ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα πολιτική ηγεσία, ίδιες μέθοδοι για τις τιμές

Με τις αναποτελεσματικές «συμφωνίες κυρίων» θα επιδιώξει και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών, σύμφωνα με δηλώσεις της νέας υφυπουργού  που προανήγγειλε ανατιμήσεις σε ορισμένα είδη λόγω αύξησης του  δολαρίου

Με απόλυτο σεβασμό στα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» προτίθεται να συνεχίσει την «παράδοση» και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, η οποία δήλωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει στην πεπατημένη των «συμφωνιών κυρίων» και των «επαφών» με εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για «διατηρησιμότητα» των κριτηρίων και ειδικότερα τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Πρόκειται για μια πολιτική που σε κάθε περίπτωση - όπως διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι - εξαρτάται από τα συμφέροντά τους κατά πόσο θα πετυχαίνει κάθε φορά το στόχο της συγκράτησης των τιμών. Οπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία πολιτικής συγκράτησης των τιμών, αποδείχτηκε στην πράξη αναποτελεσματική, δεδομένου ότι το κύριο βάρος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το σήκωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήρωσαν τα σπασμένα της «σκληρής δραχμής» και γενικότερα της «σφιχτής» νομισματοπιστωτικής πολιτικής.

Του λόγου το αληθές για την αναποτελεσματικότητα των «συμφωνιών κυρίων», που προτίθεται να εφαρμόσει και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του (που διαβάστηκε την περασμένη εβδομάδα) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος ομολογεί δημόσια πως οι συμφωνίες αυτές δεν τηρήθηκαν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν «το πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ, «οι συμφωνίες κυρίων του Νοέμβρη του 1998 τελικά δε συνέβαλαν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, εφόσον οι τιμές των ειδών που κάλυπταν οι συμφωνίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του 1999 κατά μέσο όρο περισσότερο από εκείνες των άλλων ειδών εκτός καυσίμων».

Ανατιμήσεις λόγω δολαρίου

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί οι πρώτες ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που αποδίδονται στην αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή. Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με την Μ. Αποστολάκη κινούνται στο ύψος του πληθωρισμού. Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει άμεσα προϊόντα εισαγωγής που πληρώνονται σε δολάριο, καθώς και πρώτες ύλες εισαγωγής. Από την πλευρά των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ υποστηρίζεται ότι τα είδη εισαγωγής που πωλούνται από τα περισσότερα σούπερ μάρκετ προέρχονται από χώρες της ΕΕ και δεν πληρώνονται σε δολάρια με εξαίρεση ελάχιστα προϊόντα.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η παράδοση θέλει να αυξάνουν αμέσως οι τιμές, όταν το δολάριο και άλλα ξένα νομίσματα ανατιμώνται απέναντι στη δραχμή, αλλά να μη μειώνονται όταν τα ξένα νομίσματα υποτιμώνται απέναντι στη δραχμή.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερες πάλι οι βενζίνες

Περίπου ένα δεκάρικο έχουν αυξηθεί μέσα σε μια βδομάδα οι τιμές των βενζινών, εξαιτίας της μεγάλης ανατίμησης του δολαρίου, που χτες η τιμή πώλησής του από τις τράπεζες έφτασε τις 377 δραχμές. Χτες ανακοινώθηκαν νέες «ενδεικτικές τιμές» λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Με βάση το νέο δελτίο τιμών, προκύπτουν αυξήσεις 3,50 δρχ. το λίτρο στις βενζίνες και 1,5 δρχ. στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μείωση κατά 1 δρχ. ανακοινώθηκε στο πετρέλαιο κίνησης.

Με βάση τις παραπάνω αυξήσεις στις βενζίνες, οι τιμές που δίνει ως «ενδεικτικές» το υπουργείο Ανάπτυξης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 254,80 δρχ. και της αμόλυβδης στις 237,90 δρχ. το λίτρο.
  • Για την Α` ζώνη η σούπερ στις 259,70 και η αμόλυβδη στις 242,80 δρχ.
  • Για τη Β` ζώνη η σούπερ στις 262,70 και η αμόλυβδη στις 245,80 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ` ζώνης με ΦΠΑ 18% η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ διαμορφώνεται γι' αυτή τη βδομάδα στις 264,70 δρχ. και της αμόλυβδης στις 247,80, ενώ για τις περιοχές με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες τιμές είναι 254,90 και 239 δρχ. το λίτρο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Ακόμα καταρτίζεται για το ... 2000

Με καθυστέρηση θα ολοκληρωθεί και φέτος η κατάρτιση του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών για το 2000, εξαιτίας όπως υποστηρίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, των εκλογών. Οπως έχει γίνει γνωστό, με βάση τις σχετικές αιτήσεις των φορέων που πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τώρα ανέρχεται συνολικά σε 750 δισ. δρχ. περίπου, ενώ πριν τις εκλογές έφτανε τα 725 δισ. δρχ.

Η αύξηση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στην ένταξη στο πρόγραμμα νοσοκομείων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αρχικά το ΕΠΠ για το 2000 ξεκίνησε από 600 δισ. δρχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάρτιση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν εξυγίανση του κλάδου από τα κυκλώματα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Χριστόφορος»

Στα κυκλώματα που λυμαίνονται τον κλάδο εμπορίας και διακίνησης υγρών καυσίμων, αποδίδουν οι βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης, τη βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα στα γραφεία της Ομοσπονδίας τους στην Αθήνα, καθώς και στο πρατήριο του προέδρου της Ομοσπονδίας τους. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης Περιοχής «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση, μεταξύ άλλων:

  • Τονίζει πως «το εγκληματικό ποιόν των κυκλωμάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος των βενζινοπωλών στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων του, λύση που ταυτίζεται με την εξυγίανση της διακίνησης και εμπορίας των υγρών καυσίμων, αποκαλύπτουν οι πρόσφατοι τρομοκρατικοί εμπρησμοί που επιχειρήθηκαν κατά των γραφείων της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Ενωσης Νομού Αττικής τη Μεγάλη Τετάρτη και κατά του πρατηρίου του προέδρου της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Μακριβέλιου, τη Μεγάλη Πέμπτη».
  • Καταγγέλλει ότι με ανώνυμες τηλεφωνικές και γραπτές απειλές κατά του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας και προέδρου της Ενωσης Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ηλιάδη, και του προέδρου της Ενωσης Αττικής, Κυριάκου Καρτάνου, επιχείρησαν ορισμένοι να τρομοκρατήσουν τον κλάδο.

Η Ενωση καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινήσουν αμέσως τις διαδικασίες για τη «σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εμπρηστικών ενεργειών, για να χτυπηθούν αποφασιστικά τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που ζημιώνουν με εκατοντάδες δισ. την εθνική οικονομία».

Θέμα ημερών η νέα λίστα φαρμάκων

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι τιμές 249 νέων φαρμάκων. Ειδικότερα, από αυτά τα 147 είναι πρωτότυπα και 102 αντίγραφα. Μεταξύ των σκευασμάτων περιλαμβάνονται και πέντε τα οποία κυκλοφορούσαν και παλιότερα και επανέρχονται στην αγορά με νέα τιμή.

Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται πέντε φάρμακα για τα οποία οι επιχειρήσεις που τα εμπορεύονται ζήτησαν μείωση τιμής προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα φαρμάκων, καθώς και διόρθωση τιμής προς τα κάτω για ένα φάρμακο.

Μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ οι ισοτιμίες ξένων νομισμάτων

Από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ μπορούν να μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι τις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων έναντι της δραχμής για τον προσδιορισμό της φορολογητέας βάσης ΦΠΑ για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η διεύθυνση είναι «www.gsis.gov.gr». Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλεγεί ο «οδηγός του πολίτη», αμέσως μετά το «λοιπό υλικό», όπου βρίσκεται η ρουτίνα «ισοτιμίες συναλλάγματος για το ΦΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ