Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Μέτωπο σωτηρίας για τη ΔΕΗ

Στις 9 και 10 του Μάη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα κληθούν να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο ΔΣ της ΔΕΗ, στην ΑΣΚΕ, στο ΚΕΣ και  στο Συμβούλιο Ασφάλισης. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της παράταξης, συμβάλλοντας έτσι στη συγκρότηση του μετώπου σωτηρίας της ΔΕΗ

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει τη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται οι εκλογές (9-10 Μάη) για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, στην ΑΣΚΕ, στο ΚΕΣ και στο Συμβούλιο Ασφάλισης η «Αγωνιστική Συνεργασία», αφού αυτή η περίοδος συμπίπτει με την ανάληψη από την κυβέρνηση πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την αποφασιστική διεύρυνση της «ελαστικής απασχόλησης» και σε κλάδους που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ακόμα και το χτύπημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με το αναμενόμενο νομοσχέδιο.

«Εξειδικεύοντας» τις εξελίξεις της επόμενης μέρας για την πορεία της ΔΕΗ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ), αλλά και της ΝΔ, προωθεί με γρήγορους ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρασέρνοντας μαζί και το 8ωρο, τη διάλυση του ασφαλιστικού και την αναδιοργάνωση-διάλυση της Επιχείρησης.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», αναφερόμενη στη μελέτη της ξένης εταιρίας «Mc Kinsey», η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μήνα, σημειώνει ότι οι βασικές κατευθύνσεις είναι η μείωση του εργατικού κόστους και η ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» της Επιχείρησης. Αυτά θα επιτευχθούν μέσω της οργανωτικής διάλυσης, με τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε 4 Βασικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΒΕΜ), των οποίων τόσο οι εσωτερικές, όσο και οι μεταξύ τους σχέσεις θα είναι εμπορικές- ανταγωνιστικές. Οι λύσεις που κάθε φορά θα επιλέγονται δε θα είναι οι βέλτιστες για το σύνολο της ΔΕΗ, αλλά θα κρίνονται από τη σχέση κόστους - κέρδους - ζημιάς σε κάθε τομέα. Οι Υποστηρικτικές Επιχειρησιακές Μονάδες (ΥΕΜ) που δημιουργούνται, ή θα είναι «ανταγωνιστικές» ή θα βάλουν «λουκέτο». Ουσιαστικά μετατρέπουν τη ΔΕΗ σε εταιρία holding - όμιλο επιχειρήσεων - για να διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων της, διατηρούν για «κοινή χρήση» με τους «ανταγωνιστές» τις - τεράστιας αξίας - υποδομές της.

Οσο για τη «σύγχρονη ανταγωνιστική ΔΕΗ», η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι θα είναι «μια ΔΕΗ συρρικνούμενη, σκιά του σημερινού κολοσσού, με σοβαρές εκχωρήσεις δραστηριοτήτων της στους ιδιώτες (από τη φύλαξη που ήδη ανατέθηκε σε εταιρίες σεκιούριτι μέχρι τη συντήρηση γραμμών και σταθμών). Η «αναπτυξιακή» τους πρόταση συνεπάγεται τη δραστική μείωση θέσεων εργασίας κατά 10 - 12 χιλιάδες και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να απεμπολήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, διότι το «κέρδος», η «βιωσιμότητα», η «ανταγωνιστικότητα» της Επιχείρησης απαιτούν θυσίες.

Το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις

Για το ζήτημα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, «ασφάλιση στον εργοδότη», που διαλύθηκε με τη βοήθεια των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ, σημειώνει ότι η δημιουργία του νέου φορέα του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ/ΔΕΗ) δεν είναι απλά ένα θνησιγενές σχήμα, αλλά αποτελεί το προοίμιο για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, στην κατεύθυνση του ήδη αποτυχημένου χιλιάνικου μοντέλου των τριών πυλώνων, σύμφωνα με την περίφημη έκθεση Σπράου.

Για τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης θα ανατραπούν, τονίζει πως οι «νέες» αυτές εργασιακές σχέσεις επιτάσσονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο, με βασική λογική τη «μείωση του εργατικού κόστους» και τον «φτηνό» εργαζόμενο. Μάλιστα, η συζήτηση που ξεκίνησε για το νέο κανονισμό προσωπικού της ΔΕΗ, δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε συνδέεται με τα πάγια αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για ορθολογικοποίηση του μισθολογίου, άρση αδικιών και ανισοτήτων που διχάζουν το προσωπικό στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» των εκάστοτε διοικήσεων.

Υπό αυτές τις σοβαρές εξελίξεις στη ΔΕΗ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στις εκλογές (9 και 10 Μάη) για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στη διοίκηση και σε άλλα όργανα της Επιχείρησης να υπερψηφίσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που συγκροτούνται από δυνάμεις που όχι απλώς αμφισβητούν τις επιλογές των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ, αλλά συγκρούονται με την πολιτική που γεννάει αυτές τις αντεργατικές επιλογές, τονίζοντας ότι η αναγκαιότητα της συγκρότησης του μετώπου σωτηρίας της ΔΕΗ, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης, αποτελεί μονόδρομο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ