Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2009
Στους ρυθμούς της αέναης λιτότητας

Συνεχίζουμε με συνέχεια και συνέπεια, διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ο Γ. Αλογοσκούφης

Το μήνυμα της σκληρής λιτότητας για το 2009, ενόψει της ΔΕΘ, εκπέμπουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά επιτελεία. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τις πρωθυπουργικές συναντήσεις με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο έτος.

Ο Γ. Αλογοσκούφης με απόλυτη ευκρίνεια ανέφερε ότι «η οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή. Συνεχίζουμε με συνέχεια και συνέπεια». Τα κάποια ψιχία, που σχεδιάζουν να δώσουν στις εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες, τα ενέταξε στις «κάποιες μικρές προσαρμογές» οι οποίες γίνονται «προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι επιπτώσεις της κρίσης», για να καταλήξει με έμφαση ότι «η βασική κατεύθυνση δεν αλλάζει». Ιδιαίτερα προκλητική ήταν εξάλλου η αναφορά για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα, όπου και μίλησε «για κάποιες επιπτώσεις από την κρίση τις οποίες νιώθουν και τα νοικοκυριά, μέσω του πληθωρισμού»!

Το ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και το 2009, ίσως και να υποβαθμίζει την επιθετικότητα των προθέσεών της. Εχοντας ως σύμμαχο την ΕΕ, η οποία εμφανίζεται να την «πιέζει» να ακολουθήσει «αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική», υπό την «απειλή» της εκ νέου ένταξης της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς επιτήρησης, όλη την καλοκαιρινή περίοδο το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν ένα έντονα ταξικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα πλήξει πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα.

Στο σκέλος των δαπανών, τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Με πρόσχημα τον περιορισμό της σπατάλης, προωθούν, ίσως και μέσα στη βδομάδα, νομοσχέδιο, με το οποίο τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ΟΤΑ, ίσως και τα Πανεπιστήμια, θα κληθούν να λειτουργήσουν υπό καθεστώς ιδιωτικών επιχειρήσεων, συντάσσοντας ισολογισμούς και απολογισμούς, ενώ θέμα χρόνου είναι και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως έγινε στις πρώην ΔΕΚΟ.

Στο δε σκέλος των εσόδων, διαρρέουν επί μήνες τώρα διάφορα σενάρια, με κοινό παρονομαστή, αυτόν της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Για το 2009, σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι, για τρίτη συνεχή χρονιά, δε θα τιμαριθμοποιηθούν τα φορολογικά κλιμάκια, με αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ θα υπάρξει η τρίτη κατά σειρά αύξηση του ειδικού φόρου πετρελαιοειδών (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης). Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις για αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά, τσιγάρα, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (τρίτη δόση), αλλά και των συντελεστών ΦΠΑ.

Στο χώρο των μικρομεσαίων στρωμάτων, η επίθεση παίρνει το χαρακτήρα της επιδρομής, καθώς εξετάζονται διάφορες παραλλαγές αύξησης των φόρων, όπως η επιβολή τεκμαρτής φορολογίας (επαναφορά των «αντικειμενικών» κριτηρίων», αλλά και το μέτρο της μεγάλης μείωσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου από τα 10.500 ευρώ που ισχύει σήμερα για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες). Στα πλαίσια της καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων, διαρρέουν μέτρα φορολογίας των εισοδημάτων από κεφάλαιο (αύξηση φορολογίας διανεμόμενων μερισμάτων από μετοχές, φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών) φορολόγηση αμοιβών στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και ένταξη στη φορολογική κλίμακα εισοδημάτων που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς. Τέλος, για το 2008, προωθούν νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και την τρέχουσα βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ