Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Λάρισα στρατηγείο του ευρωστρατού

Τη συγκρότηση του Ελληνικού Επιχειρησιακού Στρατηγείου Ε.Ε. (HELLENIC EU OPERATIONAL HEADQUARTERS) στη Λάρισα στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και της λειτουργίας του λεγόμενου ευρωστρατού ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ, που υιοθετήθηκε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΕΕ σε διαδοχικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όρισε τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για να μπορεί να διεκπεραιώνει στρατιωτικές αποστολές τύπου «Petersberg», όπως: Αποστολές διάσωσης και εκκένωσης. Αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Αποστολές χειρισμού κρίσεων, περιλαμβανομένων και των αποστολών επιβολής - διατήρησης της ειρήνης. Δηλαδή νεοταξικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, που βέβαια δεν έχουν να κάνουν με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με τη στήριξη του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα.

Η ελληνική συμμετοχή άρχισε να σχηματοποιείται το 2000 με την ανακοίνωση διάθεσης Στρατηγείου στην ΕΕ. Ετσι τον Αύγουστο του 2004 αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του προσφερόμενου στην ΕΕ Στρατηγείου στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και τον Οκτώβρη του 2004 έγινε παρουσίαση στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ αναφορικά με τις δυνατότητες του Στρατηγείου.

Το ΕΣΕΕΕ, μέχρι να αναλάβει αποστολή, είναι επανδρωμένο και λειτουργεί με πυρήνες, οι οποίοι έχουν ως αποστολή την ομαλή και έγκαιρη ενεργοποίηση του Στρατηγείου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προβλέπεται να συμπληρώνεται η επάνδρωσή του από προσωπικό όλων των κρατών - μελών, υπό μορφή Αποστολής Συμπληρώσεως. Ηδη σήμερα το ΕΣΕΕΕ είναι επανδρωμένο και λειτουργεί κανονικά στις εγκαταστάσεις του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αναμένεται να τεθεί το Μάη του 2007, οπότε και θα εκτελεστεί εθνική άσκηση, η οποία θα αποτελεί αξιολόγηση του ΕΣΕΕΕ, για τη διεύθυνση επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας - Μεραρχίας. Επίσης, η άσκηση αυτή θα αποτελέσει την πιστοποίηση Πλήρους Επιχειρησιακής Αξιολόγησης (Full Operational Capability- FOC) για το HELBROC. Από τον Ιούνη του 2007 θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας - Μεραρχίας, ενώ τον Αύγουστο του 2008 θα είναι σε ετοιμότητα διεύθυνσης επιχειρήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ