ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα «Αϊκ»

Προτεραιότητα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας η ανθρώπινη ζωή

Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊκ» στο Καμαγουέι

Associated Press

Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊκ» στο Καμαγουέι
ΑΒΑΝΑ.--

Καταστροφικό είναι το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊκ» από την Κούβα καθώς ουσιαστικά ξεκίνησε να τη διαπερνά χτες τα ξημερώματα από τα ανατολικά κατευθυνόμενος προς τα δυτικά και με κατεύθυνση τον Κόλπο του Μεξικού.

Οι δυνατές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικές πλημμύρες και ζημιές στη χώρα, ωστόσο οι αρχές της Κούβας έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλώνα, μεταφέροντας 1.000.000 πολίτες - ανάμεσά τους και 15.000 τουρίστες - από τις υπό απειλή περιοχές σε ασφαλή σημεία, παρέχοντάς τους τρόφιμα, νερό και ιατρική φροντίδα. Θυμίζουμε ότι κατά τους προηγούμενους κυκλώνες που έπληξαν την περιοχή της Καραϊβικής τις τελευταίες βδομάδες, οδηγώντας σε εκατόμβη νεκρών στην Αϊτή ή στη Δομινικανή Δημοκρατία, λόγω της σωστά οργανωμένης Πολιτικής Προστασίας που έχει εξασφαλίσει ο σοσιαλισμός στο Νησί της Επανάστασης, δεν καταγράφηκε ούτε ένα θύμα.

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του κυκλώνα, με τηλεφωνική του συνομιλία πληροφόρησε τις αρχές των περιοχών που βρίσκονται υπό απειλή να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του κράτους και του λαού, ενώ σημείωσε την ανάγκη της συνεχούς προετοιμασίας.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του την Κυριακή ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σημείωσε τη σημαντική προσφορά των συντρόφων του Κόμματος και της κυβέρνησης να φτάσει σε κάθε πληγείσα περιοχή η βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην έκφραση αλληλεγγύης από διάφορες χώρες - μικρές και μεγάλες. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε πολιορκημένοι από τυφώνες (...) Οι επαναστάτες θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα (...) Να τα δώσουν όλα στο λαό, ακόμα και τη ζωή τους, αν χρειάζεται».

Τέλος, απαντώντας στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα, το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη επιστολή του τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η μόνη σωστή και ηθική ενέργεια - σε συμφωνία με τους διεθνείς νόμους και την πρακτικά ομόφωνη θέληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - θα ήταν η άρση του αδίστακτου και σκληρού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην Κούβα για σχεδόν μισόν αιώνα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Θύελλα προκαλεί εκ νέου ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο με τις προκλητικές του δηλώσεις ότι «δε θεωρεί το φασισμό το απόλυτο κακό». Παράλληλα, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Λα Ρεπούμπλικα», η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να υιοθετήσει μέτρα που θα μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις ιταλικές φυλακές, όπως την απέλαση 3.300 αλλοδαπών κρατουμένων και την υιοθέτηση, σε ευρεία κλίμακα, του λεγόμενου «ηλεκτρονικού βραχιολιού» για κρατούμενους με ποινές μικρότερων των δύο ετών.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Προβάδισμα 4% δίνει στον Τζον ΜακΚέιν (50%) έναντι του Μπάρακ Ομπάμα (46%) η δημοσκόπηση της «USA Today/Gallup», η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου.

ΟΤΑΒΑ.-- Στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι Καναδοί καθώς ο πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ επισκέφτηκε την Κυριακή τη Γενική Κυβερνήτη Μισέλ Τζην και της ζήτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Οκτωβρίου.

ΑΪΤΗ
Απελπιστική κατάσταση

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Η ανθρωπιστική καταστροφή διευρύνεται συνεχώς στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, καθώς τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα «Αϊκ», σύμφωνα με νέο απολογισμό από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής.

Την ίδια στιγμή το πέρασμα του κυκλώνα «Χάνα» έχει κοστίσει τη ζωή σε 500 ανθρώπους στην Αϊτή, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο οποίος τονίζει ότι «ο απολογισμός αυξάνεται ώρα με την ώρα». Την προηγούμενη εβδομάδα ο «Γκούσταβ» προκάλεσε 77 θανάτους και τρεις εβδομάδες νωρίτερα η τροπική καταιγίδα «Φέι» περίπου άλλους 40.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απέστειλε αεροπορικώς 18 τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η «Unicef» ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων, ενώ ανθρωπιστική βοήθεια έχουν αποστείλει επίσης η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και η Τζαμάικα.

ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Εφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΑΒΑΝΑ.--

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 10 χρόνια από την άδικη φυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι οι συνήγοροί τους θα καταθέσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σημείωσε ότι το 11ο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ατλάντα απέρριψε τις δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν από την υπεράσπιση για αναθεώρηση των ποινών που έχουν επιβληθεί στους «πέντε», η τελευταία από τις οποίες απορρίφθηκε την περασμένη Τρίτη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πιο σημαντικό σ' αυτές τις στιγμές είναι η αλληλεγγύη με τους πέντε Κουβανός, επέκρινε το αμερικανικό νομικό σύστημα και κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης ότι υψώνουν ένα τείχος σιωπής για να κρύψουν την αλήθεια για τους «πέντε», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους δραστηριοποιούνται για να διαδώσουν λεπτομέρειες για την υπόθεση, προσθέτοντας ότι πολλά εθνικά Κοινοβούλια έχουν υπογράψει προτάσεις για την απελευθέρωσή τους.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στις ΗΠΑ, τόνισε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ευθύνη να σταματήσουν την αδικία και να πάψουν να προστατεύουν εγκληματίες στο έδαφός τους, όπως κάνουν με τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέος πρόεδρος και δεκάδες νεκροί

ΜΙΡΑΝΣΑΧ, ΠΕΣΑΒΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προεδρικές εκλογές, αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας των Ταλιμπάν πραγματοποιήθηκαν στο Πακιστάν το τριήμερο. Οι αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με αποτέλεσμα 13 νεκρούς εκ των οποίων οι επτά παρουσιάζονται ως «ισλαμιστές μαχητές» και έξι άμαχοι, μεταξύ τους και ένα βρέφος. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών στο χωριό Νταντί Νταρπαχέιλ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το ΚΚ Πακιστάν με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιθέσεις και κάλεσε τις προοδευτικές και ειλικρινείς αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στα συγκεκριμένα σχέδια και να αποτρέψουν το Πακιστάν να γίνει πεδίο μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη μία και των ισλαμιστών εξτρεμιστών από την άλλη, απαιτώντας την προστασία των πληθυσμών των βορειοδυτικών συνόρων και της ανεξαρτησίας της χώρας, ενάντια στους ξένους τρομοκράτες.

Νικητής ο Ζαρντάρι

Σε αυτό το κλίμα επιθέσεων και τρομοκρατίας διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές του Σαββάτου στην Εθνοσυνέλευση, τη Γερουσία και τις τέσσερις τοπικές συνελεύσεις, που ανέδειξαν νέο πρόεδρο της χώρας τον Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το νέο αγαπημένο παιδί των ιμπεριαλιστών, ηγέτη του «Κόμματος του Λαού του Πακιστάν», χήρου της Μπεναζίρ Μπούτο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στην Κούβα

Η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, το ακόλουθο μήνυμα για τις μεγάλες καταστροφές από τις πρόσφατες θεομηνίες:

«Προς την Κεντρική Επιτροπή του

Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Μπροστά στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς θεομηνίες, το κόμμα μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στο λαό της Κούβας, στις προσπάθειες για την προστασία της ζωής των κατοίκων και για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών.

Το γεγονός ότι στην Κούβα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, δεν υπήρχαν θύματα, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα στη χώρα σας.

Φάνηκε για άλλη μια φορά το μεγάλο έργο της λαϊκής κινητοποίησης και η αποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα. Σας παρακαλούμε να μεταβιβάσετε στον κουβανέζικο λαό τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια των Ελλήνων κομμουνιστών και ευρύτερα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, όπως και την αποφασιστικότητα του Κόμματός μας να εντείνει την αλληλεγγύη στους αγώνες σας.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ