Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα πολιτική ηγεσία, ίδιες μέθοδοι για τις τιμές

Με τις αναποτελεσματικές «συμφωνίες κυρίων» θα επιδιώξει και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών, σύμφωνα με δηλώσεις της νέας υφυπουργού  που προανήγγειλε ανατιμήσεις σε ορισμένα είδη λόγω αύξησης του  δολαρίου

Με απόλυτο σεβασμό στα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» προτίθεται να συνεχίσει την «παράδοση» και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χτες η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη, η οποία δήλωσε την πρόθεσή της να συνεχίσει στην πεπατημένη των «συμφωνιών κυρίων» και των «επαφών» με εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για «διατηρησιμότητα» των κριτηρίων και ειδικότερα τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Πρόκειται για μια πολιτική που σε κάθε περίπτωση - όπως διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι - εξαρτάται από τα συμφέροντά τους κατά πόσο θα πετυχαίνει κάθε φορά το στόχο της συγκράτησης των τιμών. Οπως δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία πολιτικής συγκράτησης των τιμών, αποδείχτηκε στην πράξη αναποτελεσματική, δεδομένου ότι το κύριο βάρος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το σήκωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας και τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήρωσαν τα σπασμένα της «σκληρής δραχμής» και γενικότερα της «σφιχτής» νομισματοπιστωτικής πολιτικής.

Του λόγου το αληθές για την αναποτελεσματικότητα των «συμφωνιών κυρίων», που προτίθεται να εφαρμόσει και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, επιβεβαιώνεται και από τα όσα αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του (που διαβάστηκε την περασμένη εβδομάδα) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος ομολογεί δημόσια πως οι συμφωνίες αυτές δεν τηρήθηκαν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν «το πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ, «οι συμφωνίες κυρίων του Νοέμβρη του 1998 τελικά δε συνέβαλαν στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, εφόσον οι τιμές των ειδών που κάλυπταν οι συμφωνίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του 1999 κατά μέσο όρο περισσότερο από εκείνες των άλλων ειδών εκτός καυσίμων».

Ανατιμήσεις λόγω δολαρίου

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί οι πρώτες ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που αποδίδονται στην αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου απέναντι στη δραχμή. Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με την Μ. Αποστολάκη κινούνται στο ύψος του πληθωρισμού. Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει άμεσα προϊόντα εισαγωγής που πληρώνονται σε δολάριο, καθώς και πρώτες ύλες εισαγωγής. Από την πλευρά των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ υποστηρίζεται ότι τα είδη εισαγωγής που πωλούνται από τα περισσότερα σούπερ μάρκετ προέρχονται από χώρες της ΕΕ και δεν πληρώνονται σε δολάρια με εξαίρεση ελάχιστα προϊόντα.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι η παράδοση θέλει να αυξάνουν αμέσως οι τιμές, όταν το δολάριο και άλλα ξένα νομίσματα ανατιμώνται απέναντι στη δραχμή, αλλά να μη μειώνονται όταν τα ξένα νομίσματα υποτιμώνται απέναντι στη δραχμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ