Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ενιαίος φορέας ενέργειας σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας»

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου

«Εμείς δε λέμε επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή ΔΕΗ κρατική που θα εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο», ζητάμε «ενιαίο φορέα ενέργειας» για να έχουμε «φτηνότερο ρεύμα, πραγματική στήριξη της βιομηχανίας και διάφορων κλάδων και περιοχών αλλά με άλλου είδους ανάπτυξη, σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας» τόνισε ανταπαντώντας στον υφυπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε, υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και την κυβέρνηση, αφού «θεωρούμε ότι το ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά είναι κοινωνικό αγαθό. Εσείς έχετε διαφορετική αντίληψη» και «βλέπουμε την ανάπτυξη υποταγμένη στις ανάγκες των εργαζομένων, εσείς θεωρείτε κινητήριο μοχλό τα κέρδη».

Αναφερόμενος συνολικά στην περίφημη απελευθέρωση της ενέργειας ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «κινούμαστε, όλες οι χώρες της ΕΕ στη λογική που θέλει το κεφάλαιο. Δηλαδή, να επενδύσει εκεί που κερδίζει» και «έρχεστε εσείς όπως και το ΠΑΣΟΚ να προσαρμοστείτε σε αυτή τη λογική» που σημαίνει «υψηλότερο κόστος για τα νοικοκυριά, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και σχεδιασμός με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «ονομάζετε εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν "προνόμια"», λέγοντας ότι πρέπει «να πάει ο ιδιωτικός τομέας στο επίπεδο των δικαιωμάτων που είχαν οι ΔΕΚΟ πριν επιβληθούν οι ανατροπές» και όχι το αντίθετο. Ειδικά για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σημείωσε ότι «εμείς ανησυχούμε γιατί διάφοροι υποστηρίζουν ότι γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός επειδή επιδοτείται από τον προϋπολογισμό το ταμείο των εργαζομένων», αναρωτώμενος «μήπως υπάρχουν σχέδια να πάει και αυτό στο ΙΚΑ».

Οσον αφορά τη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι «το 49% είναι σε ιδιώτες οι οποίοι κερδίζουν» και μάλιστα «δεν ξέρουμε αν υπάρχει διασπορά ή συγκέντρωση μετοχών». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι ιδιώτες κερδίζουν» αφού «έχει αυξηθεί πάρα πολύ η παραγωγικότητα της εργασίας» και «το κέρδος της ΔΕΗ ανά μονάδα εργαζόμενου είναι μεγάλο και ανάλογα θα μπορούσε να είναι πιο φτηνό το ρεύμα. Ετσι κερδίζει η ΔΕΗ και εκεί χάνει ο εργαζόμενος». Ο Αντ. Σκυλλάκος συνέχισε λέγοντας ότι «η λειτουργία των τιμολογίων είναι υπέρ των βιομηχάνων και όχι υπέρ των νοικοκυριών» αφού «η τάση είναι όλο και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι υφίσταται διαφωνία με τα κόμματα που στήριξαν την απελευθέρωση της ενέργειας μέσω της αποδοχής της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οπως τόνισε, «ακόμη και να μη δοθεί το 51% στους ιδιώτες, ακόμη και αν δε βρεθεί στρατηγικός επενδύτης, από τη στιγμή που έχουμε απελευθέρωση δεν μπορεί ο έλεγχος του κράτους να είναι τέτοιος που να επιβάλλει φιλολαϊκή πολιτική στην επιχείρηση» μια και «δεν υπάρχει καλή και κακή ελεύθερη αγορά» και «είναι ουτοπία να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει απελευθέρωση και ταυτόχρονα κρατικός έλεγχος και φιλολαϊκή πολιτική». Τέλος, για το θέμα του λιγνίτη υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευσή του μια και «υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί το περιβάλλον». Σημείωσε όμως πως «το λιγνίτη δεν το θέλουν οι επιχειρηματίες, γιατί χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις και μεγάλο χρόνο απόσβεσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο ψήφου οι συνέπειες της «πράσινης» μετάβασης και της απελευθέρωσης(2024-05-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις απολύσεις στη ΔΕΗ(2019-12-17 00:00:00.0)
Τσουρουφλίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά(2011-01-19 00:00:00.0)
Θεωρεί ...μονόδρομο τις αυξήσεις τιμολογίων(2008-10-17 00:00:00.0)
«Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό»!(2003-07-02 00:00:00.0)
Απελευθέρωση για τα «σαγόνια» των μεγαλοεπιχειρηματιών(2001-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ