ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Λύση σε λίγους μήνες προσδοκούν οι Τουρκοκύπριοι

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα μηνών και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δε βιάζεται για λύση, όπως οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βρίσκονται σε απομόνωση». Διατύπωσε παράπονα πως οι απευθείας πτήσεις δεν έχουν αρχίσει, όπως είχαν δοθεί υποσχέσεις, και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να πωλούν τα προϊόντα, που παράγουν, στην Ευρώπη.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα αποδειχθεί, αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί λύση ή όχι και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση και ευελιξία. Το ίδιο, είπε, αναμένει και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δήλωσε ότι η συνάντηση της 3ης Σεπτέμβρη θα είναι σύντομη, διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόκειται να αναχωρήσει στη συνέχεια για το εξωτερικό, γι' αυτό και η συζήτηση θα περιοριστεί στη διαδικασία των συνομιλιών.

Απάντηση στις θέσεις του κ. Ταλάτ δόθηκε με τη δημοσιοποίηση, στη Λευκωσία, της προσφώνησης του νέου μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Μηνά Χατζημιχαήλ, κατά την τελετή διαπίστευσής του, στην οποία ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, παραμένει δεσμευμένος στη διαδικασία των συνομιλιών, που αρχίζουν στις 3 Σεπτέμβρη.

Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι ο κ. Χριστόφιας προσβλέπει σ' έναν υποβοηθητικό ρόλο του Γενικού Γραμματέα και του Διεθνούς Οργανισμού ως θεματοφύλακα των αρχών του και των σχετικών, με την Κύπρο, ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γενικός Γραμματέας διαβίβασε μέσω του Κύπριου πρέσβη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αισθήματα εκτίμησης.

Συμφωνίες με τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίμ αλ Μουαλέμ έφθασε χθες στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες, που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

Ο κ. Μουαλέμ είχε ήδη ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος του ανέπτυξε τις θέσεις του για το Κυπριακό και την παρούσα φάση του προβλήματος. Οι επίσημες συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Συρίας θα γίνουν σήμερα, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Μετά τις συνομιλίες τους, οι κύριοι Κυπριανού και αλ Μουαλέμ θα υπογράψουν συμφωνία για κατάργηση της θεώρησης διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, καθώς και μνημόνιο συναντίληψης για διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Συρίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας στην Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνεχίζονται τα παράνομα δρομολόγια τουρκικών πορθμείων μεταξύ της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας.

Η Συρία υποσχέθηκε εδώ και πολλούς μήνες ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν, αλλά τα δρομολόγια εξακολουθούν να πραγματοποιούνται.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δε δίνουν το Κάστρο για το Φεστιβάλ!

Καταγγελία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό και τη νεολαία την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και το Υπουργείο Πολιτισμού για την άρνησή τους να παραχωρήσουν το χώρο του Κάστρου της Καλαμάτας για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, γιατί δήθεν ο χώρος διατίθεται μόνο για ...πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Οι κομμουνιστές καλούν τη νεολαία και το λαό της Μεσσηνίας να απαντήσει στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση με τη μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που θα γίνει τελικά στις 5 και 6 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λιμενικού. Μάλιστα, για την προπαγάνδιση των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί αυτή τη βδομάδα είκοσι περιοδείες - εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές της Καλαμάτας και χωριά της Μεσσηνίας.

Οπως καταγγέλλει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, η άρνηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών ήρθε μόλις 20 μέρες πριν τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ κι ενώ στην αίτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα από τις αρχές Ιούνη είχε δοθεί η έγκριση από τη ΔΕΠΑΚ και προφορική έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δηλαδή, η τελική αρνητική απάντηση δόθηκε αφού είχε αρχίσει η προπαγάνδιση και η προετοιμασία του Φεστιβάλ από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για το συγκεκριμένο χώρο.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ αναφέρει: «Η αιτιολογία (σ.σ. για την άρνηση), ουσιαστικά, είναι ότι το ΚΚΕ και το Φεστιβάλ δε "συνάδει" με το χώρο του Κάστρου, ο οποίος προορίζεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ότι πουθενά ανά την Πελοπόννησο και την Ελλάδα δεν παραχωρούνται τα Κάστρα για τέτοιες εκδηλώσεις. Από τα Χανιά έως την Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα, όπου υπάρχουν τέτοιοι χώροι, αξιοποιούνται από τις εκεί Οργανώσεις για πολιτικοπολιτιστικές εκδηλώσεις», τονίζει.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωση: «Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" είναι μια κορυφαία έκφραση της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας που εδώ και 34 χρόνια δίνει βήμα έκφρασης σε δεκάδες νέους καλλιτέχνες, χωρίς χορηγούς, κόντρα στη σαπίλα της εμπορευματοποίησης και του "σταρ σίστεμ". Προφανώς, το υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες του δεν ασχολούνται με αυτά, αλλά ψάχνουν τρόπους να "πουλήσουν" την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που μάχονται πραγματικά ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, ενάντια δηλαδή στην κουλτούρα της ΕΕ, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες υπηρετούν πιστά, μαζί με τους άλλους οπαδούς του μονόδρομου της ΕΕ».

«Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το στόχο το Κάστρο να αποτελεί χώρο έκφρασης ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ούτε να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να τον χρησιμοποιούμε για την προώθηση και την προβολή των θέσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ», τονίζει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα που θα κορυφωθεί στις 18-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ, πιάνει λιμάνι στις πόλεις της επαρχίας, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην πρωτοπόρα δράση τους στο πλευρό του λαού και της νεολαίας. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία της Βουνοπλαγιάς του νομού Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει η Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στον Τύρναβο (κεντρική πλατεία), με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη νεολαία». Θα μιλήσει ο Θ. Αναπλιώτης, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας και γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.
  • Την Παρασκευή 29 Αυγούστου, στην Κάλυμνο, στην πλατεία Χριστού, στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στη Μεσσήνη, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλας Ναταλίας Αποστολοπούλου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου της «Δε δουλώνω, δεν απογράφω», από τη Γιώτα Καλογεροπούλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στην Παραλία Ναυπλίου (Φάρος), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με θέμα: «Η ζωή της νεολαίας στο σοσιαλισμό», θεατρική παράσταση για τη ζωή του μαθητή και συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Το Σαββατοκύριακο 30-31 Αυγούστου, στην Κω, στο πάρκο «Ξενία», στο 8 το βράδυ. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα γίνουν βιντεοπροβολές για τα ναρκωτικά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τη δεύτερη μέρα θα γίνει βιντεοπροβολή για το εργατικό κίνημα και θεατρικό για το ρόλο της γυναίκας στην ιστορία του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στην Ελασσόνα, με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη νεολαία». Θα μιλήσει ο Αντ. Αξελός, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας και γραμματέας του ΤΣ Υπαίθρου της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ