Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του «ευρωστρατού»

Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, όπου τα «γεράκια» της ΕΕ ακονίζουν τα νύχια τους

Από παλιότερη άσκηση του ευρωστρατού στη Γερμανία

Associated Press

Από παλιότερη άσκηση του ευρωστρατού στη Γερμανία
Ασκηση πολεμικής προετοιμασίας για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008», η οποία εντάσσεται στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν στα Βαλκάνια και τον Καύκασο, πραγματοποιεί η «Ομάδα Μάχης» (HELBROC) που έχει συγκροτηθεί υπό ελληνική ηγεσία στο πλαίσιο του «ευρωστρατού» από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο. Η άσκηση, που διεξάγεται σε «πραγματικό χρόνο», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 12 Σεπτέμβρη, στο πεδίο ασκήσεων ΑΣΚΟΣ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ στο Νομό Θεσσαλονίκης και θ' αφορά στη «Διαχείριση Κρίσης», όπως κατ' ευφημισμό αποκαλούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Και οι τέσσερις χώρες οι οποίες παίρνουν μέρος στην «Ομάδα Μάχης» (HELBROC BG), η οποία είναι μια από τις πολλές που έχουν συγκροτηθεί από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετείχαν στο σχεδιασμό της άσκησης, στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 1.200 στρατιώτες. Ειδικότερα η Ελλάδα, ως κράτος φιλοξενίας της άσκησης, συμμετέχει με ένα τάγμα, υποστηριζόμενο από Αεροπορία Στρατού (ελικόπτερα), στοιχεία Μηχανικού και Διοικητική Μέριμνα. Η Βουλγαρία συμμετέχει με μία ελαφρά ομάδα Πεζικού. Η Κύπρος διαθέτει μία διμοιρία Στρατονομίας και μία διμοιρία Υγειονομικού και η Ρουμανία συμμετέχει με μία διμοιρία Πυρηνικού - Βιολογικού -Χημικού πολέμου (ΠΒΧ) και μία ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων.

«Ο βασικός στόχος της "ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/08", σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι να εξετάσει μία συνεκτική και σύνθετη ενέργεια και να επιτύχει ένα επίπεδο διαδραστικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων διεθνών παραγόντων. Η άσκηση σχεδιάστηκε για την εξάσκηση σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεως της ΕΕ στο πεδίο της μάχης, την εξειδίκευση σε επιχειρήσεις εκκένωσης, το διαχωρισμό διαμαχόμενων μερών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ενδεικτικό του χαρακτήρα της άσκησης, που στοχεύει στην προπαρασκευή για κάθε είδους στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επικείμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης. Σύμφωνα με αυτό ξεσπά μία υποθετική κατάσταση κρίσης σε ένα «υποθετικό» νησί με το όνομα «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ». Βέβαια, η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός των ορίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγμα που επιβεβαιώνει τον επεμβατικό χαρακτήρα της.

Συγκεκριμένα, «μία μειονότητα μεταξύ των πολιτών της "ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ" είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές ομάδες και, μεταξύ άλλων βίαιων ενεργειών, ενεργεί επιθετικά απέναντι σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της ΕΕ οι οποίοι κατοικούν στο νησί. Εχουν επίσης παρατηρηθεί ωμότητες απέναντι σε πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί από μία υποθετική νησιωτική χώρα που αποκαλείται "BROWNLAND". Το σενάριο περιλαμβάνει ένα προπαρασκευαστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Ομάδας Μάχης HELBROC, προκειμένου να διαχωρίσει τα αντιμαχόμενα μέρη, να αποτρέψει ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις δυνατότητες της Ομάδας Μάχης και να διεξαγάγει επιχειρήσεις εκκένωσης, εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτές οι ενέργειες θα λάβουν χώρα μετά από έκδοση ψηφίσματος του ΟΗΕ και επίσημης οδηγίας της ΕΕ».

Δηλαδή, αυτό που επιβεβαιώνεται από τα παραπάνω είναι ότι η άσκηση διεξάγεται σε εφαρμογή του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος, που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έχουν εξαγγείλει περί «προληπτικού πολέμου» και επεμβάσεων ανά τον πλανήτη, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών τους και την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πρόσφυγες. Ετσι στις επιχειρήσεις που προβλέπεται να λάβουν χώρα, εκτός από «αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες» και «επιχειρήσεις εκκένωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες», θα υπάρχουν και επιχειρήσεις καθαρά πολεμικού χαρακτήρα «οι οποίες θα εξαλείψουν τις ωμότητες εκ μέρους των παραστρατιωτικών ομάδων». Δηλαδή ολοκληρωτικός πόλεμος, καθώς αυτός είναι ο τρόπος «εξάλειψης παραστρατιωτικών ομάδων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα συμφέροντα μονοπωλίων (2014-01-18 00:00:00.0)
«Ανάληψη ετοιμότητας» για ένοπλες επεμβάσεις όπου γης (2014-01-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τα σχέδια επέμβασης της ΕΕ (2011-04-17 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τα σχέδια για χερσαία επέμβαση (2011-04-16 00:00:00.0)
Στη Λάρισα στρατηγείο του ευρωστρατού (2007-01-09 00:00:00.0)
Στρατιωτική προετοιμασία για τη «νέα Μέση Ανατολή» (2006-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ