Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Συνεχίζουν να εγείρουν μειονοτικά ζητήματα

Σε νέες προβοκατόρικες ενέργειες προχωρά η σκοπιανή ηγεσία, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών πατρώνων της. Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα, διά βοής, ψήφισμα για «τους πρόσφυγες από τις πολεμικές συρράξεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1941-1949».

Το ψήφισμα προβλέπει, η κυβέρνηση να παράσχει νομική υποστήριξη στους αποκαλούμενους «Αιγαιάτες - Μακεδόνες» για «την επιστροφή των απαλλοτριωμένων περιουσιών τους στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα», καθώς και «να ενημερώνει, κάθε έξι μήνες, τη Βουλή για την εξέλιξη της κατάστασης». Το προσχέδιο του ψηφίσματος αυτού είχαν υποβάλλει στη Βουλή, τον Δεκέμβρη 2007, έντεκα βουλευτές, κυρίως από το κόμμα VMRO - DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Να θυμίσουμε εδώ δηλώσεις για το θέμα, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιούλη: «Δυστυχώς η ηγεσία της FYROM, προκειμένου να εγείρει ή να παζαρέψει τον αλυτρωτισμό της, δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα, βάζει μπροστά τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων, που δυστυχώς δεν επαναπατρίστηκαν στην ώρα τους, δε λύθηκε το ζήτημα και με τον τρόπο που λύθηκε το συνολικό πρόβλημα των πολιτικών προσφύγων. Σε καμία περίπτωση εμείς δε θα επιτρέψουμε αυτή την καπηλεία όταν υποτάσσεται στην έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος, με την έννοια της μακεδονικής εθνότητας και όταν συνδέεται μάλιστα με εξελίξεις στα Βαλκάνια που οπωσδήποτε περιέχουν ανησυχία».

Πίσω στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι - προετοιμαζόμενος να κατέλθει ως υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές - άσκησε κριτική στους χειρισμούς του Γκρούεφσκι στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας. Εκτίμησε ότι η πρόσφατη επαναφορά της θέσης περί «διπλής ονομασίας» από το νυν πρωθυπουργό, γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Πρόσθεσε ότι έτσι πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στη διαπραγματευτική διαδικασία, ειδικά έναντι Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Αναφορικά με το εάν τίθεται κάποια προθεσμία για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, ο Τσερβένκοφσκι ανέφερε: «Αυστηρές προθεσμίες δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως συγκυρίες που καθορίζουν τη χρονική στιγμή. Εως την 3η Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και θα είναι γνωστό εάν γίνονται συστάσεις για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή όχι. Η νυν αμερικανική διοίκηση, της οποίας η θητεία λήγει σύντομα, είναι αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε να λυθεί αυτή η διένεξη και στην κυριολεξία να μας εντάξει στο ΝΑΤΟ. Αυτή η περίοδος κι η στιγμή δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθούν».

Σχετικά με το πώς διαγράφεται η προοπτική των Σκοπίων, αν η χώρα παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται σχέδιο «επιβίωσης». Επεσήμανε ότι «τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αλλά η Σερβία δεν παραιτείται από την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ΕΕ, ούτε προωθεί εναλλακτικές οδούς. Κάθε χώρα ήταν έτοιμη να καταβάλει ορισμένο τίμημα για να επιτύχει τον στόχο της. Επίσης και η διεθνοτική ισορροπία στη χώρα δύναται να διακυβευτεί, σε περίπτωση που αντί της ενταξιακής πορείας επιλέξουμε την απομόνωση».

Στο μεταξύ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ διέψευσε αναφορές σε σκοπιανά ΜΜΕ περί παρέμβασης των ΗΠΑ και της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις τον Σεπτέμβρη, ώστε να προωθήσει σχέδιο λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Το υποτιθέμενο σχέδιο - όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα σκοπιανά ΜΜΕ - εκπονήθηκε από τη Ράις με τη συνεργασία των ομολόγων Ελλάδας και Ρωσίας. Προβλέπει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, δυνατότητα και στις δύο χώρες να χρησιμοποιούν κατά το δοκούν τον όρο «μακεδονικό», υποχρεωτική διακήρυξη ότι καμία χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της άλλης και περιθώριο δεκαετίας στην ΠΓΔΜ να αντικαταστήσει στο Σύνταγμά της και στους διεθνείς οργανισμούς το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με τη νέα ονομασία.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολίασε σχετικά ότι «οποιαδήποτε χώρα έχει προσφέρει τη βοήθειά της, έχει δεχθεί τη θετική απάντηση από εμάς, πάντοτε στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Ο δε Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για ενδεχόμενο παρέμβασης των ΗΠΑ το Σεπτέμβρη, ώστε να προωθηθεί σχέδιο λύσης. Επανέλαβε ότι εφόσον βρεθεί «σχετικά καλή λύση» για το όνομα, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ