Τρίτη 9 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα η ηλεκτρική ενέργεια

Η παρέμβαση του εισηγητή στην Επερώτηση του ΚΚΕ, βουλευτή Αγγελου Τζέκη

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής υπουργών ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003

Motion Team

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής υπουργών ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003
Το ΚΚΕ λέει «όχι» στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στον τομέα της ενέργειας, τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση ο Α. Τζέκης και υπογράμμισε: Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής το ΚΚΕ αγωνίζεται για φθηνό ρεύμα για το λαό, για κρατική έρευνα, για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας. Διεκδικεί, επίσης, πλήρη και σταθερή απασχόληση και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ σύμφωνα με τις ανάγκες τους καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των κατοίκων.

Ο εισηγητής τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως η χάραξη μιας ενεργειακής πολιτικής με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών θα πρέπει να αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα πρέπει οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα να αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους να ανήκει σε έναν αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας.

Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι το ζήτημα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό για τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ που σήμερα διαμαρτύρεται είναι αυτό που από το 1994 άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, είπε, επιταχύνει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και διασφαλίζει την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου που εισχωρεί σε ένα στρατηγικό τομέα της οικονομίας. Το ΚΚΕ, τόνισε, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για τον πραγματικό στόχο της «απελευθέρωσης» του τομέα ενέργειας από το κρατικό μονοπώλιο. Η ΔΕΗ, είπε, ως κρατικό μονοπώλιο την προηγούμενη ιστορική περίοδο είχε διασφαλίσει την αναγκαία ενεργειακή υποδομή για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας και τώρα έρχεται η απελευθέρωση να διευκολύνει τα κεφάλαια που είχαν υπερσυσσωρευτεί σε άλλους τομείς της οικονομίας με χαμηλότερη κερδοφορία να βρίσκουν με το αζημίωτο διέξοδο στον ενεργειακό τομέα.


Αποκρούοντας το επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων ότι η απελευθέρωση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις για τους οικιακούς καταναλωτές και τους εργαζόμενους στον κλάδο, τόνισε ότι το 2003 οι πέντε ισχυρότεροι ευρωπαϊκοί όμιλοι της ενέργειας είχαν ήδη καταλάβει το 55% της αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά την πρόσφατη διεύρυνση το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Τη δε τριετία 2000 - 2003 το προσωπικό της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 11%, ενώ για την περίοδο 2006 - 2010 θα μειωθεί επιπλέον κατά 1.600 εργαζόμενους. Ολα αυτά, τόνισε, συνοδεύονται με την αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων της ΔΕΗ και έχουν ως συνέπεια τα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης να αυξηθούν κατά 4,8% από την 1η Αυγούστου 2006, ενώ για τις διάφορες επιχειρήσεις παρέχεται η κάθε δυνατή διευκόλυνση και οι πλέον ευνοϊκές τιμές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι, λόγω της «απελευθέρωσης», οι διάφοροι ιδιώτες επενδυτές εισέρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με κρατική εγγύηση της κερδοφορίας τους και είναι ήδη ορατές οι αρνητικές συνέπειες αυτής της εισόδου του κεφαλαίου. Χαρακτηριστική, είπε, είναι η αναγόρευση του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή αντί του φθηνότερου εγχώριου λιγνίτη, με γνώμονα το συμφέρον του ιδιώτη επενδυτή στην ηλεκτροπαραγωγή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοναδικοί ωφελημένοι από το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι(2019-12-13 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΚΚΕ στον ΑΗΣ Κομοτηνής(2014-06-28 00:00:00.0)
Σύστημα και τιμές στο έλεος των εταιρειών(2008-06-13 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις νέες μονάδες(2008-02-19 00:00:00.0)
Μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα(2008-02-07 00:00:00.0)
Πολιτική για τα κέρδη ιδιωτικών ομίλων(2006-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ