ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Πλάκωσε ο ... Σεπτέμβρης

Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
«Οικονομική κατάθλιψη»! Τι άλλο θα μας προκύψει; Ο όρος χρησιμοποιήθηκε χτες για να συνοψίσει την κατάσταση που βιώνουν 8 στους 10 διπλανούς μας. Και παρότι μοιάζει αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας κι αυτός ο όρος είναι παραπλανητικός. Δεν είναι ψυχολογικό το πρόβλημα. Ποτέ δεν ήταν ακόμα κι αν παράγει και τέτοια αποτελέσματα.

Οι «the TIMES» κάλεσαν προχτές τους αναγνώστες τους, που έπεσαν σε θλίψη μόλις γύρισαν από τις διακοπές τους καταχρεωμένοι, να ευθυμήσουν γιατί και διακοπές έκαναν και δουλειά έχουν και δε ζουν στον Τρίτο Κόσμο. Είναι μια οπτική, το τέχνασμα του μισοάδειου - μισογεμάτου ποτηριού.

Ενα δεν μπορούν να κρύψουν όλοι μαζί οι απολογητές του συστήματος και σ' αυτούς συγκαταλέγονται και οι αντικαπιταλιστές - μαϊμού, αυτοί δηλαδή που καλούν σε αγώνα ενάντια στους νεοφιλελεύθερους, αλλά ποτέ ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ως γενική πραγματικότητα του σήμερα. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι ψυχολογικά ή όχι οι εργαζόμενοι αυτό που βιώνουν είναι εκμετάλλευση!

Μαϊμού αντικαπιταλιστής είναι αυτός που μιλάει για την ακρίβεια κάνοντας γαργάρα τους μισθούς ή μιλάει για τους μισθούς σε σύγκριση με άλλη ευρωπαϊκή χώρα ώστε να βγαίνει πως είναι τοπικό το πρόβλημα, αλλά ποτέ για το βαθμό εκμετάλλευσης, ποτέ για το γεγονός ότι η μισθωτή εργασία αυτή καθαυτή πρέπει να καταργηθεί.

Πάμε γι' άλλα: Σωστός ο υπουργός που είπε «ας βρίσκατε μισθωτή εργασία, αφού δεν έχετε μισθωτή εργασία σας φορολογώ». Οταν το ίδιο το Δημόσιο προσλαμβάνει μόνο με «μπλοκάκι». Κάπως έτσι αποχτούν διχασμένη προσωπικότητα όσοι αναγκάζονται, ενώ είναι εργάτες, να εμφανίζονται ως αφεντικό.

Πώς γίνεται η αντιπολίτευση να καταπίνει αμάσητο τον Σουφλιά και η συμπολίτευση να κάνει κριτική; Απλά η πρώτη έχει αναλάβει την εργολαβία και η δεύτερη πληρώνει τα διόδια σε ένα δρόμο που δεν υπάρχει.

Του Ελληνος ο τράχηλος τελικά αντέχει πολλούς ζυγούς. Αρκεί να είναι τραπεζικοί. Βάρδα μη χρειαστεί να τα βάλει με τον αγά στο σβέρκο του. Κρατάει χρόνια αυτή η εκπαίδευση.

Ωραίοι οι σχολάρχες, πάντα ωραίοι ήτανε. Αδεια δεν είχαν να λειτουργήσουν παιδικούς σταθμούς, εισπράξανε όμως προκαταβολές, έκαναν εγγραφές. Σου λένε, τι θα κάνει η κυβέρνηση μπροστά στο κοινωνικό πρόβλημα, θα μας δώσει άδεια. Οπως και θα γίνει.

Ωραιότερος ο υπουργός. Σου λέει, τι θέλω για να δείξω πως δεν υπάρχει ακρίβεια; Ενα προϊόν. Βρήκε, λοιπόν, μια τσάντα που δεν υπάρχει και να την ψάξεις κι έστησε τιμάριθμο στα μέτρα του. Οτι εσύ πλήρωσες 350 ευρώ για καλημέρα, αδιάφορο. Κι ότι το παιδί θέλει την τσάντα που έχει και ο φίλος του, επίσης αδιάφορο. Σημασία για την προπαγάνδα έχει ο τιμάριθμος του υπουργού.


ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο του κεντρικού άξονα της Εγνατίας οδού, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς» (η είδηση στο αντιπολιτευόμενο ΕΘΝΟΣ).

ΜΙΣΟ ΑΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: «Το πολυδάπανο αυτό έργο θα στοιχίσει τελικά πάνω από δύο ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δραχμές, 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ! (...) ο γόρδιος δεσμός έχει μεταφερθεί στη διαδρομή Παναγιάς - Γρεβενών χωρίς να έχει καν λυθεί ολοκληρωτικά ο πρώτος στη διαδρομή Μετσόβου - Παναγιάς. Το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος δεν έχει τελειώσει, δεν είναι έτοιμος, δεν έχει αφετηρία και τέρμα, όπως είναι ένας δρόμος όταν παραδίδεται ολόκληρος. Και αυτό σίγουρα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι το Δεκέμβριο. Πιο αυθεντικές αλήθειες λένε με στοιχεία και αποδείξεις ότι πέντε μεγάλα τμήματα της Εγνατίας, 35 χλμ το ένα, 31 το άλλο, 41 το τρίτο και από 14-17 τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα σε ένα, ενάμιση, ακόμη και σε δύο χρόνια από σήμερα. Ωραία τα όνειρα και τα θαύματα» (το σχόλιο στη συμπολιτευόμενη ΒΡΑΔΥΝΗ).

ΑΚΡΙΒΟ ΜΟΥ ΔΑΣΟΣ: «Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου την κατασκευή εστιατορίου, αναψυκτηρίου, ιππικών εγκαταστάσεων κ.ά. καθώς και τη χρήση του κτήματος για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις στο πρώην βασιλικό τμήμα του Τατοΐου θα διατίθενται για τη συντήρησή του» (η είδηση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: «"Ακρίβεια που δεν ακούγεται, ακρίβεια δεν είναι". Οπαδός της παραπάνω ρήσης φαίνεται να είναι ο υφυπουργός ανάπτυξης Γ. Βλάχος. Σε σύσκεψη για τις τιμές των σχολικών ειδών φέρεται να προέτρεψε τους "μεγάλους διαφημιζόμενους του κλάδου, που πληρώνουν τεράστια ποσά στα μέσα ενημέρωσης, να πιέσουν τα κανάλια να μην παίζουν θέματα σχετικά με την ακρίβεια στα είδη τους» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ: «Σε "οικονομική κατάθλιψη" οι Ελληνες. Μία στις τρεις οικογένειες πιέζεται από χρέη δανεισμού (κάρτες, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια) στα οποία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει (...) περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν καθόλου ή ελάχιστα αισιόδοξοι» (η έρευνα στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη στην Ομόνοια, στις 7 μμ

ΕΘΝΟΣ: ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ για τις ανατιμήσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Ευρωπαίοι επιλέγουν «ρεάλ πολιτίκ» έναντι Ρωσίας

Η ΧΩΡΑ: Ο Πούτιν «νάρκωσε» και τις... τίγρεις της Ευρώπης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Βαθύ λαρύγγι» στη Ν.Δ. πίσω από το βίντεο - φωτιά

ΤΑ ΝΕΑ: Νοθεία - γκέιτ με βίντεο ντοκουμέντο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΠΑΡΟΥΦΑ Νο1 ΑΠ' ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επ' αυτοφώρω ψηφοφορία - παρωδία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το μυστήριο της κάλπης

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ των εντυπώσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝ κάποιοι καταψηφίσουν κυβερνητικό νομοσχέδιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φιάσκο για Οσκαρ

Η ΑΥΓΗ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χάνουν προς τους αναποφάσιστους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΤΥΠΗΜΑ κατά του καρκίνου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψυχρολουσία από S&P - Fitch

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τους θεσμούς και την εξουσία σας

«Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις, διότι κανένα όργανο δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στις διαδικασίες της Βουλής εκτός από την ίδια τη Βουλή! Το Σύνταγμα, δηλαδή, εμπιστεύεται τη Βουλή, της οποίας θεωρείται δεδομένη η αξιοπιστία. Τίθεται, όμως, πολιτικό και θεσμικό ζήτημα. Αν αποδειχθεί αναξιόπιστη η Βουλή, και μάλιστα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που τη λένε κορυφαία πράξη για τη Δημοκρατία, τότε έχουμε κρίση θεσμική» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Εμπόριο μνήμης

«Στα μέσα της δεκαετίας του '70 στα φοιτητικά αμφιθέατρα κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι μια λιτή έκδοση της Σύγχρονης Εποχής με το βαρύ τίτλο: "Στόχος η φθορά των συνειδήσεων". Εργο του Εντουαρτ Ρόζενταλ, ενός αριστερού Αμερικανού ακτιβιστή (...) ο Ρόζενταλ κατηγορούσε τον Σπίλμπεργκ ως θιασώτη του μαζικού φόβου και προπομπό ενός διεθνούς κύματος ομογενοποίησης της κουλτούρας (...) διακήρυττε ότι μέσω του κινηματογράφου, της μουσικής, της μόδας, της κατανάλωσης και της διατροφής ακόμη θα διαμορφωθούν βαθμιαία κοινά πρότυπα συμπεριφοράς και πολιτισμού στον πλανήτη, ικανά να επιτρέψουν τον έλεγχο των κοινωνιών (...) η μάχη των ιδεών κερδήθηκε από τις δυνάμεις της μαζικής κουλτούρας, η φθορά των συνειδήσεων επήλθε και στην Ελλάδα, η παθητικοποίηση εκφράστηκε διά του χαβαλέ και του καναπέ, η εμπορική τηλεόραση επέβαλε τον πολιτισμό της και εδώ επικρατούν τα ήθη ενός χολιγουντιανού κακέκτυπου που επιτρέπει στον κ. Καραμανλή να ηγεμονεύει ακόμη και στις χειρότερες στιγμές του. Και θα ηγεμονεύει - αν όχι αυτός, οι επίγονοί του - όσο δε δίδεται μάχη ιδεών, αντιλήψεων και οραμάτων για τους πολίτες και τον τόπο» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ