Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
ΣΕΒ
Απαιτεί να ανέβουν οι κυβερνητικοί ρυθμοί

Βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης και νέα αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται πίσω από τις αξιώσεις που διατύπωσαν οι μεγαλοβιομήχανοι

Επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και κινδυνολογώντας περί της «διεθνούς υποβάθμισης της χώρας και ανέχειας των ευρέων κοινωνικών στρωμάτων», οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει εδώ και τώρα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από το υπόμνημα του ΣΕΒ που υποβλήθηκε χτες στον πρωθυπουργό και στο οποίο οι βιομήχανοι συνοψίζουν τις αξιώσεις τους σε τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον στο «νοικοκύρεμα και αναδιανομή των κρατικών δαπανών», δεύτερον στην «αποφασιστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της προώθησης παραγωγικών επενδύσεων» και τρίτον στην «ταχεία ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλων των μεγάλων τομέων της οικονομίας ώστε να επιτευχθεί το άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό».

Εξειδικεύοντας τα τρία σημεία, ο ΣΕΒ αναφέρεται σε όλο το πλέγμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και ικανοποιεί τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, ζητά την επανεξέταση της σκοπιμότητας και ιεράρχηση από την αρχή των δημοσίων επενδύσεων, άμεση και αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του αντιλαϊκού - αντεργατικού νόμου για τις ΔΕΚΟ και επέκτασή του σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, ενώ δε διστάζει, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεών τους, να μιλήσει ακόμα και για εξορθολογισμό των ...αμυντικών δαπανών. Ο ΣΕΒ επαναφέρει, παράλληλα, την απελευθέρωση όλων των αγορών και το «άνοιγμα» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων με την κατάργηση των «προστατευτικών νόμων που εμποδίζουν την αύξηση του ανταγωνισμού».

Ούτε δεκάρα για τα Ταμεία!

Αποκαλυπτικός ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δ. Ασημακόπουλου, προέδρου της Συνομοσπονδίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «κατανόησή» του (!) για το πρόβλημα της χρηματοδότησης που σφίγγει σαν θηλιά γύρω από τον ΟΑΕΕ, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή για τη χρηματοδότηση του Ταμείου, αφού, όπως ισχυρίστηκε, «το ασφαλιστικό και όλες οι ρυθμίσεις δεν έγιναν για να δίνει περισσότερα λεφτά ο κρατικός προϋπολογισμός». Η ΓΣΕΒΕΕ, θέλοντας να κρύψει τις δικές της ευθύνες, προανήγγειλε πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 13 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ