Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΔΣΕ
Πηγή υψηλών ιδανικών

Διήμερο εκδηλώσεων της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Με αφορμή τα 60 χρόνια από τον περίφημο Ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «1948 - 2008: 60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ στο Γράμμο», το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Γράμμο.

Οι εκδηλώσεις θα έχουν έδρα το Νεστόριο του Νομού Καστοριάς στο Γράμμο και συμπίπτουν επετειακά με τα 60 χρόνια από τον Ελιγμό, ο οποίος θα αποτελέσει και το κύριο περιεχόμενο των διήμερων εκδηλώσεων. Ο Ελιγμός, που έγινε 20 προς 21 Αυγούστου 1948, ήταν μία κίνηση επιθετικού χαρακτήρα επαναστατικού, λαϊκού στρατού. Ανέδειξε το γερό επιθετικό πνεύμα του Δημοκρατικού Στρατού, την ικανότητα να κινείται γρήγορα και να πέφτει αποφασιστικά επάνω στο στόχο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, παράλληλα, επίσκεψη στη θέση «Χάρος» του Γράμμου, πάνω από την παλιά Κοτύλη, για μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ηρωική ομάδα μαχητών του ΔΣΕ, η οποία στις 15 Ιούλη του 1947, εγκλωβισμένη στο ύψωμα «Χάρος», επέλεξε να «φύγει» στον γκρεμό παρά να πέσει ζωντανή στα χέρια των μοναρχοφασιστών.

Ο ελιγμός από το Γράμμο στο Βίτσι

Στις 14 Ιούνη του 1948 ξεκινούν στο Γράμμο οι μεγάλες μάχες. Στόχος της αντίδρασης είναι η πλήρης διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού και η επανάκτηση του Γράμμου. Η στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Σχέδιο Κορωνίς» έχει αυτόν ακριβώς το στόχο. Μάλιστα, τις επιχειρήσεις επέβλεπε ο ίδιος ο Βαν Φλιτ, αρχηγός της Αμερικάνικης Στρατιωτικής Αποστολής και επικεφαλής ολόκληρου του στρατιωτικού επιτελείου. Το «Σχέδιο Κορωνίς» τελειώνει τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου με τον Ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού. Ο Δημοκρατικός Στρατός, ύστερα από 70 σχεδόν μέρες συνεχών και αδιάκοπων μαχών στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, μ' ένα στρατηγικού χαρακτήρα ελιγμό πέρασε συντεταγμένα από το Γράμμο στο Βίτσι σπάζοντας τον κλοιό των κυβερνητικών. Ανέτρεψε έτσι στην πράξη ολοκληρωτικά το σχέδιο «Κορωνίς» του αστικού στρατού.

Η ανταρτοομάδα που «έφυγε» στο «Χάρο»

Από τις 9 Ιούλη μέχρι τις 19 Ιούλη του 47, ήταν σε εξέλιξη ο «ελιγμός Ηπείρου», διαφορετικό ιστορικό γεγονός από τον Ελιγμό από το Γράμμο προς το Βίτσι. Σε αυτόν τον ελιγμό, μία ανταρτοομάδα που κρατούσε τη θέση «Χάρος» στις 15 Ιούλη του '47 ήταν αντιμέτωπη με ένα τάγμα, 8 πυροβόλα και σμήνος αεροπορίας που έριξε «ναπάλμ». Ο λόφος πάρθηκε από τους μοναρχοφασίστες μόνο όταν σκοτώθηκε αρχικά ο διοικητής της ομάδας και στη συνέχεια οι τελευταίοι τρεις μαχητές έπεσαν στον γκρεμό. Πρόκειται για τους μαχητές Χαράλαμπο Ηλιάδη, Θάνο Θεοδωρίδη, Γιάννη Θεοδώρου, Νίκο Χατζηβασιλείου.

Συναντιόμαστε και πάλι

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νέοι και παλιοί κομμουνιστές θα βρεθούν σε αυτόν τον τόπο. Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των οργανώσεων της ΠΕΑΕΑ έχουν πυκνώσει από την επέτειο των 50 χρόνων του ΔΣΕ μέχρι και σήμερα. Στο Νεστόριο έχουν πραγματοποιηθεί δύο αντιιμπεριαλιστικά διήμερα (2005 και 2006), εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ και των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη θέση «Χάρος», στον Πύργο της Κοτύλης και αλλού.

Το διήμερο των εκδηλώσεων το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Γράμμο περιλαμβάνει κάμπινγκ στο Νεστόριο της Καστοριάς και εκδηλώσεις στο Γράμμο. Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις 8 μ.μ., και στο Κάμπινγκ στις 10 το βράδυ. Την Κυριακή στις 31 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ