Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ
Θεωρεί ... μονόδρομο τις αυξήσεις τιμολογίων

Νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε εμμέσως ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Επικαλούμενος τις οικονομικές ζημιές της ΔΕΗ στο 2008, ζήτησε «εξορθολογισμό» των - φτηνά τα χαρακτήρισε - τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το πλήρες κόστος συν ένα εύλογο κέρδος, για επενδύσεις και απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου. Παραδέχτηκε ουσιαστικά την απαίτηση για νέες ανατιμήσεις, σημειώνοντας ότι το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από την πώληση ενέργειας συνεχίζει να υπολείπεται του μέσου κόστους της για το εξάμηνο του 2008.

Παράλληλα, απέδωσε τα ζημιογόνα αποτελέσματα στην υποχρέωση της ΔΕΗ για παροχή υπηρεσιών προς τρίτους. Υπονοούμενα άφησε και για τους μισθούς των εργαζομένων, λέγοντας ότι μισθοδοσία και καύσιμα είναι η σημαντικότερη παράμετρος καθορισμού του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ. Ο Τ. Αθανασόπουλος επιτέθηκε κατά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αφήνοντας αιχμές ότι με τη στάση της πιθανόν να στηρίζει συμφέροντα ανταγωνιστών της. Η ΓΕΝΟΠ, είπε, δεν μπορεί να διεκδικεί συμμετοχή στις επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησης.

H αρνητική πορεία της ΔΕΗ οφείλεται στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, τόνισε σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Είτε έχει κέρδη είτε έχει ζημιές την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα κέρδη προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ τις ζημιές τις πληρώνουν τα νοικοκυριά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Ο βουλευτής κατέκρινε την πρακτική της ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα στις επιχειρήσεις σε τιμές κάτω του κόστους και χαρακτήρισε αντιφατικό το γεγονός ότι, ενώ η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα από τους ιδιώτες, το πουλά φθηνά στις επιχειρήσεις. Η διοίκηση της ΔΕΗ, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, κινείται με βάση την πεπατημένη, δηλαδή με προσανατολισμό τα εισαγόμενα καύσιμα όπως ο λιθάνθρακας και το φυσικό αέριο που είναι ευάλωτα στις διεθνείς τιμές και όχι στα εγχώρια όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, αναφερόμενος στους εργαζόμενους της επιχείρησης χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων και της ανάθεσης σε εργολάβους εργασιών της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ