ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα που θα κορυφωθεί στις 18-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ, πιάνει λιμάνι στις πόλεις της επαρχίας, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην πρωτοπόρα δράση τους στο πλευρό του λαού και της νεολαίας. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Αύριο, Τετάρτη 27 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Βουνοπλαγιάς του νομού Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει η Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στη Μεσσήνη, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλας Ναταλίας Αποστολοπούλου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου της «Δε δουλώνω, δεν απογράφω», από τη Γιώτα Καλογεροπούλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στην Παραλία Ναυπλίου (Φάρος), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με θέμα: «Η ζωή της νεολαίας στο σοσιαλισμό», θεατρική παράσταση για τη ζωή του μαθητή και συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΔΣΕ
Πηγή υψηλών ιδανικών

Διήμερο εκδηλώσεων της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον περίφημο Ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «1948 - 2008: 60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ στο Γράμμο», το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Γράμμο.

Οι εκδηλώσεις θα έχουν έδρα το Νεστόριο του Νομού Καστοριάς στο Γράμμο και συμπίπτουν επετειακά με τα 60 χρόνια από τον Ελιγμό, ο οποίος θα αποτελέσει και το κύριο περιεχόμενο των διήμερων εκδηλώσεων. Ο Ελιγμός, που έγινε 20 προς 21 Αυγούστου 1948, ήταν μία κίνηση επιθετικού χαρακτήρα επαναστατικού, λαϊκού στρατού. Ανέδειξε το γερό επιθετικό πνεύμα του Δημοκρατικού Στρατού, την ικανότητα να κινείται γρήγορα και να πέφτει αποφασιστικά επάνω στο στόχο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, παράλληλα, επίσκεψη στη θέση «Χάρος» του Γράμμου, πάνω από την παλιά Κοτύλη, για μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ηρωική ομάδα μαχητών του ΔΣΕ, η οποία στις 15 Ιούλη του 1947, εγκλωβισμένη στο ύψωμα «Χάρος», επέλεξε να «φύγει» στον γκρεμό παρά να πέσει ζωντανή στα χέρια των μοναρχοφασιστών.

Ο ελιγμός από το Γράμμο στο Βίτσι

Στις 14 Ιούνη του 1948 ξεκινούν στο Γράμμο οι μεγάλες μάχες. Στόχος της αντίδρασης είναι η πλήρης διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού και η επανάκτηση του Γράμμου. Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Σχέδιο Κορωνίς» έχει αυτόν ακριβώς το στόχο. Μάλιστα, τις επιχειρήσεις επέβλεπε ο ίδιος ο Βαν Φλιτ, αρχηγός της Αμερικάνικης Στρατιωτικής Αποστολής και επικεφαλής ολόκληρου του στρατιωτικού επιτελείου. Το «Σχέδιο Κορωνίς» τελειώνει τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου με τον Ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού. Ο Δημοκρατικός Στρατός, ύστερα από 70 σχεδόν μέρες συνεχών και αδιάκοπων μαχών στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, μ' ένα στρατηγικού χαρακτήρα ελιγμό πέρασε συντεταγμένα από το Γράμμο στο Βίτσι σπάζοντας τον κλοιό των κυβερνητικών. Ανέτρεψε έτσι στην πράξη ολοκληρωτικά το σχέδιο «Κορωνίς» του αστικού στρατού.

Η ανταρτοομάδα που «έφυγε» στο «Χάρο»

Από τις 9 Ιούλη μέχρι τις 19 Ιούλη του 47, ήταν σε εξέλιξη ο «ελιγμός Ηπείρου», διαφορετικό ιστορικό γεγονός από τον Ελιγμό από το Γράμμο προς το Βίτσι. Σε αυτόν τον ελιγμό, μία ανταρτοομάδα που κρατούσε τη θέση «Χάρος» στις 15 Ιούλη του '47 ήταν αντιμέτωπη με ένα τάγμα, 8 πυροβόλα και σμήνος αεροπορίας που έριξε «ναπάλμ». Ο λόφος πάρθηκε από τους μοναρχοφασίστες μόνο όταν σκοτώθηκε αρχικά ο διοικητής της ομάδας και στη συνέχεια οι τελευταίοι τρεις μαχητές έπεσαν στον γκρεμό. Πρόκειται για τους μαχητές Χαράλαμπο Ηλιάδη, Θάνο Θεοδωρίδη, Γιάννη Θεοδώρου, Νίκο Χατζηβασιλείου.

Συναντιόμαστε και πάλι

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νέοι και παλιοί κομμουνιστές θα βρεθούν σε αυτόν τον τόπο. Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ έχουν πυκνώσει από την επέτειο των 50 χρόνων του ΔΣΕ μέχρι και σήμερα. Στο Νεστόριο έχουν πραγματοποιηθεί δύο αντιιμπεριαλιστικά διήμερα (2005 και 2006), εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ και των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη θέση «Χάρος», στον Πύργο της Κοτύλης και αλλού.

Το διήμερο των εκδηλώσεων το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Γράμμο περιλαμβάνει κάμπινγκ στο Νεστόριο της Καστοριάς και εκδηλώσεις στο Γράμμο. Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις 8 μ.μ., και στο Κάμπινγκ στις 10 το βράδυ. Την Κυριακή στις 31 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ
Κυβερνητική κάλυψη στον πρώην υπουργό

Πλήρη κάλυψη στον πρώην υπουργό Αιγαίου Α. Παυλίδη, πρόσφερε χτες η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, αποδεικνύοντας ότι κεντρικός της στόχος παραμένει ο «ενταφιασμός» της υπόθεσης και, ταυτόχρονα, η συγκάλυψη της σκανδαλώδους πολιτικής της υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, προσπερνώντας τις αντιδράσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Α. Παυλίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ αναφορικά με το αν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του Α. Παυλίδη, αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει τίποτα. «Εχουν, είπε, γίνει πολλές δηλώσεις για το θέμα αυτό. Και δημόσιες δηλώσεις από τον πρώην υπουργό κ. Παυλίδη, αλλά και από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, του οποίου οι δηλώσεις απηχούν βεβαίως τις απόψεις της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Θα κάνω μια μόνο αναφορά: Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, αφού πρώτος προσέφυγε σε αυτή ο κ. Παυλίδης».

Σε ερώτηση για το αν έχουν δίκιο ή άδικο οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη που καλούν τον Α. Παυλίδη να παραιτηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Ειδικότερα για το πώς σκοπεύει ν' αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το εσωκομματικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αντιπαράθεση του Α. Σπηλιωτόπουλου με τον Λ. Ζαγορίτη, όπου ο πρώτος καταγγέλλει ότι ο Λ. Ζαγορίτης διαρρέει ότι εμπλέκεται στο θέμα της SIEMENS από την εποχή του 2000 γαλάζιος υπουργός, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε «δε βλέπω να υπάρχει κάποια αντιπαράθεση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δε θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της και ο πρωθυπουργός δε θα τις αναλάβει». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι πέραν του ζητήματος Παυλίδη υπάρχει το ευρύτερο θέμα των «άγονων γραμμών» και ανέφερε ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε «πλήρες σχέδιο για τη ναυπήγηση σύγχρονων πλοίων στις άγονες γραμμές, το οποίο θα μπορούσε να κατατεθεί στην ΕΕ και να χρηματοδοτηθεί». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό μπήκε στα συρτάρια, «γιατί κάποιοι ξεβολεύονταν και κάποιων οι επιδοτήσεις δε θα υπήρχαν με αυτό το σχέδιο», ξεχνώντας όμως να σημειώσει ότι την ίδια πολιτική ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενώ για το «σχέδιο» που αναφέρει ότι παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κινείται ακριβώς στην κοινή λογική του δικομματισμού, που δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση και ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου με κάθε μέσο και τρόπο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σήμερα οι βάσεις εισαγωγής

Ανακοινώνονται σήμερα το πρωί από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα μπορούν, σύμφωνα με το υπουργείο, μετά τις 11 το πρωί, να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (http://www.ypepth.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (1564).

Σήμερα επίσης τα αποτελέσματα αναμένεται να αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ