Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΥΠΡΟΥ
Κουμάντο κάνει ο στρατός

Το γεγονός παραδέχονται και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες

«Κουμάντο στα Κατεχόμενα δεν κάνει η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά ο τουρκικός στρατός», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει στην κατεδάφιση της γέφυρας στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, όπως μεγαλόστομα είχε εξαγγείλει πριν μερικές μέρες ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η γέφυρα στην οδό Λήδρας στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας κατασκευάστηκε από τον τουρκικό στρατό, προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής ηγεσίας, η οποία ζητούσε την κατεδάφισή της, να ανοίξει η κομμένη στα δύο από την περίοδο της εισβολής οδός και να ενωθούν τα δύο τμήματά της. Στις 28 του Δεκέμβρη 2006 ο Ταλάτ διαβεβαίωσε ότι η γέφυρα θα κατεδαφιστεί, για να εισπράξει ηχηρό ράπισμα από τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Ο τελευταίος με σκληρή ανακοίνωσή του διέψευσε τον Ταλάτ υπενθυμίζοντάς του πως «η δίοδος (σ.σ.: από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές) ανήκει στην αρμοδιότητα του στρατού».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Χρ. Πασιαρδής σχολίασε ότι φαίνεται πως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα σχεδίασε ο Ταλάτ, ο οποίος ενήργησε χωρίς την εξουσιοδότηση του τουρκικού στρατού. Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού πως το άνοιγμα της οδού Λήδρας είναι της αποκλειστικής ευθύνης του αποδεικνύει ότι τον πρώτο λόγο στο Κυπριακό έχουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Συμπλήρωσε ότι σήμερα δε γνωρίζουμε αν και πότε θα κατεδαφιστεί η γέφυρα, καθώς άλλα λέει ο Ταλάτ και άλλα ο στρατός. Σε ερώτηση, κατά πόσον μια συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον Ταλάτ θα διευκόλυνε την κατάσταση, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι δε θα είχε κανένα νόημα, αφού εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι αναρμόδιος να συζητήσει τέτοιο θέμα.

Την αναξιοπιστία του Ταλάτ ως συνομιλητή έθιξε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Με δηλώσεις του υπογράμμισε πως είναι φανερό ότι τον πραγματικό έλεγχο στα Κατεχόμενα τον ασκούν οι τουρκικές δυνάμεις. Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, εκτίμησαν ότι η ματαίωση της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων (άλλο ένα γεγονός που σκίασε τις σχέσεις των δύο πλευρών τις τελευταίες μέρες) είναι αποτέλεσμα (και αυτό) της παρέμβασης του τουρκικού στρατού.

Μετά απ' όλο αυτό το θόρυβο, σε γραπτή δήλωσή του, ο Χασάν Ερτσακιτζά, εκπρόσωπος του Ταλάτ, βρήκε να πει ότι συνεχίζονται οι «εργασίες συντονισμού» αναφορικά με την αποσυναρμολόγηση της γέφυρας, «η οποία ανεγέρθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της διέλευσης μεταξύ των δύο πλευρών».

Στο μεταξύ, μιλώντας ενώπιον της «βουλής» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού «Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας», Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 10 του λεγόμενου «Συντάγματος», που δίνει εξουσία στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού σε περιόδους κατάπαυσης του πυρός. Ο Ακιντζί είπε ακόμα ότι η οδός Λήδρας δεν πρόκειται να ανοίξει, εφόσον υπάρχει ο στρατός στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ