Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυπριακή κυβέρνηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε συνεντεύξεις του σε δύο εφημερίδες, τον «Πολίτη» και τη «Σημερινή».

«Το κλίμα είναι εύκρατο και μπορούμε να προχωρήσουμε σε λύση το συντομότερο», ανέφερε ο κ. Στεφάνου στον «Πολίτη», 10 μέρες πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και ανέφερε ότι εάν και η άλλη πλευρά επιδείξει συνέπεια στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη βάση της λύσης, μπορεί να δημιουργηθεί εύκρατο κλίμα για διευθέτηση του Κυπριακού. «Εχουν γίνει βήματα που βοηθούν την προοπτική λύσης. Η διασαφήνιση της μορφής της λύσης, η συμφωνία για ομοσπονδία διζωνική με μια ιθαγένεια, κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, είναι σημαντικές κατακτήσεις και χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά έχει αποδεχτεί Τουρκοκύπριος ηγέτης», επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

Στη συνέντευξή του στη «Σημερινή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ομιλεί την ίδια γλώσσα με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού, γι' αυτό και έκρινε ότι μπορούσε να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

«Καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του προέδρου να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε η βάση των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Η κυβέρνηση είναι προσγειωμένα αισιόδοξη και γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, διότι η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τη διχοτόμηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, διαβουλεύσεις στην Αγκυρα για το Κυπριακό θα έχει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία για λύση του Κυπριακού.

Οπως έγινε γνωστό στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μεταβεί στην Αγκυρα την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα παραστεί και στην τελετή για την αλλαγή της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να ρίψει σκιά στην αμεροληψία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναδημοσιεύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι ο κ. Ντάουνερ είναι διοικητικό στέλεχος εταιρείας γνωμοδοτήσεων της Αυστραλίας σε διεθνή θέματα, της «Bespoke Approach», στην οποία εταίρος είναι ο Ελληνοκύπριος Νικ Μπόλκους. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Η τουρκική πλευρά, όπως αναφέρεται, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, αποφάσισε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το έργο του κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ