ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του «ευρωστρατού»

Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, όπου τα «γεράκια» της ΕΕ ακονίζουν τα νύχια τους

Από παλιότερη άσκηση του ευρωστρατού στη Γερμανία

Associated Press

Από παλιότερη άσκηση του ευρωστρατού στη Γερμανία
Ασκηση πολεμικής προετοιμασίας για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008», η οποία εντάσσεται στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, πραγματοποιεί η «Ομάδα Μάχης» (HELBROC) που έχει συγκροτηθεί υπό ελληνική ηγεσία στο πλαίσιο του «ευρωστρατού» από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο. Η άσκηση, που διεξάγεται σε «πραγματικό χρόνο», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 12 Σεπτέμβρη, στο πεδίο ασκήσεων ΑΣΚΟΣ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ στο Νομό Θεσσαλονίκης και θ' αφορά στη «Διαχείριση Κρίσης», όπως κατ' ευφημισμό αποκαλούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Και οι τέσσερις χώρες οι οποίες παίρνουν μέρος στην «Ομάδα Μάχης» (HELBROC BG), η οποία είναι μια από τις πολλές που έχουν συγκροτηθεί από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετείχαν στο σχεδιασμό της άσκησης, στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 1.200 στρατιώτες. Ειδικότερα η Ελλάδα, ως κράτος φιλοξενίας της άσκησης, συμμετέχει με ένα τάγμα, υποστηριζόμενο από Αεροπορία Στρατού (ελικόπτερα), στοιχεία Μηχανικού και Διοικητική Μέριμνα. Η Βουλγαρία συμμετέχει με μία ελαφρά ομάδα Πεζικού. Η Κύπρος διαθέτει μία διμοιρία Στρατονομίας και μία διμοιρία Υγειονομικού και η Ρουμανία συμμετέχει με μία διμοιρία Πυρηνικού - Βιολογικού -Χημικού πολέμου (ΠΒΧ) και μία ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων.

«Ο βασικός στόχος της "ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/08", σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι να εξετάσει μία συνεκτική και σύνθετη ενέργεια και να επιτύχει ένα επίπεδο διαδραστικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων διεθνών παραγόντων. Η άσκηση σχεδιάστηκε για την εξάσκηση σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεως της ΕΕ στο πεδίο της μάχης, την εξειδίκευση σε επιχειρήσεις εκκένωσης, το διαχωρισμό διαμαχόμενων μερών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ενδεικτικό του χαρακτήρα της άσκησης, που στοχεύει στην προπαρασκευή για κάθε είδους στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επικείμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης. Σύμφωνα με αυτό ξεσπά μία υποθετική κατάσταση κρίσης σε ένα «υποθετικό» νησί με το όνομα «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ». Βέβαια, η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός των ορίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγμα που επιβεβαιώνει τον επεμβατικό χαρακτήρα της.

Συγκεκριμένα, «μία μειονότητα μεταξύ των πολιτών της "ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ" είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές ομάδες και, μεταξύ άλλων βίαιων ενεργειών, ενεργεί επιθετικά απέναντι σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της ΕΕ οι οποίοι κατοικούν στο νησί. Εχουν επίσης παρατηρηθεί ωμότητες απέναντι σε πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί από μία υποθετική νησιωτική χώρα που αποκαλείται "BROWNLAND". Το σενάριο περιλαμβάνει ένα προπαρασκευαστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Ομάδας Μάχης HELBROC, προκειμένου να διαχωρίσει τα αντιμαχόμενα μέρη, να αποτρέψει ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις δυνατότητες της Ομάδας Μάχης και να διεξαγάγει επιχειρήσεις εκκένωσης, εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτές οι ενέργειες θα λάβουν χώρα μετά από έκδοση ψηφίσματος του ΟΗΕ και επίσημης οδηγίας της ΕΕ».

Δηλαδή, αυτό που επιβεβαιώνεται από τα παραπάνω είναι ότι η άσκηση διεξάγεται σε εφαρμογή του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος, που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έχουν εξαγγείλει περί «προληπτικού πολέμου» και επεμβάσεων ανά τον πλανήτη, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών τους και την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πρόσφυγες. Ετσι στις επιχειρήσεις που προβλέπεται να λάβουν χώρα, εκτός από «αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες» και «επιχειρήσεις εκκένωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες», θα υπάρχουν και επιχειρήσεις καθαρά πολεμικού χαρακτήρα «οι οποίες θα εξαλείψουν τις ωμότητες εκ μέρους των παραστρατιωτικών ομάδων». Δηλαδή ολοκληρωτικός πόλεμος, καθώς αυτός είναι ο τρόπος «εξάλειψης παραστρατιωτικών ομάδων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρούνται οι αντιπαραθέσεις

Νερό στο μύλο των, κενών πολιτικού περιεχομένου, εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ρίχνουν στελέχη της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα για τις κυβερνητικές αντιλαϊκές προθέσεις.

Μετά τον δήμαρχο της Αθήνας Ν. Κακλαμάνη, που ζήτησε «ριζικό ανασχηματισμό» της κυβέρνησης, η τέως πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη με δηλώσεις της στο «Μέγκα» ανέφερε ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει στην κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι εντός της ΝΔ «υπάρχουν αρκετοί που μιλούν πολύ». Η ίδια επίσης δήλωσε ότι χρειάζεται «αλλαγή κατεύθυνσης σε επίπεδο κυβέρνησης με περισσότερο συντονισμό, συνεργασία, αλληλεγγύη και σύμπνοια. Λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά». Βέβαια, σε κανένα σημείο δεν αμφισβήτησε την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ακολουθώντας την πάγια τακτική που εφάρμοσαν και οι «αντάρτες» της ΝΔ, που ασκούσαν ...κριτική, αλλά ψήφιζαν και στήριζαν τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Β. Πολύδωρας, του οποίου επιστολή σ' έναν ψηφοφόρο του δημοσίευσαν χτες τα «ΝΕΑ», στην οποία με «μελοδραματικό» λόγο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ο,τι αγαπήσαμε και σε ό,τι αφοσιωθήκαμε και αφιερωθήκαμε μοιάζει να χάνεται και στη θέση του να μπαίνουν με το στανιό απαξίες και μορμολύκεια κάθε λογής». Μάλιστα, στο κείμενό του ο πρώην υπουργός δίνει και... όρκο «αγώνα», υποστηρίζοντας: «Θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων. Δίνω αγώνα "ντεσπεράντο" χωρίς καν το κίνητρο της νίκης. Είναι γλυκός ο αγώνας, ο αγώνας χωρίς ελπίδα». Από την επιστολή Πολύδωρα απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Επίσης η Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη τοποθετήθηκε και για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αναφέροντας ότι «το θέμα θα πρέπει να σταθμιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα».

Στο θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι με το «"μπάχαλο" που επικρατεί μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία, με τις διαφοροποιήσεις των διαφόρων στελεχών της, με μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό πιθανόν να μας οδηγήσει σε εκλογές».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κωλυσιεργία στο άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη

Μακρινή δείχνει να παραμένει η προοπτική ανοίγματος οδοφράγματος στο Λιμνίτη, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κύπρου, παρά τις προηγούμενες αισιόδοξες δηλώσεις. Ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, μετά τη σημερινή νέα συνάντησή του με τον Οσντίλ Ναμί, σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι εξακολουθούν να συνδέουν το θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη με το θέμα ανοίγματος ανάλογου οδοφράγματος στο δρόμο προς το μεικτό χωριό Πύλα». Η Πύλα, όπου διαμένουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, βρίσκεται σε ουδέτερη ζώνη υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και η πρόσβαση στο χωριό ήταν πάντα ελεύθερη. Δημιουργία σημείου ελέγχου προς το χωριό θα μετάβαλλε το καθεστώς του, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόρριψη της τουρκικής αξίωσης από την πρώτη στιγμή.

Νωρίτερα, ο κ. Ιακώβου είχε δηλώσει ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη θα εξαγγελλόταν στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 3 Σεπτέμβρη.

Στη χθεσινή συνάντηση Ιακώβου - Ναμίλ συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, ενώ η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα της μετάβασης των πιστών στη γιορτή του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, τον ερχόμενο μήνα. Και στο τελευταίο αυτό, διαπιστώθηκε κωλυσιεργία από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αύριο καταθέτει ο Θ. Αναστασιάδης

Την πόρτα του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου θα περάσει αύριο ο Θέμος Αναστασιάδης προκειμένου να απολογηθεί για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με το περίφημο DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Βασικό ρόλο στην κλήση του σε απολογία έπαιξαν οι καταθέσεις της Εύης Τσέκου και του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ