Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις με αφορμή την κρίση στον Καύκασο

Συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα την κρίση που ξέσπασε στην περιοχή του Καυκάσου και την πολεμική εμπλοκή Γεωργίας - Ρωσίας με σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο, γεγονότα τα οποία το Κόμμα μας παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή παρεμβαίνοντας με ανακοινώσεις του. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τις παρακάτω εκτιμήσεις και διαπιστώσεις:

1. Ο αιματηρός πόλεμος στη Νότια Οσετία εξαπολύθηκε κατά παραγγελία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από την ελεγχόμενη από αυτούς κυβέρνηση της Γεωργίας, αξιοποιώντας τις γνωστές αντιθέσεις Γεωργίας - Ρωσίας. Ηταν ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του τρόμου που προκαλεί η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε μια μεγάλη περιοχή, από τη Βόρειο Αφρική έως την Αρκτική και από τα Βαλκάνια έως τον Καύκασο και την Κασπία.

Οι ανταγωνισμοί αυτοί, ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, καθώς και άλλες περιφερειακές δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική «πυραμίδα», εκτυλίσσονται για την αύξηση των υπερκερδών των μονοπωλίων από τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών αποθεμάτων, των αγωγών ενέργειας, των μεριδίων των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Κλιμακώνεται έτσι μια επικίνδυνη αντιπαράθεση για την περιοχή που αποκαλούν «Μεγάλη Μέση Ανατολή». Οι εξελίξεις αυτές, που σχετίζονται με την κατοχή του Ιράκ - Αφγανιστάν, αλλά και τις πολεμικές προετοιμασίες σε βάρος του Ιράν, μπορούν να δημιουργήσουν φαινόμενα «ντόμινο», που θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, ακόμη και τη χώρα μας.

Η ΕΕ και οι περισσότερες χώρες - μέλη της, που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, από τη μια συμπορεύονται με τις ΗΠΑ κι από την άλλη ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ για τη μοιρασιά της «λείας» και προσπαθούν οι ίδιες να αναλάβουν τα «ηνία» σε μια σειρά περιοχές, όπως έδειξε και η ενεργότερη ανάμειξη Γαλλίας και Γερμανίας στην κρίση του Καυκάσου. Παράλληλα, στο εσωτερικό της ΕΕ δυναμώνουν και οι αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα της στάσης απέναντι στη Ρωσία.

2. Διαψεύστηκαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας που πανηγύριζαν για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή η εξέλιξη έφερε μόνο πόνο, αίμα και βάσανα στα δεκάδες εκατομμύρια των εργαζομένων που ζούσαν στα εδάφη της ΕΣΣΔ, αλλά και γενικότερο πισωγύρισμα στη ζωή και τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Ο δρόμος της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, της ενσωμάτωσης στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία στρώθηκε με τα πτώματα των διεθνικών συγκρούσεων, που προκαλούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο του πλούτου της περιοχής και την αύξηση της σφαίρας εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού οδηγεί τα τελευταία χρόνια στην εμφάνιση και ισχυροποίηση νέων παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων, με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, που διεκδικούν μερίδιο στην παγκόσμια αγορά και οδηγούν σε σοβαρές ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «σκακιέρα». Η οικονομική άνοδος αναπόφευκτα συνοδεύεται κι από την «αναβάθμιση» της πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος αυτών των χωρών. Οδηγεί στην αύξηση των ανταγωνισμών με τις δυνάμεις που σήμερα κρατούν τα παγκόσμια «σκήπτρα», όπως είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς και στη διαμόρφωση αξόνων και αντιαξόνων.

3. Οι ΗΠΑ για να διαφυλάξουν γενικά την ηγεμονική τους θέση, και ειδικά έναντι της Ρωσίας, ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» σε Τσεχία και Πολωνία, με στόχο να ανατρέψουν το σημερινό πυρηνικό συσχετισμό δύναμης με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή αναπόφευκτα θα επιφέρει απάντηση, που θα εντείνει το κυνηγητό των εξοπλισμών, οξύνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς για τους λαούς. Ταυτόχρονα επιδιώκουν τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και την παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια και την πρώην ΕΣΣΔ, την εμφάνιση ενός νέου δικτύου στρατιωτικών βάσεων, με στόχο την «περικύκλωση» κι αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για το ρόλο της σημερινής Ρωσίας, που έχει σαφώς διαφορετικό κοινωνικό - ταξικό περιεχόμενο απ' αυτό που είχε στο παρελθόν η ΕΣΣΔ. Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία όπως άλλωστε και η ΕΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ, ούτε παράγοντα διεθνούς ισορροπίας κι ασφάλειας, γιατί είναι φτιαγμένες από τα ίδια «υλικά», αυτά της σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης κι αδικίας, της κυριαρχίας του κεφαλαίου και της καταδυνάστευσης των εργαζομένων. Η άρχουσα τάξη της Ρωσίας συγκρούεται με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Την ίδια ώρα είναι έτοιμη «να τα βρει» με ΗΠΑ και ΕΕ όταν λόγος γίνεται για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων και τη συρρίκνωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

4. Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε αυτό τον κόμβο των αντιθέσεων, που συνεχώς οξύνονται. Η ελληνική αστική τάξη, τα συμφέροντα της οποίας εκφράζει σήμερα ως κυβέρνηση η ΝΔ, από τη μια αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες διέλευσης ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από το έδαφος της χώρας, από την άλλη ως ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και σύμμαχος των ΗΠΑ συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές αποστολές σε Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια, στον Περσικό και αλλού. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό στην αντίληψη της «σιγουριάς» που δήθεν παρέχει η συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ανάλογη είναι η στάση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ., που προπαγανδίζουν την ενίσχυση του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου, της ΕΕ.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στη «σιγουριά» που δήθεν παρέχουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είναι επίπλαστη. Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως αυτοί οι οργανισμοί όχι μόνον δεν παρέχουν «ασφάλεια», αλλά είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης, συνεχών δεινών για τους λαούς! Η συμμετοχή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά ευρω-ατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, που δεν έχουν τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές περιπέτειες τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.

Οι γενικόλογες διακηρύξεις των αστικών δυνάμεων για «επί Γης ειρήνη», για δήθεν «επίδειξη μετριοπάθειας» και «διαπραγμάτευσης» είναι στάχτη στα μάτια του λαού προκειμένου τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να επιβάλουν τα συμφέροντά τους.

5. Χρειάζεται τώρα να μπει ένα οριστικό τέρμα στην παθητική στάση και την αναμονή. Οι λαοί να χαράξουν το δικό τους δρόμο, διαμορφώνοντας παντού, σε κάθε χώρα, το αντίπαλο δέος.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, την ελληνική νεολαία, τις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις του λαού:

-- Να στηρίξουν την πολιτική που λέει σταθερά και ξεκάθαρα ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές επιλογές και δεσμεύσεις, στα πολεμοκάπηλα σχέδια, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στις στρατιωτικές βάσεις θανάτου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ανοίγει το δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας, της συναδέλφωσης των λαών, του σοσιαλισμού.

-- Να στηρίξουν την πολιτική και τους αγώνες του ΚΚΕ:

  • Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα διεύρυνσή του.
  • Ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα».
  • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επιχειρήσεις, κατά οποιουδήποτε λαού στον κόσμο.
  • Καμιά συμμετοχή στις δήθεν «ειρηνευτικές αποστολές» (ή όπως αλλιώς ονομαστούν) στον Καύκασο ή σε οποιαδήποτε άλλο σημείο του κόσμου.
  • Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε «συμβατική υποχρέωση» που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει πολεμικά τη χώρα.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να μη μείνει κανένας στρατιώτης σε Αφγανιστάν, Ιράκ, σε χώρες των Βαλκανίων ή αλλού.

Η κατάσταση θα οξύνεται όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συμφέροντα.

Η ελπίδα των λαών για έναν ασφαλή και ειρηνικό κόσμο είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή πάλη για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, την αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθήνα, 25/8/2008


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ