ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υπό κρατικό έλεγχο δύο πιστωτικοί γίγαντες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δύο όμιλοι-πυλώνες της στεγαστικής αγοράς των HΠA, Fannie Mae και Freddie Mac, τίθενται τελικά υπό κρατικό έλεγχο. Εξάλλου ο χρόνος της ανακοίνωσης είχε υπολογιστεί πολύ προσεκτικά ώστε να προϊδεάσει τις αγορές της Ασίας στο χτεσινό τους άνοιγμα και παράλληλα δεν αφήνει ουδεμία αμφιβολία σε οικονομικούς αναλυτές για το βάθος της κρίσης που αντιμετωπίζει το αμερικανικό και παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

«Αρχιτέκτονας» του σχεδίου ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ο οποίος δήλωσε ότι «η παρέμβαση ήταν απαραίτητη, καθώς η αμερικανική οικονομία και οι αγορές δε θα ανακάμψουν εάν δεν αποτελέσει παρελθόν η διόρθωση στον τομέα ακινήτων». «Οι δυο αυτοί οργανισμοί είναι τόσο μεγάλοι, που πτώχευση κάποιου εκ των δυο θα προκαλούσε μεγάλη κρίση όχι μόνον στο αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε ο Πόλσον και κατέληξε δηλώνοντας πως το επίπεδο χρέους συνιστά «συστημικό κίνδυνο» για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Το δε «σχέδιο διάσωσης» προβλέπει ότι η ειδική εποπτική αρχή Federal Housing Finance Agency (FHFA) ανέλαβε τη διαχείριση των Fannie Mae και Freddie Mac, των δυο οργανισμών έκδοσης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων έως ότου σταθεροποιηθούν τα οικονομικά τους μεγέθη, και το υπουργείο Οικονομικών θα διευρύνει και επεκτείνει χρονικά τη χρηματοδότησή του έως τα τέλη του 2009. Οι ενέσεις ρευστότητας προβλέπεται να ανέλθουν στα 100 δισ. δολάρια. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα εξασφαλίσει μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου των δυο εταιρειών μέσω προνομιούχων μετοχών ή δικαιωμάτων για την αγορά μετοχών έναντι προκαθορισμένης τιμής και θα αγοράσει χρεόγραφα των δυο εταιρειών που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά στεγαστικών δανείων.

ΙΝΔΙΑ
Αίρεται το εμπάργκο πυρηνικού υλικού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αίρεται το 34χρονο εμπάργκο πυρηνικού υλικού έναντι της Ινδίας, μετά από απόφαση της «Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών», ως αποτέλεσμα της θετικής εισήγησης των ΗΠΑ, καθώς προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση της πυρηνικής συμφωνίας «για μη στρατιωτικούς λόγους» (όπως παρουσιάζεται) ΗΠΑ - Ινδίας, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καταδικάστηκε από τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα της χώρας, τα οποία και απέσυραν την ψήφο εμπιστοσύνης τους από την κυβέρνηση. Μία συμφωνία που υποθηκεύει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την εξωτερική πολιτική της στην Ουάσιγκτον.

Το ΚΚ Ινδίας σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι απλά μία προσπάθεια να καλυφθούν οι αντικρουόμενες διατάξεις που θα προκύψουν στο τελικό κείμενο της Ομάδας, ενώ τονίζεται ότι προφανώς η Ινδία για να πετύχει την απόφαση παραιτήθηκε του δικαιώματος μελλοντικών δοκιμών, σημειώνοντας ότι το γράμμα του Μπους στο ινδικό κυβερνών κόμμα ξεκαθάρισε πως δε θα μεταφερθεί ποτέ στην Ινδία ευαίσθητη τεχνολογία. Επανέλαβε δε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η πυρηνική συμφωνία.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου, που ισχυρίστηκε ότι «αναγνωρίστηκε, κατ' αυτόν τον τρόπο, η αξιοπιστία που η χώρα μας έχει διεθνώς».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η διαμάχη στην ηγεσία του SPD αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του

Η ακολουθούμενη πολιτική από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), του παλαιότερου γερμανικού πολιτικού κόμματος, οδήγησε στην παραίτηση (στην πραγματικότητα ανατροπή) του μέχρι προχτές προέδρου της Κουρτ Μπεκ και την ανακήρυξη ως νέου προσωρινού προέδρου του σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Ο τελευταίος προτείνεται και σαν υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος στις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2009, ενώ νέος πρόεδρος του SPD θα εκλεγεί από το έκτακτο σοσιαλδημοκρατικό συνέδριο και θα είναι το ηγετικό στέλεχός του Φραντς Μιντεφέρινγκ.

Πρόκειται για ένα μέχρι στιγμής έκδηλο κορύφωμα της κρίσης στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, της οποίας έκφραση είναι και η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη των γραμμών του από όλο και περισσότερα μέλη.

Σοβαροί αναλυτές σημειώνουν ότι με τις αλλαγές αυτές η κομματική κρίση θα συνεχίσει να υποβόσκει μέχρι μια νέα εκδήλωσή της. Οι λόγοι βρίσκονται στο γεγονός ότι δεν καταπολεμήθηκαν οι γενεσιουργές αιτίες της, αλλά έγινε προσπάθεια να προσδοθεί νέο πρόσωπο στο κόμμα, ενώ στην ουσία πρόκειται για το παλιό. Είναι σχετικά χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο της Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ που σημειώνει: «Το όνομά του (σημ. του Μιντεφέρινγκ), μαζί με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ ως τότε καγκελάριου, ευθύνεται για την πολιτική της ατζέντας 2010, για τους νόμους Χαρτζ-ΙV, δηλαδή για όλα που προκάλεσαν την κρίση ταυτότητας του SPD, επιτάχυναν τη μείωση του μελών...».

Το άρθρο σωστά αμφιβάλλει ότι με το νέο - παλιό πρόσωπο του SPD θα παρέλθει η κρίση του, τονίζοντας ότι «ο Μπεκ δεν ήταν σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα. Αλλά γιατί θα επιτύχει ο Μιντεφέρινγκ να επιλύσει τις εντάσεις, που απειλούν να διαλύσουν το κόμμα του και τις οποίες ο ίδιος συνδημιούργησε, αυτό μένει το μυστικό εκείνων που τον ανακάλεσαν».

Επίσης, η Γιούνγκε Βελτ σε χτεσινό άρθρο του αρχισυντάκτη της διαπιστώνει: «Ο στόχος αυτού του πραξικοπήματος από τα πάνω είναι μία μονοκομματική κυριαρχία με δύο όλο και περισσότερο μη διακρινόμενες πτέρυγες... Οι Σρέντερς κάθονται πάλι γερά στη σέλα. Οι αρχιτέκτονες του επιθετικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, της Ατζέντας 2010 και της ήττας του 2005 είναι πάλι στη γέφυρα του καπετάνιου».


Θ.Β.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στον εισαγγελέα η πρωθυπουργός

ΚΙΕΒΟ.--

Στον εισαγγελέα έχει κληθεί να μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη η Ουκρανή πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο, σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους, ωστόσο λεπτομέρειες δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας, η Τιμοσένκο θα ερωτηθεί για τις συνθήκες δηλητηρίασης του Προέδρου, Β. Γιουστσένκο, το 2004, για τις οποίες διεξάγεται έρευνα. Ωστόσο, η ίδια, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, υπαινίχθηκε ότι έλαβε κλήτευση εξαιτίας των κατηγοριών του Ουκρανού Προέδρου εναντίον της για προδοσία, καθώς, όπως υποστηρίζει, τάχθηκε υπέρ της Μόσχας στον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ