ΕΥΑΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ