ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Οχτώ παραστάσεις θεάτρου και χορού!

Ολες οι μορφές Τέχνης βρίσκουν το χώρο τους στο κεντρικό τετραήμερο εκδηλώσεων στις 18-21 Σεπτέμβρη, στα Ιλίσια

Από θεατρική παράσταση σε παλιότερο Φεστιβάλ
Από θεατρική παράσταση σε παλιότερο Φεστιβάλ
Ο πλούτος του προγράμματος του τετραήμερου κορύφωσης του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, δεν έχει να κάνει μόνο με το πλήθος των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σ' αυτό, αλλά και με την ποικιλία των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο τετραήμερο.

Θέατρο και χορός έχουν «ανθίσει» τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ετσι και φέτος, που το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, οι θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που φιλοξενούνται στις δυο θεατρικές σκηνές, είναι διαλεγμένες τόσο για να προάγουν την ερασιτεχνική και νεανική δημιουργία, όσο και για να φωτίσουν μέσα από την Τέχνη πλευρές της Ιστορίας του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος, στη χώρα μας και διεθνώς.

Ετσι, ολόκληρο το τετραήμερο, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να απολαύσουν τις παρακάτω παραστάσεις χορού και θεάτρου:

  • Χορόδραμα βασισμένο στο ποίημα του Γ. Ρίτσου «Γειτονιές του κόσμου», από την Ομάδα Χορού της ΚΝΕ (Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, Θεατρική Σκηνή Ι). Το ποίημα διατρέχει την Ιστορία της Αθήνας την περίοδο της Αντίστασης, της απελευθέρωσης, της μάχης του Δεκέμβρη, του Εμφυλίου. Με βάση την Ιστορία που διηγείται το ποίημα, έχει δουλευτεί το σενάριο που περιλαμβάνει απαγγελία, βιντεοπροβολή και, βέβαια, μουσική και χορό.
  • «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού (Παρασκευή 19/9, 8 μ.μ., Θεατρική Σκηνή Ι). Το έργο πρωτοανέβηκε από την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, την περίοδο της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών το καλοκαίρι του 1973. Με σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια, γίνεται μια αναδρομή στην Ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Οθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας έως τη Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του '40 και την περίοδο της χούντας. Η μουσική του έργου είναι του Σταύρου Ξαρχάκου.
  • «Η λέξη "πρόοδος" στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», του Ματέι Βισνιέκ από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα (Σάββατο 20/9, 8 μ.μ., Θεατρική Σκηνή Ι). Είναι ένα έργο, που καταφέρνει να συμπυκνώσει την τραγωδία των Βαλκανίων σε μερικές σελίδες. Θα μπορούσε, βέβαια, να τοποθετηθεί οπουδήποτε, σε κάθε μέρος του κόσμου, όπου τα όπλα, για διάφορες αιτίες, δε σταματούν ποτέ. Η φρίκη δίνεται με ουσιαστικό και καταλυτικό χιούμορ, που καταδεικνύει τον παραλογισμό των αιτιών που προκαλούν τη φρίκη.
  • Θεατρική παράσταση από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και την ΚΝΕ για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ (Κυριακή 21/9, 8 μ.μ., Θεατρική Σκηνή Ι).
  • Χοροθεατρική παράσταση «Αγριοτριαντάφυλλα - Μυστήριον» από την ομάδα «Δρυός Τόποι» της Φιλοσοφικής Σχολής (Πέμπτη 18/9, 8 μ.μ., Θεατρική Σκηνή ΙΙ). Τα «Αγριοτριαντάφυλλα» είναι εμπνευσμένα από το ομότιτλο διήγημα του Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Μήτση, και αναφέρεται στην ιστορία του μικρού Θοδωρή, ενός 11χρονου αγοριού, αντιμέτωπου με τη μικρή κοινωνία ενός ηπειρώτικου χωριού τη δεκαετία του '50, το οποίο ανακαλύπτει το χορό, τον έρωτα και τη δύναμη της φύσης. Το «Μυστήριον» με αφετηρία το ομότιτλο μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1965), αποτελεί μια ελεύθερη δημιουργία με κείμενα της Οδύσσειας - παραδοσιακό τραγούδι και σύγχρονη ποίηση.
  • «Μυστήριο Μπουφ» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ (Παρασκευή 19/9, 8 μ.μ., Θεατρική Σκηνή ΙΙ). Το έργο, γραμμένο στα 1918, που παρουσιάζεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί μια γκροτέσκα, φουτουριστική αλληγορία για την Οχτωβριανή Επανάσταση και την πορεία της προς τον κομμουνισμό.
  • «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου» Καματερού (Σάββατο 20/9, 8 μ.μ., Θεατρική Σκηνή ΙΙ). Το έργο αφηγείται την ιστορία του Τσέχου βετεράνου Γιόζεφ Σβέικ, και τις περιπέτειές του στο στρατό. Η ιστορία αρχίζει με την είδηση της δολοφονίας του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο, που πυροδότησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σβέικ είναι τόσο ενθουσιώδης που θα υπηρετήσει τη χώρα του (ή μάλλον τη χώρα στην οποία ανήκει η πατρίδα του) στο στρατό, που κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει, αν είναι απλά ανόητος ή θέλει να υπονομεύσει το στρατό της Αυστροουγγαρίας.
  • Παιδικό θέατρο «Το παραμύθι με τα τέσσερα καπέλα» (Σάββατο 20/9, Παιδότοπος). Πρόκειται για την ιστορία των τετράδυμων αδερφών που αγαπούν την ίδια κοπέλα και βάζουν στοίχημα μεταξύ τους ποιος θα φτιάξει το πιο βαρύ βραχιόλι από καθαρό χρυσάφι. Η κοπέλα, για να διαπιστώσει ποιος την αγαπάει πραγματικά, μεταμφιέζεται σε αγόρι και πάει να τους συναντήσει στην ξενιτιά... Η παράσταση στηρίζεται στη μέθοδο του διαδραστικού θεάτρου, τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτή υποδυόμενα ρόλους, αλλά και αυτοσχεδιάζοντας. Διασκευή: Ανδρη Θεοδότου, σκηνοθεσία Δημήτρης Δεγαΐτης, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνα Καμπανέλλη, μουσική Νίκος Τσέκος. Παίζουν: Κοραλία Τσόγκα, Αχιλλέας Βατρικάς, Νίκος Ευσταθιάδης, Πηνελόπη Ανδρεαδάκη, Μαρίνα Σταμάτη.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, με εκδηλώσεις σε πόλεις της περιφέρειας, αφιερωμένες στα 90χρονα του Κόμματος και τα 40χρονα της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται:

  • Αύριο Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στην Ελασσόνα, με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη νεολαία». Θα μιλήσει ο Αντ. Αξελός, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας και γραμματέας του ΤΣ Υπαίθρου της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Πάρκο ΣΠΚ, στον Πύργο Ηλείας. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.
Στην Καλαμάτα

Κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνεται στην Καλαμάτα την Παρασκευή και το Σάββατο, 5 και 6 Σεπτέμβρη αντίστοιχα.

Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Μπολέτης, γραμματέας του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από μαθητικά - φοιτητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Θα υπάρχει μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους δημιουργούς Μίκη Θοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι, από τους: Παλαιολόγου Αλεξάνδρα, Αλεξανδροπούλου Υπαπαντή, Τσούλο Γιώργο, Πατχίτη Λεωνίδα, Θεοδωροπούλου Κωνσταντίνα. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Σταθέα.

Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία από μαθητικά - φοιτητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα, προβολή ντοκιμαντέρ για τους νέους εργαζόμενους, καθώς και παρουσίαση του βιβλίου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ», των Ρ.Ο. ΜΠΟΓΙΕΡ και Χ.Μ. ΜΟΡΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη και «15:50» και λαϊκό γλέντι από τη ρεμπέτικη κομπανία, με τους Καντζιλιέρη Παναγιώτη, Πιφέα Σωτήρη, Καντζιλιέρη Δημήτρη, Κοκορογιάννη Πηνελόπη.

Στις φυλακές Ιτζεδίν

Προφεστιβαλική εκδήλωση, στα πλαίσια των 90 χρόνων του ΚΚΕ και των 40 της ΚΝΕ, διοργανώνουν η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ το διήμερο 12-13 Σεπτέμβρη 2008 στο χώρο των Φυλακών Ιτζεδίν προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης που πέρασαν απ' εκεί εξόριστοι.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τιμής. Η αναχώρηση θα γίνει από Πειραιά, την Πέμπτη 11.9.2008, και η επιστροφή, την Κυριακή 14.9.2008. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλέφωνα: 6977453200 και, από 1.9.2008, στα τηλέφωνα 210.883.136 και 210.8225.407.

Περιοδείες

Περιοδείες διοργανώνει το επόμενο διάστημα η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ για την προπαγάνδιση του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, κλιμάκιο της ΚΝΕ Αθήνας με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο καφέ - εστιατόριο «ΤΕΡΡΑ ΠΕΤΡΑ» στην Πετρούπολη.

Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, κλιμάκιο της ΚΝΕ Αθήνας, με επικεφαλής τον Αντώνη Καλύβα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα περιοδεύσει στην πλατεία Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ