Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λαϊκό, καλά οργανωμένο, κίνημα για νίκες σήμερα, ριζικές αλλαγές αύριο

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ναύπλιο

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι προβλήματα που επιδρούν και στους εργατοϋπαλλήλους και αντίστοιχα τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων έχουν συνέπειες και στην αγροτιά και στους μικροεπαγγελματίες. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιες "ασπιρίνες", με κάποια επιδόματα, με την παράταση του καθεστώτος των επιδοτήσεων».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Αργολίδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ συνεχίζοντας σημείωσε:

«Φύγαμε πια από εκείνη την περίοδο που μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα που ανακούφιζαν προσωρινά τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και την αγροτιά. Πολύ περισσότερο, που βρισκόμαστε παραμονή μιας νέας επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Π.χ., δε νοείται υπεράσπιση της μικρομεσαίας αγροτιάς και του δικαιώματος της Ελλάδας να παράγει εκεί που έχει δυνατότητες και να μην εισάγει, χωρίς σύγκρουση εφ' όλης της ύλης με την ΕΕ και την κυρίαρχη πολιτική στην Ελλάδα, ξεκινώντας βεβαίως από την κυβέρνηση και από όλα εκείνα τα κόμματα που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει πειθαρχία ή μικροκριτική στην πολιτική της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό είναι και γενικότερο».

«Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - δεν είναι απλώς πολιτική της ΝΔ, βεβαίως έχει την πρώτη ευθύνη η ΝΔ, είναι πολιτική της ΕΕ. Δεν είναι γιατί έχουμε έναν ανίκανο ή κακό πρωθυπουργό ή έναν ανίκανο ή κακό υπουργό. Το ίδιο ίσχυε και με το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο και επί ΝΔ. Εφαρμόζεται συνειδητά μία πολιτική όπου τα πάντα καθορίζονται με βάση το τι συμφέρει τα μονοπώλια».

Χρειάζεται κίνημα χειραφετημένο απ' την κυρίαρχη πολιτική


Παρακάτω η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Επομένως το ΚΚΕ, έχοντας προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα των εργαζομένων, επιδιώκει να διαμορφωθεί ένα κίνημα χειραφετημένο από την κυρίαρχη πολιτική, χειραφετημένο από τα πλάνα αριστερά λόγια των κομμάτων, που στην πραγματικότητα απλώς θέλουν να πάρουν μέρος στη διακυβέρνηση και τίποτα άλλο. Να διαμορφωθεί ένα λαϊκό κίνημα χειραφετημένο από την κυρίαρχη πολιτική, καλά οργανωμένο που να επιβάλλει και κάποιες νίκες σήμερα και κυρίως ριζική αλλαγή προς όφελος της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας αύριο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεν μπορεί να διαπραγματεύονται σήμερα οι εργαζόμενοι πόσα θα χάσουν, π.χ. να δεχόμαστε τις θέσεις της ΓΣΕΕ που λέει 1.000 ευρώ επίδομα το χρόνο για την ακραία φτώχεια. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι μέτρα αφαίρεσης νέων δικαιωμάτων από τους εργαζόμενους και χαράτσια, και τα φορολογικά. Αυτά τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση, η κομματική και η συνδικαλιστική ηγεσία, είναι μέτρα που σαν "ασπιρίνη" δεν πρόκειται να ρίξουν τον πυρετό ούτε στο 37. Αντε από το 40 να τον πάνε στο 39,5».

Διάτρητη, νομικά και πολιτικά, απόφαση

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, που απαγορεύει τη λειτουργία του νέου Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

«Σοβαρή αιτία και αφορμή για την επίσκεψη στο νομό αποτέλεσε η απόφαση του Πρωτοδικείου του Ναυπλίου να απαγορεύσει, στην ουσία, τη λειτουργία του νέου Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της Αργολίδας. Το θέμα είναι το γιατί το έκανε. Γιατί στο Καταστατικό του θέτει ζήτημα της αφαίρεσης της ιδιοκτησίας γης απ' το κεφάλαιο - μάλιστα στο Καταστατικό αναφέρεται στο ξένο κεφάλαιο - γιατί θέτει ζήτημα πάλης για τις συνέπειες της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, γιατί βάζει ζήτημα γενικότερων αλλαγών υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς, γιατί βάζει θέμα, γενικότερα, ανάπτυξης της ταξικής, της πολιτικής συνείδησης των αγροτών.

Πρόκειται για μια διάτρητη απόφαση και από νομική και από πολιτική πλευρά. Αλίμονο εάν η έγκριση ενός μαζικού συλλόγου γίνεται με κριτήρια πολιτικά, εάν συμφωνείς ή όχι με το προοίμιο ή με τις βασικές αρχές συγκρότησης ενός συλλόγου. Πολύ περισσότερο, που η συγκεκριμένη λειτουργός της Δικαιοσύνης στηρίχτηκε σε νόμο του 1947, των μετακατοχικών χρόνων, και πρόσθεσε μετά ένα σχετικό νόμο του 1983 για να κρύψει την αντιδραστικότητα της επιλογής της. Αυτό προκαλεί κυριολεκτικά ανατριχίλα.

Εμείς ανησυχούμε. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Θα μπορούσε κανείς να το αναγάγει στην ιδιομορφία ενός προσώπου. Πιστεύουμε ότι το γενικό κλίμα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό αυτών των φαινομένων. Πολύ περισσότερο όταν διατηρούνται άθικτοι νόμοι, οι οποίοι είναι αντιδημοκρατικοί, αντιδραστικοί, αποπνέουν πτωμαΐνη. Ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση της Ευρωσυνθήκης, πιο εκτεταμένα, καλλιεργείται ότι νόμιμο είναι ό,τι αποφασίζει η ΕΕ».

Οι νόμοι υπάρχουν για να αλλάζουν αν είναι αντιλαϊκοί

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Εμείς ξεκαθαρίζουμε το εξής: Το κίνημα υπάρχει και αναπτύσσεται ακριβώς για να δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπής των νόμων και μη εφαρμογής τους. Οι νόμοι σε όλη την πορεία της ιστορίας της ανθρωπότητας άλλαξαν, ανατράπηκαν, έγιναν καινούριοι, εφόσον τους επέβαλε η αλλαγή συσχετισμού δύναμης και ο λαός. Επομένως, οι νόμοι υπάρχουν για να αλλάζουν, όταν είναι αντιλαϊκοί και αντεργατικοί.

Εμείς δεν το έχουμε κρύψει ότι παλεύουμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όχι απλώς να καταργηθούν και να αλλάξουν κάποιοι νόμοι, αλλά και συνθήκες και δεσμεύσεις που χειροτερεύουν τη θέση του λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Βεβαίως το Σύνταγμα ψηφίστηκε απ' τη Βουλή. Ποιος μπορεί να μας απαγορέψει να εκλαϊκεύουμε την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών λαϊκής πλειοψηφίας, λαϊκής δύναμης, για την αλλαγή, για την ανατροπή και αρχών του Συντάγματος; Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι μαζικοί και πολιτικοί φορείς της περιοχής και γενικότερα.

Εκφράζουμε κυριολεκτικά την αγανάκτησή μας. Δεν περιμέναμε, βέβαια, η Τοπική της ΝΔ να αντιδράσει, διότι είναι στην κυβέρνηση, διακηρύττει το τάχα αδέσμευτο της Δικαιοσύνης, που στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ανάποδα. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήραν θέση σε αυτό το θέμα».

Για το πρόβλημα του νερού

Αναφερόμενη στο πρόβλημα με το νερό που μαστίζει την Αργολίδα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Θέλω να τοποθετηθώ στο σοβαρό πρόβλημα που έχει η Αργολίδα, αυτό του νερού. Βέβαια είναι πανελλαδικό το πρόβλημα, διαφορετικά οξυμένο από περιοχή σε περιοχή. Εμείς έχουμε πρόταση για πανελλαδική διαχείριση του νερού, αλλά που πρέπει ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες κάθε νομού. Π.χ., στην Αργολίδα μπορεί από τώρα να δοθεί λύση για το νερό. Και για το πότισμα, αλλά και για το πόσιμο νερό και για όλες τις χρήσεις. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει πολύ νερό, φθηνό - και μάλιστα να μην κοστίζει. Δηλαδή φως - νερό - τηλέφωνο, σαν γενική ανάγκη να είναι μηδέν το κόστος για τους εργαζόμενους ή ελάχιστο. Και το νερό να είναι καθαρό, υγιεινό.

Εχουμε δημοσιοποιήσει και την πανελλαδική μας πρόταση για τη διαχείριση του νερού. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, το εξής πράγμα: Υπάρχουν τοπικά δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χωρίς να ξεκινάει από το κόστος, δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική του εμπορεύματος το νερό. Και υπάρχουν χρήματα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Θεωρούμε, και με βάση τις προτάσεις της τοπικής οργάνωσης, ότι η βάση του προβλήματος πρέπει να είναι με δημόσια δαπάνη, να είναι δημόσιο έργο και όχι με ιδιώτες γιατί αυτό θα ανεβάσει το κόστος. Δεύτερο, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ένα έργο για το οποίο από τη φύση του είναι υπεύθυνο το κράτος για να το εκτελέσει και οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Ανάβαλου μπορεί να δώσει λύση για το νερό για όλη την Αργολίδα, να περιορίσει τις γεωτρήσεις, γιατί με τις γεωτρήσεις δε λύνεται το ζήτημα, χώρια που πολλαπλασιάζει τα άλλα προβλήματα. Να γίνουν τα απαραίτητα μικρά φράγματα, να υπάρχει δηλαδή ένας σχεδιασμός για όλο το νομό, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη και το πρόβλημα γενικά του νερού στην περιοχή της Ερμιόνης και του Κρανιδίου. Δηλαδή, να υπάρχει το κεντρικό έργο - άξονας, που είναι ο Ανάβαλος, όχι με ιδιωτική εταιρεία, όπως προτείνουν εδώ οι τοπικοί παράγοντες, βουλευτές της ΝΔ, η κα Παπαδημητρίου κλπ., και ταυτόχρονα να συνδυαστεί με τα μικρότερα έργα, που εξασφαλίζουν νερό για άρδευση, αλλά και πόσιμο νερό. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ με τον «Καποδίστρια 2»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον δεύτερο «Καποδίστρια», η Αλ. Παπαρήγα τόνισε κατηγορηματικά: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι, όπως και με τον πρώτο Καποδίστρια. Να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν είναι το ζήτημα των διαδικασιών, εάν ρωτήθηκαν ή δε ρωτήθηκαν οι δήμοι ή τα διοικητικά ή τα γεωγραφικά όρια. Η ουσία αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι να διαμορφωθούν λίγα συγκεντρωτικά όργανα διοίκησης, τα οποία θα περνάνε την κυρίαρχη πολιτική, την κυβερνητική πολιτική, και κυρίως θα δημιουργούν προϋποθέσεις εισόδου των επιχειρηματιών σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους και σε βάθος. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα στενό τοπικό επίπεδο. Οι επιχειρηματίες με τη μορφή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπουν.

Επιπλέον είναι ο μεγάλος υπαρκτός κίνδυνος: Θα περάσουν στη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση τομείς της Παιδείας, της πρωτοβάθμιας, το Λύκειο, θα περάσουν τα νοσοκομεία με το γνωστό χάπι ότι όταν αυτά αποκεντρωθούν υπάρχει λαϊκή συμμετοχή και λύνονται τα προβλήματα. Το αντίθετο θα γίνει. Θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την κρατική επιχορήγηση και θα προσθέσουν στους εργαζόμενους νέα χαράτσια. Είμαστε ριζικά αντίθετοι και καλούμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα να τον αποτρέψουμε να περάσει. Αξίζει να το προσπαθήσουμε».

Για τις πρόωρες εκλογές

Εκτός από το θέμα της νέας διοικητικής δομής της χώρας, η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Μεταξύ αυτών, η εκτίμηση του ΚΚΕ για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Στο θέμα αυτό απάντησε ότι για το ΚΚΕ δεν έχει σημασία πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά τι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν σ' αυτές. Εχει σημασία, επισήμανε, να πέσουν όσο το δυνατόν πιο κάτω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση δημοσιογράφου που συνέκρινε τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση. Η σύγκριση των ποσοστών του ΣΥΝ θα μπορούσε να γίνει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ, συμπλήρωσε, είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας (2010-07-27 00:00:00.0)
Η κερδοφορία καταστρέφει το περιβάλλον (2009-09-22 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για τη Μονάδα Αφαλάτωσης (2007-10-17 00:00:00.0)
Αθλιότητες από μικροφώνου (2007-03-09 00:00:00.0)
Νέες παρουσιάσεις (2004-01-20 00:00:00.0)
Σκότωσαν την αυτοπεποίθηση αυτού του λαού (2000-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ