Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωση παγωτών

Οδηγίες και πληροφορίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών 

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την κατανάλωση παγωτών που αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι δύο παράγοντες συνηγορούν υπέρ της ελεγχόμενης κατανάλωσης παγωτού και κυρίως βιομηχανικής παραγωγής και συγκεκριμένα τα πρόσθετα που περιέχουν, καθώς και οι κεκορεσμένες λιπαρές ουσίες, που αν και εγκεκριμένα, αθροιζόμενα με αυτά που περιέχουν άλλες βιομηχανικές τροφές που καταναλώνονται μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, η καφεΐνη που περιέχει το κακάο και η σοκολάτα των παγωτών αθροιζόμενη με αυτή της σοκολάτας και των αναψυκτικών τύπου «κόλα» που καταναλώνουν τα παιδιά έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου οργανισμού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την παρασκευή του παγωτού το Ινστιτούτο Καταναλωτών αναφέρει ότι βασικό συστατικό των περισσότερων τύπων παγωτού είναι το γάλα, το οποίο μπορεί να είναι νωπό, συμπυκνωμένο ή αφυδατωμένο, πλήρες ή με μειωμένα λιπαρά. Η περιεκτικότητα του παγωτού γάλακτος σε στερεά γάλακτος πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών από 8,5% μέχρι 13%. Επίσης, βασικά συστατικά του παγωτού είναι οι λιπαρές ουσίες (3%-8%), η ζάχαρη (12%-16%), το αμυλοσιρόπι (4%-6%), τα αυγά, σπάνια φρέσκα, κυρίως σε σκόνη, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά ή τις μεγάλης παραγωγής βιοτεχνίες.

Στα παγωτά συνηθίζεται ως επικάλυψη ή πρόσθετα στη μάζα του το κακάο και η σοκολάτα. Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί απομίμηση σοκολάτας, αυτό πρέπει να αναφέρεται τόσο στην ετικέτα των τυποποιημένων παγωτών όσο και στο σημείο πώλησης των «χύμα» με ειδική επιγραφή. Στα παγωτά με γεύση φρούτων και στις γρανίτες πρέπει να έχει κανείς υπόψη ότι εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις τα φυσικά φρούτα έχουν υποκατασταθεί με φυσικά πρόσθετα γευστικά, αρωματικά και χρωστικά. Αλλα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται είναι γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, συντηρητικά κ.ά.

Το ΙΝΚΑ υποστηρίζει ότι στα «επώνυμα» και τυποποιημένα παγωτά δεν παρουσιάζονται ουσιαστικά περιπτώσεις νοθείας, ενώ στα μη επώνυμα τυποποιημένα τα ποσοστά νοθείας κυμαίνονται στο 15%-20%.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διανομή παγωτού σημαντικό ρόλο για την υγιεινή του παίζουν εκτός από την ποιότητα και την αναλογία των υλικών, οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής των χώρων, του εξοπλισμού και του προσωπικού. Το παγωτό διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία -25 βαθμούς Κελσίου για χρονικό διάστημα όχι πάνω από 4 μήνες. Η διακοπή της αλυσίδας ψύξης του παγωτού σε κάποια φάση της μεταφοράς και συντήρησής του είναι η συνηθέστερη αιτία αλλοίωσης καθώς με την απόψυξη αναπτύσσεται στη μάζα του μεγάλος αριθμός παθογόνων μικροοργανισμών. Μάλιστα, το 15%-20% των δειγμάτων που εξετάζονται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρουσιάζει αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Γι' αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται παγωτό που έχει αποψυχτεί και παραμείνει εκτός ψυγείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας έστω κι αν έχει επανακαταψυχτεί. Ετσι μπορεί να αποφευχθεί το 99% του κινδύνου για γαστρεντερικές διαταραχές και δηλητηριάσεις... Στα τυποποιημένα παγωτά η αλλοίωση φαίνεται από την αλλαγή στο σχήμα τους, ενώ στα χύμα από τη γεύση και την υφή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ